БиХ дјелимично слободна земља

Невладина организација Фридом Хаус са сједиштем у Вашингтону, која промовише демократију и политичке слободе, објавила је у сриједу најновији извјештај у којем је Босна и Херцеговина оцијењена као дјелимично слободна земља.

Босна и Херцеговина 28.01.2015 | 19:17
БиХ дјелимично слободна земља

БиХ ову оцјену дијели с Македонијом и Косовом, а од осталих земаља бивше државе најбоље је оцјењена Словенија, а слиједе је Хрватска, Црна Гора и Србија. Све су те земље окарактерисане као слободне, али имају различите оцјене по одређеним категоријама.

У извјештај "Слобода у свијету за 2015.", у којем је 195 земаља разврстано по политичким правима и грађанским слободама, Фридом Хаус оцијенила је 89 земаља (46 одсто) слободнима, 55 (28 одсто) дјелимично слободнима и 51 (26 одсто) неслободнима.

"Прихваћање демократије као свјетског доминантног облика владавине и међународног система изграђеног на демократским идеалима суочено је с већом пријетњом него икад у посљедњих 25 година", наводи се у извјештају.

Истиче се да је готово двоструко више земаља забиљежило падове - 61, док је број земаља које су оствариле побољшања, њих 33, дошао на најнижу тачку од почетка деветогодишњег урушавања глобалне слободе.

"Инвазија Русије на Украјину, назадовање демократских постигнућа под египатским предсједником Абделом Фатахом ел-Сисијем, интензивна кампања турског предсједника Реџепа Таипа Ердогана усмјерена против слободе медија и цивилног друштва, те даљња централизација власти у Кини, докази су растућег омаловажавања демократских стандарда које је забиљежено у готово свим регијама свијета", стоји у извјештају.

Најгоре од најгорих су - с оцјеном 7 за политичка права и грађанске слободе - Средњоафричка Република, Еваторијална Гвинеја, Еритреја, Сјеверна Кореја, Саудијска Арабија, Сомалија, Судан, Сирија, Туркменистан и Узбекистан.

У документу је упозорено да је тероризам имао "разоран утицај" на Блиском истоку и у западној Африци и подсјећа на дјеловање скупина које убијају припаднике снага безбједности, али и цивиле, затим отимају стране држављане и убијају или поробљавају припаднике вјерских мањина.

Сирија, у којој је грађански рат ушао у четврту годину, а Исламска држава проширила своју контролу, уврштена је међу "најгоре земље" по питању поштовања слобода.

Тунис је проглашен изузетком и наводи се да су у тој земљи одржани демократски избори према новом Уставу. То је једина земља из арапског свијета која је добила статус слободне земље.

Русија је оцијењена неслободном земљом због продубљивања притисака власти на "непослушне" независне медије и невладине организације.

У извјештају се истиче да је Европа преживјела тешке ударце на слободу и демократију у 2014.

Такође се спомињу догађаји у САД, посебно протести поводом убојства ненаоружаних Афроамериканаца, и осуђују се "поновни неуспјеси тужилаца којима ни овог пута није пошло заруком да осигурају правду за жртве".

У извјештају се наводе и случајеви "мучења и злостављања осумњичених за тероризам" које је проводила ЦИА.

Коментари / 0

Оставите коментар