Тестови откривају карцином у најави

Стручњаци Универзитета Харвард пронашли су тест који може да укаже да ли постоји ризик од леукемије, лимфома или мијелодиспластичног синдрома.

Здравље 18.01.2015 | 11:54
Тестови откривају карцином у најави

ИАКО се највише новца у истраживања улаже баш у области онкологије, лека за излечење карцинома још нема, а сва пажња се сад усмерава да се бар болест што раније открије, кад је шанса за излечење већа. Нова нада у том смеру су тестови који из узорка крви или бриса слузница са све већом прецизношћу могу да укажу на ризик од појаве канцера.

Добре вести стижу из Универзитета у Лондону, где су истраживачи открили генетске "ране маркере" ризика за развијање рака дојке. Генетски "потпис", може да се открије тестом из крви, а истраживачи су га детектовали у узорцима крви жена које су имале наследне предиспозиције за развој карцинома због мутираног БРЦА1 гена, и које су касније добиле рак дојке. Међутим, утврђено је да исти генетски маркер имају и жене које немају мутацију, али су касније добиле рак. Стручњаци сматрају да би генетски "потпис" могао да предвиди рак дојке неколико година пре дијагнозе.

С обзиром на то да се у свету годишње региструје 950.000 нових случајева рака дебелог црева, америчка Агенција за храну и лекове недавно је одобрила употребу новог теста за рано откривање рака дебелог црева - кологард. Иако лекари тврде да је колоноскопија и даље најпоузданији начин за откривање овог канцера, сматра се да нови тест може са 92 одсто поузданости да детектује болест. Пацијенти би могли да узму узорак столице код куће и пошаљу га у лабораторију, где би се обавило испитивање на неколико генетичких маркера, који се повезују са полипима или раном фазом тумора.

Доктор Дејвид Алквист, гастроентеролог са Клинике Мејо, каже да нови тест може да води ка мањем броју случајева рака дебелог црева, као што је Папаниколау тест смањио број случајева рака грлића матрице. Како трагање за генетичким маркерима постаје софистицираније, лекари верују да би тест ускоро могао да идентификује и друге гастроинтестиналне канцере.

Извор: Новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Херцеговац

18.01.2015 17:58

А кад це тај фамозни лијек ??. Јел могуће да га ови вец немају ??? Страшно је дошло вријеме . У малом граду Требињу само у задњих мјесец - два умрло је 15-20 јако младих људи од ове страсне болести . Цијели град је у плавим смртовницама . А ко зна колико их је новообољелих у овом периоду ??? У људе се увукао страшан страх . Неко говори од стреса , неко од хране , неко од воде , неко мисли да нас трује термоелектрана Гацко а у ствари нико не зна од чега . Нико не зна засто ! Некад це се вјероватно сазнати. - ко це само то дочекати ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

19.01.2015 12:29

Ми Срби и остали цемо ускоро боловати од свих болести на свету, с обзиром да смо се одрекли своје традиционалне српске кухиње док нам деца једу стериоде и дјубре европско и америцко на бази хормона, неце сељо да посије здраву храну па нека се леци и имање прода за докторе да децу своју излеци то је биолоски нестатак српских будала јос да додам белу кугу и јалове миускарце. Нека Србин иде на Косово да увезе расплодне мускарце посто је постао јако и врло стерилан сто и статистика показује ЦИЈЕ ОВЦЕ ЊЕГОВА И ЛИВАДА.

ОДГОВОРИТЕ