Исхраном против остеопорозе

Пуне калцијума и калијума, сусам и банана су такође природно оружје у борби са губитком коштане масе.

Здравље 28.01.2015 | 11:10
Исхраном против остеопорозе

Да би се остеопороза предупредила и избегла, важно је од малена водити рачуна о начину исхране. У адолесцентном добу је од изузетног значаја и да млада особа буде физички активна, јер тако подстиче раст и развој костију. Редакција „Живота плус” вам зато представља биљне намернице које највише поседују неопходне састојке за здраве и чврсте кости.

Броколи (Брассица олерацеа) припада породици зеленог поврћа, које обезбеђује довољно минерала и протеина, а нарочито калцијума. Најбоље га је конзумирати у сировом стању као салату, па тек онда пржен на мало уља или обарен на пари, с обзиром на то да термичком обрадом губи важне састојке. Обиље минерала, калцијума, магнезијума, калијума и гвожђа, сврстава га на врх топ-листе намирница за очување здравља костију, али и здравља генерално.

Приликом куповине треба бирати само броколи који има зелену боју, са чврстим и компактним цветовима. Жуте главице показују да је плод презрео, да има мање корисних састојака, а није ни укусан. Добро одабран свеж плод може да се чува у отвореној пластичној кеси у фрижидеру, најдуже недељу дана. Пере се непосредно пре припреме. У замрзивачу очишћен и замрзнут може да се очува и до годину дана.

Приликом припреме, броколи треба кувати у кључалој посољеној води, најдуже пет до шест минута. На тај начин очуваће се већина корисних састојака, као и хрскав и леп укус.

Овако скуван може да се сервира на неколико начина:

* Да се поспе сусамом и лимуновим соком.

* Као једноставна укусна чорба са скуваним карфиолом, у коју су додати зачини по жељи.

* У виду омлета са скуваним цветовима и исецканим стабљикама.

* Са скуваним тестенинама, преко којих је исецкан кикирики, додато маслиново уље и цветови броколија.

Сусам (Сесамум индицум) представља један од најкориснијих додатака у исхрани против остеопорозе, док се сусамово уље сматра изузетно квалитетним, па се често користи као замена за маслиново. У великим количинама присутан је и изузетно важан калцијум, манган, бакар, магнезијум и селен. За особе које немају у организму довољно калцијума, сусам је прави избор. Довољно је једну супену кашику овог семена потопити у 0,5 децилитра јогурта и оставити да преноћи. Ујутру све треба појести на празан стомак, а поступак понављати у континуитету.
Банана није само плод задовољства, већ и делотворно воће које може да замени комплетан оброк или допуни исхрану. Делотворна је и против остеопорозе јер обилује минералима калијумом, манганом, магнезијумом, фосфором, као и фолном киселином. У банани се налазе и витамини одговорни за очување густине костију.

Занимљиво је да научници инсистирају на конзумирању зрелих банана, јер недовољно зреле у свом развојном стадијуму садрже беланчевину, која према истраживањима, сузбија деловање одређених ензима важних за метаболичке процесе у организму, па сходно томе и за процесе који обезбеђују здравље и квалитет костију. Велика предност даје се сушеним бананама које рад метаболизма побољшавају, а све корисне састојке садрже у концентрованијем облику, због чега су још делотворније.

ЛЕК СТАРИХ ГРКА

За лек против остеопорозе, који су справљали још стари Грци, треба припремити 10 кашика млевених семенки лана, по пет кашика млевеног сусама, семенки бундеве, зрна пшенице, семена сунцокрета, три кашике сувог грожђа и килограм ливадског меда.

Све наведене састојке добро помешати дрвеном кашиком или варјачом, а затим смесу сипати у теглу. Узимати по једну кашику пре доручка и ручка.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар