Фоча: Клизиште уништило погоне за прераду гљива и плодова

Велико клизиште у Ливадама код Фоче уништило је јутрос новоизграђене погоне за прераду гљива и шумских плодова предузећа "Сезона", у власништву Зорана Чанчара, вриједне пола милиона КМ.

Република Српска 02.02.2015 | 17:20
Фоча: Клизиште уништило погоне за прераду гљива и плодова

Клизиште се покренуло јутрос у 5.30 часова и за тридесетак минута је однијело погоне и преврнуло их на локални пут.

Власник предузећа "Сезона" Зоран Чанчар каже да је новоизграђени објекат коштао 500.000 КМ.

"Све што смо стварали читав живот, са троје дјеце, данас је отишло у неповрат", каже Чанчар.

Власник наводи да се овим послом бави дуже од 10 година, те да су га подстицајна средства која је прије двије године добио од Владе Републике Српске охрабрила да прошири капацитете, па је прошле године подигао кредит од 282.000 КМ да би изградио савремене погоне.

Проблеми са клизиштем појавили су се, објашњава Чанчар, у мају прошле године, за вријеме великих поплава.

"Тада се десило пуцање тла, па сам обавијестио надлежне у општини, који су изашли са геологом и направили записник", каже Чанчар.

Клизање тла није успио зауставити ни потпорни зид који је Чанчар изградио прошле године, као ни дренажни систем који је поставио.

Угрожен је и помоћни објекат испод пута, а уништена је и роба која је остала у хладњачама.

"Према фактурама које смо платили, вриједност објекта је 500.000 КМ, а вриједност робе у хладњачи је близу 150.000 КМ. Остало је затрпано 10 тона залеђеног и тону и по сушарског вргања. У ситуацији смо да смо кредитно задужени, бар да смо робу успјели продати, не знамо ни сами шта ћемо", наводи Чанчар.

Комисија из општине излазила је на терен и снимила ситуацију. Начелник општинског Одјељења за стамбено-комуналне послове Бранка Саламадија каже да општина нема великих надлежности, али да ће настојати да помогне породици Чанчар.

"Даље ће се поступати према законским прописима. Када неко прави објекат, закон налаже геолошка истраживања. Уколико су рађена истраживања, ако је геолог потврдио да се ту може правити објекат, он је тај који сноси одговорност, у супротном велику одговорност сноси инвеститор. Наравно, општина ће, у својим могућностима, помоћи, јер је то вриједан инвеститор, који се озбиљно бавио тим послом", рекла је Саламадија.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

03.02.2015 09:30

Јесте ми те зао али сто ниси размисљао! Сваки послован цовјек у иносранству не би улагао толики новац без да купи осигурање, тј. да се осигура, себе и имовину! Ти устедио 300 КМ мјесецно и сад би да ти дрзава да, тј. народ паре! Сиктер море...

ОДГОВОРИТЕ