BiH djelimično slobodna zemlja

Nevladina organizacija Fridom Haus sa sjedištem u Vašingtonu, koja promoviše demokratiju i političke slobode, objavila je u srijedu najnoviji izvještaj u kojem je Bosna i Hercegovina ocijenjena kao djelimično slobodna zemlja.

Bosna i Hercegovina 28.01.2015 | 19:17
BiH djelimično slobodna zemlja

BiH ovu ocjenu dijeli s Makedonijom i Kosovom, a od ostalih zemalja bivše države najbolje je ocjenjena Slovenija, a slijede je Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Sve su te zemlje okarakterisane kao slobodne, ali imaju različite ocjene po određenim kategorijama.

U izvještaj "Sloboda u svijetu za 2015.", u kojem je 195 zemalja razvrstano po političkim pravima i građanskim slobodama, Fridom Haus ocijenila je 89 zemalja (46 odsto) slobodnima, 55 (28 odsto) djelimično slobodnima i 51 (26 odsto) neslobodnima.

"Prihvaćanje demokratije kao svjetskog dominantnog oblika vladavine i međunarodnog sistema izgrađenog na demokratskim idealima suočeno je s većom prijetnjom nego ikad u posljednjih 25 godina", navodi se u izvještaju.

Ističe se da je gotovo dvostruko više zemalja zabilježilo padove - 61, dok je broj zemalja koje su ostvarile poboljšanja, njih 33, došao na najnižu tačku od početka devetogodišnjeg urušavanja globalne slobode.

"Invazija Rusije na Ukrajinu, nazadovanje demokratskih postignuća pod egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem, intenzivna kampanja turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana usmjerena protiv slobode medija i civilnog društva, te daljnja centralizacija vlasti u Kini, dokazi su rastućeg omalovažavanja demokratskih standarda koje je zabilježeno u gotovo svim regijama svijeta", stoji u izvještaju.

Najgore od najgorih su - s ocjenom 7 za politička prava i građanske slobode - Srednjoafrička Republika, Evatorijalna Gvineja, Eritreja, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan.

U dokumentu je upozoreno da je terorizam imao "razoran uticaj" na Bliskom istoku i u zapadnoj Africi i podsjeća na djelovanje skupina koje ubijaju pripadnike snaga bezbjednosti, ali i civile, zatim otimaju strane državljane i ubijaju ili porobljavaju pripadnike vjerskih manjina.

Sirija, u kojoj je građanski rat ušao u četvrtu godinu, a Islamska država proširila svoju kontrolu, uvrštena je među "najgore zemlje" po pitanju poštovanja sloboda.

Tunis je proglašen izuzetkom i navodi se da su u toj zemlji održani demokratski izbori prema novom Ustavu. To je jedina zemlja iz arapskog svijeta koja je dobila status slobodne zemlje.

Rusija je ocijenjena neslobodnom zemljom zbog produbljivanja pritisaka vlasti na "neposlušne" nezavisne medije i nevladine organizacije.

U izvještaju se ističe da je Evropa preživjela teške udarce na slobodu i demokratiju u 2014.

Takođe se spominju događaji u SAD, posebno protesti povodom ubojstva nenaoružanih Afroamerikanaca, i osuđuju se "ponovni neuspjesi tužilaca kojima ni ovog puta nije pošlo zarukom da osiguraju pravdu za žrtve".

U izvještaju se navode i slučajevi "mučenja i zlostavljanja osumnjičenih za terorizam" koje je provodila CIA.

Komentari / 0

Ostavite komentar