Testovi otkrivaju karcinom u najavi

Stručnjaci Univerziteta Harvard pronašli su test koji može da ukaže da li postoji rizik od leukemije, limfoma ili mijelodisplastičnog sindroma.

Zdravlje 18.01.2015 | 11:54
Testovi otkrivaju karcinom u najavi

IAKO se najviše novca u istraživanja ulaže baš u oblasti onkologije, leka za izlečenje karcinoma još nema, a sva pažnja se sad usmerava da se bar bolest što ranije otkrije, kad je šansa za izlečenje veća. Nova nada u tom smeru su testovi koji iz uzorka krvi ili brisa sluznica sa sve većom preciznošću mogu da ukažu na rizik od pojave kancera.

Dobre vesti stižu iz Univerziteta u Londonu, gde su istraživači otkrili genetske "rane markere" rizika za razvijanje raka dojke. Genetski "potpis", može da se otkrije testom iz krvi, a istraživači su ga detektovali u uzorcima krvi žena koje su imale nasledne predispozicije za razvoj karcinoma zbog mutiranog BRCA1 gena, i koje su kasnije dobile rak dojke. Međutim, utvrđeno je da isti genetski marker imaju i žene koje nemaju mutaciju, ali su kasnije dobile rak. Stručnjaci smatraju da bi genetski "potpis" mogao da predvidi rak dojke nekoliko godina pre dijagnoze.

S obzirom na to da se u svetu godišnje registruje 950.000 novih slučajeva raka debelog creva, američka Agencija za hranu i lekove nedavno je odobrila upotrebu novog testa za rano otkrivanje raka debelog creva - kologard. Iako lekari tvrde da je kolonoskopija i dalje najpouzdaniji način za otkrivanje ovog kancera, smatra se da novi test može sa 92 odsto pouzdanosti da detektuje bolest. Pacijenti bi mogli da uzmu uzorak stolice kod kuće i pošalju ga u laboratoriju, gde bi se obavilo ispitivanje na nekoliko genetičkih markera, koji se povezuju sa polipima ili ranom fazom tumora.

Doktor Dejvid Alkvist, gastroenterolog sa Klinike Mejo, kaže da novi test može da vodi ka manjem broju slučajeva raka debelog creva, kao što je Papanikolau test smanjio broj slučajeva raka grlića matrice. Kako traganje za genetičkim markerima postaje sofisticiranije, lekari veruju da bi test uskoro mogao da identifikuje i druge gastrointestinalne kancere.

Izvor: Novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hercegovac

18.01.2015 17:58

A kad ce taj famozni lijek ??. Jel moguće da ga ovi vec nemaju ??? Strašno je došlo vrijeme . U malom gradu Trebinju samo u zadnjih mjesec - dva umrlo je 15-20 jako mladih ljudi od ove strasne bolesti . Cijeli grad je u plavim smrtovnicama . A ko zna koliko ih je novooboljelih u ovom periodu ??? U ljude se uvukao strašan strah . Neko govori od stresa , neko od hrane , neko od vode , neko misli da nas truje termoelektrana Gacko a u stvari niko ne zna od čega . Niko ne zna zasto ! Nekad ce se vjerovatno saznati. - ko ce samo to dočekati ???

ODGOVORITE
Name

Serafim

19.01.2015 12:29

Mi Srbi i ostali cemo uskoro bolovati od svih bolesti na svetu, s obzirom da smo se odrekli svoje tradicionalne srpske kuhinje dok nam deca jedu steriode i djubre evropsko i americko na bazi hormona, nece seljo da posije zdravu hranu pa neka se leci i imanje proda za doktore da decu svoju izleci to je bioloski nestatak srpskih budala jos da dodam belu kugu i jalove miuskarce. Neka Srbin ide na Kosovo da uveze rasplodne muskarce posto je postao jako i vrlo sterilan sto i statistika pokazuje CIJE OVCE NJEGOVA I LIVADA.

ODGOVORITE