Европска иницијатива ће бити усвојена

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће иницијатива која нас треба вратити на пут према Европској унији бити усвојена, а то што се неки политичари правдају или "затежу" представља само покушај да се оправдају пред својим гласачима, којима су пред изборе обећавали нешто сасвим друго.

Босна и Херцеговина 17.01.2015 | 18:02
Европска иницијатива ће бити усвојена

Иванић тврди да је то једини начин да БиХ изађе из кризе у преговорима с ЕУ у коју је упала због нефункционирања власти на свим нивоима у посљедње три године.

"Већ три године нисмо се помакли ни милиметар од фамозног поглавља 23, односно од приче о реформи правосуђа. Сада су нас престигли сви који су били иза нас у преговорима с Европском унијом. Вријеме је да БиХ изађе из те приче у којој смо посљедње три године било означени искључиво као губитници у односу на све земље у регији и на све државе с којима ЕУ води предприступне преговоре", појаснио је Иванић.

Он је рекао да на одвојеним састанцима које су министри спољних послова Њемачке и Велике Британије, Франк Валтер Стеинмеиер и Филип Хамонд одржали с члановима Предсједништва БиХ није било никаквих договора "иза кулиса".

"Све оно о чему смо причали као чланови Предсједништва послије смо поновили на састанку предсједника партија. А то је, изјава ће бити мало измијењена, али све у оквиру Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума. Нека питања једноставно морају бити ријешена, јер су у супротности с Повељом о људским правима и слободама, као што је случај "Сејдић-Финци". Ту повељу смо потписали и ми, а морамо осигурати основно људско право сваком грађанину БиХ, а то је да бира и да буде биран. То је био пропуст у Дејтонском мировном споразуму и вријеме је да га након 20. година рјешавамо. Искрено, било је времена када сам се бојао да ЕУ не избаци БиХ из Савјета Европе, јединог европског тијела у којем смо пуноправни чланови", нагласио је Иванић.

Он тврди да ће изјава бити мијењана, али да неће бити пријеноса надлежности. Ту иницијативу предложили су министри спољних послова Њемачке и Велике Британије, а Предсједништво БиХ је надлежно да уобличи текст.

"Предсједништво даје начелан политички став који је мање - више прихватљив свима. У иницијативи нема ништа лоше ни за БиХ, ни за РС. Уз додатно појашњење, увјерен сам како ће та изјава бити прихватљива за све, те да је глупост да не прихватимо мање услове него што смо их раније имали, а да заузврат добијемо већу подршку", рекао је Иванић.

 

(Политицкимеридијан.цом)

Коментари / 59

Оставите коментар
Name

Алија Сиротановиц

17.01.2015 17:11

ДОБРА ЕВРОПСКА ИНИЦИЈАТИВА, А КАКО ЈЕ МОГУЋЕ: (1) Да се 2005 год. фирми Гросс д.о.о из и Градишке, а која је у власништву неких контроверзних србијанских тајкуна у Енглеској, поклони рудник (БЕЗ ИКАКВЕ НАКНАДЕ) олова и цинка Сасе код Сребренице обичном одлуком Министарства индустрије. Значи, без тендера и без уговора о концесији (извор: портал фирме Гросс и одлука Министарства). (2) да се са том истом фирмом 2007 год. без тендера закључи уговор о концесији на 30 година, без обавезе да се држави врати огроман дуг (преко 6 милиона КМ) који је рудник у том моменту имао (извор: портал фирме Гросс, уговор о концесији, званични подаци о потраживању државе према руднику); (3) Да се концесиони уговор закључи са фирмом чији су власници („енглези“) у државама окружења већ упропастили неколико приватизованих државних предузећа и због чега су њихови власници и одговорни директори били у затвору (извор: новински натписи, званичне информације надлежних државних органа; (4) да се 2010 год. над рудником отвори стечани поступак и да та иста фирма Гросс у моменту отварања стечаја има дуг према руднику од преко 3 милиона КМ, а држава и даље потраживање преко 6 милиона КМ (извор: Одлука Суда о проглашење стечаја); (5) да и након стечаја над ранијим корисником рудника (у власништву државе од преко 65%) фирма Гросс настави са кориштењем рудника, а да руднику у стечају одмах не врати дуг од преко 3 милиона КМ; (6) да се фирми Гросс у безцијење продаје имовина рудника из стечајне масе и тако државно власништво „легално“ преноси приватној фирми (извор: Одлуке Стечајног управника на ицитацијама; (7) да се са фирмом Гросс не раскине уговор о концесији на руднику, иако надлежни државни органи три године узастопно констатују да концесионар не испуњава обавезе из концесионог уговора; (8) да се у току важења концесионог уговора промијени власничка структура и да се не зна ко су стварни нови сувласници, иако је то забрањено концесионим уговором, али и прописима РС. КАКО ЈЕ МОГУЋЕ да због свега тога до сада још нико није одговарао ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Услов

17.01.2015 17:13

Ријешите се Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.01.2015 17:14

Тако је Младене . Нека народ напокон прогледа и види лепсу будуцност.Поздрав и сретно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

17.01.2015 17:24

Браво предсједнице РСа стојимо уз вас и на васем смо путу за људска и градјенска права, а не овако код овог Баје који нас третира да смо марва. Доле Баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

17.01.2015 17:29

ИВАНИЋУ, зар ду требали Министри Њемачке и В.Британије да кажу, да НЕМА преноса надлежности. Значи у претходном предлогу о томе није било речи. Сада је све јасније, једино је без КОМЕНТАРА БАКИР, није дао изјаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мачак

17.01.2015 17:48

Тако треба радити, не осврците се на глупости и супље прице Додика које немају никакву тезину. Направите услове да се крене напријед, у Европу. Побољсајте стандард градјана и похапсите криминалце који владају годинама овом дрзавом и вратите наду народу да се овде мозе зивјети боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНАГА НАРОДА

17.01.2015 18:55

Постовани Предсједнице, не обазирите се ове папке около. Они би све реформе закоцили само да остану у седлима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРЕЦА У НЕСРЕЦИ

17.01.2015 18:56

је да имамо конацно власт на једном нивоу која се не зове снсд. надамо се да је то тек поцетак краја неких краљева и неприкосновених владара насих судбина

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

17.01.2015 18:58

Сад нека Баја зове кума у Београд и неоцекиваног присталицу, премијера Србије Вуцица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незапослен

17.01.2015 19:02

Кад це бите бити посла, кад це плате. Пустите ви иницијативе. Дајте нам хљеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ледна ласта не чини прољеће

17.01.2015 19:08

Шта се више оптерећујете Додиком. Његово је одзвонилио. Питање је само дана кад ће кола незаустављиво да крену низбрдо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

17.01.2015 19:19

Браво Младене, легендо. такви нама требају. Дрзи им лекцију на српском али и енглеском. Ја на вјерујем да она Зељкица тај енглески добро разумије. кад јој баја издаје команда на шатровачком (папанском)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жути мрав

17.01.2015 19:21

На шта ови наши политичари губе вријеме за вријеме викенда. Боље је да се мало одморите и од понедељка се дограбите посла. Људи су вам прузили руку јер неће да им се понови Украјина, и ви то, ако нисте папци, искоритите. САД ИЛИ НИКАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крунски

17.01.2015 19:23

Нисам ја сигуран да нам је та европа потребна. Па зар не видите да тоне и да се распада. Вец дуго је на апаратима. Док ми додјемо на ред за улазак, они це се распасти. И опет Јово на ново

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мачка

17.01.2015 19:26

Ватајте се ви више мотике и лопате. имали сте сви скупа сансу висе од 20 година да несто урадите, и гдје смо. Јос увијек су нам главне теме рат и национализми. Све се то намјерно ради да се народ дрзи под контролом. А народ, ко народ. Насједа на вас јефтине трикове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Син Јединац

17.01.2015 19:35

Теско је реци ко кога овде мува. Ста нас висе гњаве са овим иницијативама, кад и тако нама у Европу нема ни за 20 година. Па они не знају ста це са Румунима, Бугарима, Литванцима. Пун им је кофер. Па видите да Грцка само сто није пукла. Ја не схватам насе политицаре. Довољно је да погледате кроз прозор па да видите да Европа нема перпективу. За ста вам слузе амбасаде, представниства, канцеларије. Дзаба их плацате. Дају ли вам они неке информације или су и они спијуни страних обавјестајних слузби. Јадна нам је мајка с вама какви сте, а вама с нама какви смо ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

17.01.2015 19:37

Ови наши плитичари стењу ко жене на порођају и само се међусобно препуцавају. Кога више интересује ко је од вас у праву. Дајте рјешавајте пролеме економије, народа, социјално угрожених. Ваше личне сујете оставите ја крсне славе и сточне пијаце. Досадили сте и богу и народу кукумачећи једне на друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУД

17.01.2015 19:42

...плови овај брод. У Европу сигурно нећемо. Држаће нас само на узици и затезати, или попуштати, зависно како им буде одговарало. Сад су нам то уже мало попустили ради радикалног исламизма. Боје се за своју гуз....у јер знају да ми таквих имамо за извоз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којот

17.01.2015 19:45

Е брацо драга. Мани те се висе ја сам најпаметнији и слицно. Па изадјосте ли ви са неким конкретним приједлогом неког проблема од како сте изабрани. Само пљујете једни на друге, по принципу АВ, АВ, АВ. И док ви лајете Бајини каравани пролазе. Кад му додје судњи дан имаце гдје да се склони а прије тога уради пластику као и многи прије њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сточар

17.01.2015 19:49

Ко ће моје млијеко откупљивати. Пукле фабрике, а нема задруга. То мене интересује а не оће ли или неће проћи нека иницијатива. која иницијатива ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјамиски голуб

17.01.2015 19:52

Шта то би са нашим Бакиром. Не јавља се. Изгледа да га укеба онај Кебо. Свак има своје папке. Неко крмеће неко овчије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељински канал

17.01.2015 19:54

Из поузданих извора сам обавијестен да је Додику из ЕУ обецан имунитет (азил) ако прихвати иницијативу. Казу да није пристао. Трази да буде заштићени свједок ко Насер Орић

ОДГОВОРИТЕ
Name

УБЛЕХЕ

17.01.2015 19:55

Да ли се овај Иванић на вријеме обогатио. Ако није мораћемо чекати да се то деси па да онда почне да размишља о народу. тако је и Баја. Тек сад се сјетио народа. Ал сад је баћо касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРУЖНИ ТОК

17.01.2015 19:58

Кум је кумицу увео у улицу. све тече све се мијења и ћорав каже видјећемо. Тако и ови. Нико као ја. Дрзава то сам ја. Послије мене потоп. ХЕЈ, МА КО СТЕ НАМ ВИ. МОЖЕМО ВАС ЗАМИЈЕНИТИ КАД НАМ СЕ ЋЕФНЕ. МРШ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Син Драган

17.01.2015 20:05

Европа је само једна српска гробница. Као Албанија 1914. држте се Шумадије и Мораве. и будите сложна браћа ко у оној серији. Ко први окрене ледја најеб... је

ОДГОВОРИТЕ
Name

судњи дан

17.01.2015 20:09

сад Младен и Босић почели давати одвојене изјаве на исту тему. Дај ба договорите се. Један нек напада Бају а други Бајину хануму. А шта би са драгог нам Радојичића. Сакри се у мишју рупу. Кажу да га Баја уцјењује са неким хотелом који прави на јахорини. Зна ли неко нешта о томе. Изгледа да му је стварно заврно муд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пудлица

17.01.2015 20:12

Шта све не може под кожу стати овим нашим политичарима. Бају нападају и с лева и с десна, а он се не мрда. Не подноси оставку. Ја бих оставку до сада поднео већ неколико пута и питао бих треба ли још. Од срамоте не бих улицом могао проћи. А баја држи ли се држи. Свака му част. Како може толике ударц еда пондесе. Па и касијус Клеј би пао, а он се држи. Мора да је заљубљен. Кажу да само љубав човеку може да да толику снагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КЕБО

17.01.2015 20:15

Дај Младене председниче, том КЕБИ дајте неки ресор неко министарство. Да се човјек смири. Од кад је био директор комуналног у предратном Сарајеву научио је да командује. И сад оста без фотеље. Бакир га је подцијенио и сад је најеб...Тешко да ће га се тако лако ријешити. ја мислим да је овај Кебо Херцеговац, а ти су ти брале ко кремен камен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кисс Кисс

17.01.2015 22:26

Ста би са Бобар банком? Ста би са оним јадником сто се уби испред палате? Како брзо заборављамо ствари и прелазимо на друге теме!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњицав

17.01.2015 22:36

Не треба нам Европа, не треба нам Русија, не треба на Турска. Не треба нам ниста ОСИМ ПАМЕТИ. ИМАМО СВЕ САМО НАМ СЛОГА И ПАМЕТ ТРЕБА. ИЛИ НАМ МОЗДА ТРЕБА НОВИ ТИТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распад ЕУ

17.01.2015 22:44

Док ми додјемо на ред они це се поцијепати по свим савовима. Остаце Њемацка и њени сателити из трецег рајха. Вратице своју марку (с правом) и бујрум. Не заносимо се да нас ико зели. Дрзаце нас на узици да нас Руси не поклопе, да се не понови Украјина

ОДГОВОРИТЕ
Name

син јединац

17.01.2015 22:52

Ма пусти Младене. Ста се само несто правдас и објасњавас. Ко је паметан само це му казти. Паметном хиксану и сарет је довољан. А Додик, Бакир, Цовиц и компанија су прослост

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивси Сарајлија

17.01.2015 22:58

Ко и кад це мени да врати стан у Сарајеву. Борим се ко лав на судовима од 1998. На првостепеном добијем спор са кантоналног врате због пропуста. И тако 3 пута. А ви говорите о европи. Нисмо спремни ни Албанија да нас прими. И они су испред нас по демократији и људским правима. МИ СМО ДНО ДНА. ФАЈОНТ. КО БУДЕ ПОСЛЕДЊИ НЕКА УГАСИ СВЈЕТЛО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколе

17.01.2015 23:04

Младене соколе. Нек и Европа види да имамо људе европског профила. Само немој дозволити да те купе. Е тад би нас разоцарао

ОДГОВОРИТЕ
Name

све це то народ позлатити

17.01.2015 23:06

Један је бог само сто га ми називамо разлицитим именом. Зато људи, слазуте се и дрзите једни других, а на Европу цемо јос доста цекати, без обзира како се понасали

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНО ДНА

17.01.2015 23:08

Само нас цунами мозе спасити, никакве иницијативе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последња санса

17.01.2015 23:11

Људи овом Младји треба дати сансу. Само како. Овај Додо му је ноцна мора. Не мозе да зине а да га не помене. Мислим да има комплекс Додика, иако му Баја није ни до ја..аОткаци га се и бави се другим темама, а он, Додик, и тако це убрзо у прослост

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум није дугме

17.01.2015 23:16

Не осврците се на то ста казе мањина. Циљ свих треба да буде ЕУ јер физицки смо близи Европи од многих дрзава које су вец примљене. (Бугари, Румуни, Грци, литванци, итд) само мало стрпљења и ето нас у срцу ЕУ. Само како цемо се навици на европску демократију. Ми волимо нас хаос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

презадузен

17.01.2015 23:19

Само да нас Европа не стави у дузницко ропство. Ако вец нисмо. А засто не тразимо да постанемо 52 дрзава САД. То би било супер. Тад би нас и Европа слусала. Албанци са Косова хоце право у САД. Неце цак ни у Албанију ни у Европу

ОДГОВОРИТЕ
Name

клин Цорба

17.01.2015 23:21

У Европи нас цекају само облабци и огризци. Оглодјане кости и испијене цасе пива. УЗДАЈМО СЕ У СЕ И У СВОЈЕ КЉУСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последња санса

17.01.2015 23:24

Људи ово треба искористити. Цини ми се да су овај пут одлуцни да нас приме. Ако не, поклопице нас или Руси или Турци. Европа је то прокузила и сад нас позурује. Опаметимо се док не буде касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луда Милојка

18.01.2015 01:55

Па људи Европа се распада ПУЦА ПО СВИМ САВОВИМА .Ми док испунимо услове за улазак, ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ НЕЦЕ БИТ НИ НА МАПИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

18.01.2015 09:13

Назалост зивимо у земљи у којој би велики напредак био кад би власт престане да одмазе. Пут до дрзаве у којој оквире понасања одредује закон а не политицки моцници сигурно неце бити резултат добре воље актуелне политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гробница

18.01.2015 12:37

Европа је гробница нас балканаца. Кад бисте само знали како европљни гледају на нас (као дивљаке) никад вам не би пало на памет да у њу трците. БРЕМЗАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

цунами

18.01.2015 12:39

Са надолазецом свјетском економском кризом распасце се и европа и бих. Сви цемо заједно гаце на стап

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будуцност

18.01.2015 15:58

Дајте нам могућности да радимо,а није битно како нам се зове послодавац. Колико наших људи ради у иностранству за стране послодавце и добро живе и зарађују. Према томе, само напријед у нове побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронхилл

18.01.2015 16:00

Удри Мујо у шаргију. Сад или никад. Европа или потоп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судњи дан

18.01.2015 16:02

једном кад се покрене лавина нема јој заустављања. Зато право и непоколебљиво правац европа и развијенији свет

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИ

18.01.2015 16:09

Младену заставу предводника у Европу. Искусан, образован, говори језике. Искрен и поштен. Ко ће боље од њега да нас предводи . Нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снагово

18.01.2015 16:15

Дај Младене ко бога те молимо не осврћи се на бивше политичаре типа Додика, Павића и остале бораније. Они су прошлост. Узмите ствари у своје руке и водите нас из овог мрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумашин

18.01.2015 16:17

Вође кумашин из Инђије. Не дирајте ми кума бају иначе ћете имати посла са затворским чуварима који су му већ спремили луђачку (затворску) кошуљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једна ласта

18.01.2015 16:30

Надамо се да нећеш стати на томе и да неће бити једна ласта не чини прољеће. Окупи присталице па правац у Европу не чекајући да прође 20 година како нам неки злурадо прогнозирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Европејац

18.01.2015 16:36

јес да ни у европи тренутно не теку мед и млијеко, али је 500 година испред нас. Зато не оклевајте и чините све да нас тамо одведете, али не продајите веру за вечеру. имајте достојанство и понос и сви ће нас цијенити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРУЖНИ ТОК

18.01.2015 16:40

Шта овај Алија написа за рудник олова и цинка. Да ли је то тачно. Зна ли неко. Па људи то је криминал.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Алија Сиротановић

18.01.2015 16:47

Како ти то видиш Алија из рудника, или је површински коп. Неко те добро инструирао. Само, да ли је то тачно. Видим да цитираш изворе, што је добар знак. Кажу да ово чита полиција и тужиоци. Да ли ће неко од њих на ово реаговати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лолек

18.01.2015 21:44

Треба усвојити све сто је дзаба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

браниц

18.01.2015 22:29

Евроинтеграције??? Коме???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љут

19.01.2015 07:58

КАД ЦЕ ВИСЕ ХАПСЕЊА. НЕ ВИДИМО ДА ЈЕ ИКО УХАПСЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир-тузла

19.01.2015 18:28

ПУНА ПОДРШКА ГОСП.ИВАНИЋУ МОМ НАШЕМ И ВАШЕМ ПРЕДСЈЕДНИКУ МОЈ ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК КОЈИ ОВОМ НАРОДУ ОМОГУЋИ ДА БОЉЕ ЖИВИ АПСОЛУТНО НЕБИТНО КАКО СЕ ОН ЗОВЕ.НАРОД КАЖЕМ НАРОД НАШ БОСАНСКО-ХЕРЦЕГОВАЧКИ ВАПИ ЗА БОЉИМ ЖИВОТОМ КО МУ ГОД ТО ОМОГУЋИ ТРЕБА ПОТПУНО ПОДРЖАТИ.

ОДГОВОРИТЕ