"Унис груп" тужи Бориса Тучића?

Привредно друштво "Унис груп", које је требало да извезе оружје из БиХ у Украјину, и тако одради посао вредан 10 милиона марака, запретило је да ће искористити своја законска права и поднети кривичну пријаву против министра спољне трговине и економских односа у оставци Бориса Тучића јер је, како тврде, злоупотребио службени положај, ограничио слободно кретање робе и поједина привредна друштва ставио у неравноправан положај.

Босна и Херцеговина 23.01.2015 | 21:55
"Унис груп" тужи Бориса Тучића?

- Министарство спољне трговине и економских односа је, након што добије све претходне сагласности од надлежних министарстава и агенција, дужно да изда и правном субјекту достави дозволу за извоз, без права на било каква одгађања, задржавања и коментаре на предметне дозволе - тврде у "Унису" и додају да чин давања оставке не ослобађа министра одговорности за злоупотребу службеног положаја.

Истовремено, заменица министра спољних послова БиХ Ана Тришић Бабић изјавила је да оставка министра спољне трговине и економских односа БиХ Бориса Тучића "засигурно неће нарушити неке односе, јер никакав пропуст није направљен".

- Министар је поднео оставку као његово лично неслагање са неким потезима - рекла је Тришић Бабићева новинарима.

Она је истакла да не зна шта су прави разлози оставке и на које је институције Тучић мислио када је рекао да није имао подршку у институцијама.

- Министарство спољних послова БиХ једна је у низу институција унутар целе процедуре за извоз наоружања и има своју специфичну прописану процедуру на основу које даје или не даје мишљење - навела је она.

Подсетимо, вест о Тучићевој оставци објавио је јуче Милорад Додик. У четвртак навече саопштењем се огласио и сам Тучић, истакавши да је основни разлог зашто је поднео оставку неслагање са поступцима појединих институција БиХ укључених у процес издавања дозвола за спољнотрговински промет наоружања и војне опреме из БиХ.

У саопштењу се истиче да поступци издавања дозвола за спољнотрговински промет наоружања и војне опреме из БиХ само делимично у обзир узимају постојећа законска решења у БиХ и њене међународне обавезе у овој области, те озбиљно доводе у питање односе БиХ са неким од најзначајнијих спољнотрговинских партнера, али и инвеститора.

 

(Пресс)

Коментари / 0

Оставите коментар