"Unis grup" tuži Borisa Tučića?

Privredno društvo "Unis grup", koje je trebalo da izveze oružje iz BiH u Ukrajinu, i tako odradi posao vredan 10 miliona maraka, zapretilo je da će iskoristiti svoja zakonska prava i podneti krivičnu prijavu protiv ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u ostavci Borisa Tučića jer je, kako tvrde, zloupotrebio službeni položaj, ograničio slobodno kretanje robe i pojedina privredna društva stavio u neravnopravan položaj.

Bosna i Hercegovina 23.01.2015 | 21:55
"Unis grup" tuži Borisa Tučića?

- Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je, nakon što dobije sve prethodne saglasnosti od nadležnih ministarstava i agencija, dužno da izda i pravnom subjektu dostavi dozvolu za izvoz, bez prava na bilo kakva odgađanja, zadržavanja i komentare na predmetne dozvole - tvrde u "Unisu" i dodaju da čin davanja ostavke ne oslobađa ministra odgovornosti za zloupotrebu službenog položaja.

Istovremeno, zamenica ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić Babić izjavila je da ostavka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Borisa Tučića "zasigurno neće narušiti neke odnose, jer nikakav propust nije napravljen".

- Ministar je podneo ostavku kao njegovo lično neslaganje sa nekim potezima - rekla je Trišić Babićeva novinarima.

Ona je istakla da ne zna šta su pravi razlozi ostavke i na koje je institucije Tučić mislio kada je rekao da nije imao podršku u institucijama.

- Ministarstvo spoljnih poslova BiH jedna je u nizu institucija unutar cele procedure za izvoz naoružanja i ima svoju specifičnu propisanu proceduru na osnovu koje daje ili ne daje mišljenje - navela je ona.

Podsetimo, vest o Tučićevoj ostavci objavio je juče Milorad Dodik. U četvrtak naveče saopštenjem se oglasio i sam Tučić, istakavši da je osnovni razlog zašto je podneo ostavku neslaganje sa postupcima pojedinih institucija BiH uključenih u proces izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz BiH.

U saopštenju se ističe da postupci izdavanja dozvola za spoljnotrgovinski promet naoružanja i vojne opreme iz BiH samo delimično u obzir uzimaju postojeća zakonska rešenja u BiH i njene međunarodne obaveze u ovoj oblasti, te ozbiljno dovode u pitanje odnose BiH sa nekim od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera, ali i investitora.

 

(Press)

Komentari / 0

Ostavite komentar