Ishranom protiv osteoporoze

Pune kalcijuma i kalijuma, susam i banana su takođe prirodno oružje u borbi sa gubitkom koštane mase.

Zdravlje 28.01.2015 | 11:10
Ishranom protiv osteoporoze

Da bi se osteoporoza predupredila i izbegla, važno je od malena voditi računa o načinu ishrane. U adolescentnom dobu je od izuzetnog značaja i da mlada osoba bude fizički aktivna, jer tako podstiče rast i razvoj kostiju. Redakcija „Života plus” vam zato predstavlja biljne namernice koje najviše poseduju neophodne sastojke za zdrave i čvrste kosti.

Brokoli (Brassica oleracea) pripada porodici zelenog povrća, koje obezbeđuje dovoljno minerala i proteina, a naročito kalcijuma. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju kao salatu, pa tek onda pržen na malo ulja ili obaren na pari, s obzirom na to da termičkom obradom gubi važne sastojke. Obilje minerala, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja generalno.

Prilikom kupovine treba birati samo brokoli koji ima zelenu boju, sa čvrstim i kompaktnim cvetovima. Žute glavice pokazuju da je plod prezreo, da ima manje korisnih sastojaka, a nije ni ukusan. Dobro odabran svež plod može da se čuva u otvorenoj plastičnoj kesi u frižideru, najduže nedelju dana. Pere se neposredno pre pripreme. U zamrzivaču očišćen i zamrznut može da se očuva i do godinu dana.

Prilikom pripreme, brokoli treba kuvati u ključaloj posoljenoj vodi, najduže pet do šest minuta. Na taj način očuvaće se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lep ukus.

Ovako skuvan može da se servira na nekoliko načina:

* Da se pospe susamom i limunovim sokom.

* Kao jednostavna ukusna čorba sa skuvanim karfiolom, u koju su dodati začini po želji.

* U vidu omleta sa skuvanim cvetovima i iseckanim stabljikama.

* Sa skuvanim testeninama, preko kojih je iseckan kikiriki, dodato maslinovo ulje i cvetovi brokolija.

Susam (Sesamum indicum) predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamena za maslinovo. U velikim količinama prisutan je i izuzetno važan kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je pravi izbor. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru sve treba pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.
Banana nije samo plod zadovoljstva, već i delotvorno voće koje može da zameni kompletan obrok ili dopuni ishranu. Delotvorna je i protiv osteoporoze jer obiluje mineralima kalijumom, manganom, magnezijumom, fosforom, kao i folnom kiselinom. U banani se nalaze i vitamini odgovorni za očuvanje gustine kostiju.

Zanimljivo je da naučnici insistiraju na konzumiranju zrelih banana, jer nedovoljno zrele u svom razvojnom stadijumu sadrže belančevinu, koja prema istraživanjima, suzbija delovanje određenih enzima važnih za metaboličke procese u organizmu, pa shodno tome i za procese koji obezbeđuju zdravlje i kvalitet kostiju. Velika prednost daje se sušenim bananama koje rad metabolizma poboljšavaju, a sve korisne sastojke sadrže u koncentrovanijem obliku, zbog čega su još delotvornije.

LEK STARIH GRKA

Za lek protiv osteoporoze, koji su spravljali još stari Grci, treba pripremiti 10 kašika mlevenih semenki lana, po pet kašika mlevenog susama, semenki bundeve, zrna pšenice, semena suncokreta, tri kašike suvog grožđa i kilogram livadskog meda.

Sve navedene sastojke dobro pomešati drvenom kašikom ili varjačom, a zatim smesu sipati u teglu. Uzimati po jednu kašiku pre doručka i ručka.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar