Evropska inicijativa će biti usvojena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da će inicijativa koja nas treba vratiti na put prema Evropskoj uniji biti usvojena, a to što se neki političari pravdaju ili "zatežu" predstavlja samo pokušaj da se opravdaju pred svojim glasačima, kojima su pred izbore obećavali nešto sasvim drugo.

Bosna i Hercegovina 17.01.2015 | 18:02
Evropska inicijativa će biti usvojena

Ivanić tvrdi da je to jedini način da BiH izađe iz krize u pregovorima s EU u koju je upala zbog nefunkcioniranja vlasti na svim nivoima u posljednje tri godine.

"Već tri godine nismo se pomakli ni milimetar od famoznog poglavlja 23, odnosno od priče o reformi pravosuđa. Sada su nas prestigli svi koji su bili iza nas u pregovorima s Evropskom unijom. Vrijeme je da BiH izađe iz te priče u kojoj smo posljednje tri godine bilo označeni isključivo kao gubitnici u odnosu na sve zemlje u regiji i na sve države s kojima EU vodi predpristupne pregovore", pojasnio je Ivanić.

On je rekao da na odvojenim sastancima koje su ministri spoljnih poslova Njemačke i Velike Britanije, Frank Valter Steinmeier i Filip Hamond održali s članovima Predsjedništva BiH nije bilo nikakvih dogovora "iza kulisa".

"Sve ono o čemu smo pričali kao članovi Predsjedništva poslije smo ponovili na sastanku predsjednika partija. A to je, izjava će biti malo izmijenjena, ali sve u okviru Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Neka pitanja jednostavno moraju biti riješena, jer su u suprotnosti s Poveljom o ljudskim pravima i slobodama, kao što je slučaj "Sejdić-Finci". Tu povelju smo potpisali i mi, a moramo osigurati osnovno ljudsko pravo svakom građaninu BiH, a to je da bira i da bude biran. To je bio propust u Dejtonskom mirovnom sporazumu i vrijeme je da ga nakon 20. godina rješavamo. Iskreno, bilo je vremena kada sam se bojao da EU ne izbaci BiH iz Savjeta Evrope, jedinog evropskog tijela u kojem smo punopravni članovi", naglasio je Ivanić.

On tvrdi da će izjava biti mijenjana, ali da neće biti prijenosa nadležnosti. Tu inicijativu predložili su ministri spoljnih poslova Njemačke i Velike Britanije, a Predsjedništvo BiH je nadležno da uobliči tekst.

"Predsjedništvo daje načelan politički stav koji je manje - više prihvatljiv svima. U inicijativi nema ništa loše ni za BiH, ni za RS. Uz dodatno pojašnjenje, uvjeren sam kako će ta izjava biti prihvatljiva za sve, te da je glupost da ne prihvatimo manje uslove nego što smo ih ranije imali, a da zauzvrat dobijemo veću podršku", rekao je Ivanić.

 

(Politickimeridijan.com)

Komentari / 59

Ostavite komentar
Name

Alija Sirotanovic

17.01.2015 17:11

DOBRA EVROPSKA INICIJATIVA, A KAKO JE MOGUĆE: (1) Da se 2005 god. firmi Gross d.o.o iz i Gradiške, a koja je u vlasništvu nekih kontroverznih srbijanskih tajkuna u Engleskoj, pokloni rudnik (BEZ IKAKVE NAKNADE) olova i cinka Sase kod Srebrenice običnom odlukom Ministarstva industrije. Znači, bez tendera i bez ugovora o koncesiji (izvor: portal firme Gross i odluka Ministarstva). (2) da se sa tom istom firmom 2007 god. bez tendera zaključi ugovor o koncesiji na 30 godina, bez obaveze da se državi vrati ogroman dug (preko 6 miliona KM) koji je rudnik u tom momentu imao (izvor: portal firme Gross, ugovor o koncesiji, zvanični podaci o potraživanju države prema rudniku); (3) Da se koncesioni ugovor zaključi sa firmom čiji su vlasnici („englezi“) u državama okruženja već upropastili nekoliko privatizovanih državnih preduzeća i zbog čega su njihovi vlasnici i odgovorni direktori bili u zatvoru (izvor: novinski natpisi, zvanične informacije nadležnih državnih organa; (4) da se 2010 god. nad rudnikom otvori stečani postupak i da ta ista firma Gross u momentu otvaranja stečaja ima dug prema rudniku od preko 3 miliona KM, a država i dalje potraživanje preko 6 miliona KM (izvor: Odluka Suda o proglašenje stečaja); (5) da i nakon stečaja nad ranijim korisnikom rudnika (u vlasništvu države od preko 65%) firma Gross nastavi sa korištenjem rudnika, a da rudniku u stečaju odmah ne vrati dug od preko 3 miliona KM; (6) da se firmi Gross u bezcijenje prodaje imovina rudnika iz stečajne mase i tako državno vlasništvo „legalno“ prenosi privatnoj firmi (izvor: Odluke Stečajnog upravnika na icitacijama; (7) da se sa firmom Gross ne raskine ugovor o koncesiji na rudniku, iako nadležni državni organi tri godine uzastopno konstatuju da koncesionar ne ispunjava obaveze iz koncesionog ugovora; (8) da se u toku važenja koncesionog ugovora promijeni vlasnička struktura i da se ne zna ko su stvarni novi suvlasnici, iako je to zabranjeno koncesionim ugovorom, ali i propisima RS. KAKO JE MOGUĆE da zbog svega toga do sada još niko nije odgovarao ?

ODGOVORITE
Name

Uslov

17.01.2015 17:13

Riješite se Dodika.

ODGOVORITE
Name

Miki

17.01.2015 17:14

Tako je Mladene . Neka narod napokon progleda i vidi lepsu buducnost.Pozdrav i sretno .

ODGOVORITE
Name

dss

17.01.2015 17:24

Bravo predsjednice RSa stojimo uz vas i na vasem smo putu za ljudska i gradjenska prava, a ne ovako kod ovog Baje koji nas tretira da smo marva. Dole Baja.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

17.01.2015 17:29

IVANIĆU, zar du trebali Ministri NJemačke i V.Britanije da kažu, da NEMA prenosa nadležnosti. Znači u prethodnom predlogu o tome nije bilo reči. Sada je sve jasnije, jedino je bez KOMENTARA BAKIR, nije dao izjavu.

ODGOVORITE
Name

mačak

17.01.2015 17:48

Tako treba raditi, ne osvrcite se na gluposti i suplje price Dodika koje nemaju nikakvu tezinu. Napravite uslove da se krene naprijed, u Evropu. Poboljsajte standard gradjana i pohapsite kriminalce koji vladaju godinama ovom drzavom i vratite nadu narodu da se ovde moze zivjeti bolje.

ODGOVORITE
Name

SNAGA NARODA

17.01.2015 18:55

Postovani Predsjednice, ne obazirite se ove papke okolo. Oni bi sve reforme zakocili samo da ostanu u sedlima.

ODGOVORITE
Name

SRECA U NESRECI

17.01.2015 18:56

je da imamo konacno vlast na jednom nivou koja se ne zove snsd. nadamo se da je to tek pocetak kraja nekih kraljeva i neprikosnovenih vladara nasih sudbina

ODGOVORITE
Name

KUM

17.01.2015 18:58

Sad neka Baja zove kuma u Beograd i neocekivanog pristalicu, premijera Srbije Vucica

ODGOVORITE
Name

Nezaposlen

17.01.2015 19:02

Kad ce bite biti posla, kad ce plate. Pustite vi inicijative. Dajte nam hljeba

ODGOVORITE
Name

Ledna lasta ne čini proljeće

17.01.2015 19:08

Šta se više opterećujete Dodikom. Njegovo je odzvonilio. Pitanje je samo dana kad će kola nezaustavljivo da krenu nizbrdo.

ODGOVORITE
Name

Vuk

17.01.2015 19:19

Bravo Mladene, legendo. takvi nama trebaju. Drzi im lekciju na srpskom ali i engleskom. Ja na vjerujem da ona Zeljkica taj engleski dobro razumije. kad joj baja izdaje komanda na šatrovačkom (papanskom)

ODGOVORITE
Name

Žuti mrav

17.01.2015 19:21

Na šta ovi naši političari gube vrijeme za vrijeme vikenda. Bolje je da se malo odmorite i od ponedeljka se dograbite posla. Ljudi su vam pruzili ruku jer neće da im se ponovi Ukrajina, i vi to, ako niste papci, iskoritite. SAD ILI NIKAD

ODGOVORITE
Name

Krunski

17.01.2015 19:23

Nisam ja siguran da nam je ta evropa potrebna. Pa zar ne vidite da tone i da se raspada. Vec dugo je na aparatima. Dok mi dodjemo na red za ulazak, oni ce se raspasti. I opet Jovo na novo

ODGOVORITE
Name

Mačka

17.01.2015 19:26

Vatajte se vi više motike i lopate. imali ste svi skupa sansu vise od 20 godina da nesto uradite, i gdje smo. Jos uvijek su nam glavne teme rat i nacionalizmi. Sve se to namjerno radi da se narod drzi pod kontrolom. A narod, ko narod. Nasjeda na vas jeftine trikove

ODGOVORITE
Name

Sin Jedinac

17.01.2015 19:35

Tesko je reci ko koga ovde muva. Sta nas vise gnjave sa ovim inicijativama, kad i tako nama u Evropu nema ni za 20 godina. Pa oni ne znaju sta ce sa Rumunima, Bugarima, Litvancima. Pun im je kofer. Pa vidite da Grcka samo sto nije pukla. Ja ne shvatam nase politicare. Dovoljno je da pogledate kroz prozor pa da vidite da Evropa nema perpektivu. Za sta vam sluze ambasade, predstavnistva, kancelarije. Dzaba ih placate. Daju li vam oni neke informacije ili su i oni spijuni stranih obavjestajnih sluzbi. Jadna nam je majka s vama kakvi ste, a vama s nama kakvi smo ...

ODGOVORITE
Name

Mladen

17.01.2015 19:37

Ovi naši plitičari stenju ko žene na porođaju i samo se međusobno prepucavaju. Koga više interesuje ko je od vas u pravu. Dajte rješavajte proleme ekonomije, naroda, socijalno ugroženih. Vaše lične sujete ostavite ja krsne slave i stočne pijace. Dosadili ste i bogu i narodu kukumačeći jedne na druge.

ODGOVORITE
Name

KUD

17.01.2015 19:42

...plovi ovaj brod. U Evropu sigurno nećemo. Držaće nas samo na uzici i zatezati, ili popuštati, zavisno kako im bude odgovaralo. Sad su nam to uže malo popustili radi radikalnog islamizma. Boje se za svoju guz....u jer znaju da mi takvih imamo za izvoz

ODGOVORITE
Name

Kojot

17.01.2015 19:45

E braco draga. Mani te se vise ja sam najpametniji i slicno. Pa izadjoste li vi sa nekim konkretnim prijedlogom nekog problema od kako ste izabrani. Samo pljujete jedni na druge, po principu AV, AV, AV. I dok vi lajete Bajini karavani prolaze. Kad mu dodje sudnji dan imace gdje da se skloni a prije toga uradi plastiku kao i mnogi prije njega.

ODGOVORITE
Name

Stočar

17.01.2015 19:49

Ko će moje mlijeko otkupljivati. Pukle fabrike, a nema zadruga. To mene interesuje a ne oće li ili neće proći neka inicijativa. koja inicijativa ?

ODGOVORITE
Name

Djamiski golub

17.01.2015 19:52

Šta to bi sa našim Bakirom. Ne javlja se. Izgleda da ga ukeba onaj Kebo. Svak ima svoje papke. Neko krmeće neko ovčije.

ODGOVORITE
Name

Bijeljinski kanal

17.01.2015 19:54

Iz pouzdanih izvora sam obavijesten da je Dodiku iz EU obecan imunitet (azil) ako prihvati inicijativu. Kazu da nije pristao. Trazi da bude zaštićeni svjedok ko Naser Orić

ODGOVORITE
Name

UBLEHE

17.01.2015 19:55

Da li se ovaj Ivanić na vrijeme obogatio. Ako nije moraćemo čekati da se to desi pa da onda počne da razmišlja o narodu. tako je i Baja. Tek sad se sjetio naroda. Al sad je baćo kasno

ODGOVORITE
Name

KRUŽNI TOK

17.01.2015 19:58

Kum je kumicu uveo u ulicu. sve teče sve se mijenja i ćorav kaže vidjećemo. Tako i ovi. Niko kao ja. Drzava to sam ja. Poslije mene potop. HEJ, MA KO STE NAM VI. MOŽEMO VAS ZAMIJENITI KAD NAM SE ĆEFNE. MRŠ

ODGOVORITE
Name

Sin Dragan

17.01.2015 20:05

Evropa je samo jedna srpska grobnica. Kao Albanija 1914. držte se Šumadije i Morave. i budite složna braća ko u onoj seriji. Ko prvi okrene ledja najeb... je

ODGOVORITE
Name

sudnji dan

17.01.2015 20:09

sad Mladen i Bosić počeli davati odvojene izjave na istu temu. Daj ba dogovorite se. Jedan nek napada Baju a drugi Bajinu hanumu. A šta bi sa dragog nam Radojičića. Sakri se u mišju rupu. Kažu da ga Baja ucjenjuje sa nekim hotelom koji pravi na jahorini. Zna li neko nešta o tome. Izgleda da mu je stvarno zavrno mud...

ODGOVORITE
Name

Pudlica

17.01.2015 20:12

Šta sve ne može pod kožu stati ovim našim političarima. Baju napadaju i s leva i s desna, a on se ne mrda. Ne podnosi ostavku. Ja bih ostavku do sada podneo već nekoliko puta i pitao bih treba li još. Od sramote ne bih ulicom mogao proći. A baja drži li se drži. Svaka mu čast. Kako može tolike udarc eda pondese. Pa i kasijus Klej bi pao, a on se drži. Mora da je zaljubljen. Kažu da samo ljubav čoveku može da da toliku snagu.

ODGOVORITE
Name

KEBO

17.01.2015 20:15

Daj Mladene predsedniče, tom KEBI dajte neki resor neko ministarstvo. Da se čovjek smiri. Od kad je bio direktor komunalnog u predratnom Sarajevu naučio je da komanduje. I sad osta bez fotelje. Bakir ga je podcijenio i sad je najeb...Teško da će ga se tako lako riješiti. ja mislim da je ovaj Kebo Hercegovac, a ti su ti brale ko kremen kamen.

ODGOVORITE
Name

kiss Kiss

17.01.2015 22:26

Sta bi sa Bobar bankom? Sta bi sa onim jadnikom sto se ubi ispred palate? Kako brzo zaboravljamo stvari i prelazimo na druge teme!?

ODGOVORITE
Name

Sumnjicav

17.01.2015 22:36

Ne treba nam Evropa, ne treba nam Rusija, ne treba na Turska. Ne treba nam nista OSIM PAMETI. IMAMO SVE SAMO NAM SLOGA I PAMET TREBA. ILI NAM MOZDA TREBA NOVI TITO

ODGOVORITE
Name

Raspad EU

17.01.2015 22:44

Dok mi dodjemo na red oni ce se pocijepati po svim savovima. Ostace Njemacka i njeni sateliti iz treceg rajha. Vratice svoju marku (s pravom) i bujrum. Ne zanosimo se da nas iko zeli. Drzace nas na uzici da nas Rusi ne poklope, da se ne ponovi Ukrajina

ODGOVORITE
Name

sin jedinac

17.01.2015 22:52

Ma pusti Mladene. Sta se samo nesto pravdas i objasnjavas. Ko je pametan samo ce mu kazti. Pametnom hiksanu i saret je dovoljan. A Dodik, Bakir, Covic i kompanija su proslost

ODGOVORITE
Name

bivsi Sarajlija

17.01.2015 22:58

Ko i kad ce meni da vrati stan u Sarajevu. Borim se ko lav na sudovima od 1998. Na prvostepenom dobijem spor sa kantonalnog vrate zbog propusta. I tako 3 puta. A vi govorite o evropi. Nismo spremni ni Albanija da nas primi. I oni su ispred nas po demokratiji i ljudskim pravima. MI SMO DNO DNA. FAJONT. KO BUDE POSLEDNJI NEKA UGASI SVJETLO

ODGOVORITE
Name

Sokole

17.01.2015 23:04

Mladene sokole. Nek i Evropa vidi da imamo ljude evropskog profila. Samo nemoj dozvoliti da te kupe. E tad bi nas razocarao

ODGOVORITE
Name

sve ce to narod pozlatiti

17.01.2015 23:06

Jedan je bog samo sto ga mi nazivamo razlicitim imenom. Zato ljudi, slazute se i drzite jedni drugih, a na Evropu cemo jos dosta cekati, bez obzira kako se ponasali

ODGOVORITE
Name

DNO DNA

17.01.2015 23:08

Samo nas cunami moze spasiti, nikakve inicijative

ODGOVORITE
Name

Poslednja sansa

17.01.2015 23:11

Ljudi ovom Mladji treba dati sansu. Samo kako. Ovaj Dodo mu je nocna mora. Ne moze da zine a da ga ne pomene. Mislim da ima kompleks Dodika, iako mu Baja nije ni do ja..aOtkaci ga se i bavi se drugim temama, a on, Dodik, i tako ce ubrzo u proslost

ODGOVORITE
Name

kum nije dugme

17.01.2015 23:16

Ne osvrcite se na to sta kaze manjina. Cilj svih treba da bude EU jer fizicki smo blizi Evropi od mnogih drzava koje su vec primljene. (Bugari, Rumuni, Grci, litvanci, itd) samo malo strpljenja i eto nas u srcu EU. Samo kako cemo se navici na evropsku demokratiju. Mi volimo nas haos.

ODGOVORITE
Name

prezaduzen

17.01.2015 23:19

Samo da nas Evropa ne stavi u duznicko ropstvo. Ako vec nismo. A zasto ne trazimo da postanemo 52 drzava SAD. To bi bilo super. Tad bi nas i Evropa slusala. Albanci sa Kosova hoce pravo u SAD. Nece cak ni u Albaniju ni u Evropu

ODGOVORITE
Name

klin Corba

17.01.2015 23:21

U Evropi nas cekaju samo oblabci i ogrizci. Oglodjane kosti i ispijene case piva. UZDAJMO SE U SE I U SVOJE KLJUSE

ODGOVORITE
Name

Poslednja sansa

17.01.2015 23:24

Ljudi ovo treba iskoristiti. Cini mi se da su ovaj put odlucni da nas prime. Ako ne, poklopice nas ili Rusi ili Turci. Evropa je to prokuzila i sad nas pozuruje. Opametimo se dok ne bude kasno

ODGOVORITE
Name

Luda Milojka

18.01.2015 01:55

Pa ljudi Evropa se raspada PUCA PO SVIM SAVOVIMA .Mi dok ispunimo uslove za ulazak, EVROPSKE UNIJE NECE BIT NI NA MAPI.

ODGOVORITE
Name

Osvit

18.01.2015 09:13

Nazalost zivimo u zemlji u kojoj bi veliki napredak bio kad bi vlast prestane da odmaze. Put do drzave u kojoj okvire ponasanja odreduje zakon a ne politicki mocnici sigurno nece biti rezultat dobre volje aktuelne politike.

ODGOVORITE
Name

grobnica

18.01.2015 12:37

Evropa je grobnica nas balkanaca. Kad biste samo znali kako evropljni gledaju na nas (kao divljake) nikad vam ne bi palo na pamet da u nju trcite. BREMZAJ

ODGOVORITE
Name

cunami

18.01.2015 12:39

Sa nadolazecom svjetskom ekonomskom krizom raspasce se i evropa i bih. Svi cemo zajedno gace na stap

ODGOVORITE
Name

Buducnost

18.01.2015 15:58

Dajte nam mogućnosti da radimo,a nije bitno kako nam se zove poslodavac. Koliko naših ljudi radi u inostranstvu za strane poslodavce i dobro žive i zarađuju. Prema tome, samo naprijed u nove pobjede.

ODGOVORITE
Name

Ronhill

18.01.2015 16:00

Udri Mujo u šargiju. Sad ili nikad. Evropa ili potop.

ODGOVORITE
Name

Sudnji dan

18.01.2015 16:02

jednom kad se pokrene lavina nema joj zaustavljanja. Zato pravo i nepokolebljivo pravac evropa i razvijeniji svet

ODGOVORITE
Name

MI

18.01.2015 16:09

Mladenu zastavu predvodnika u Evropu. Iskusan, obrazovan, govori jezike. Iskren i pošten. Ko će bolje od njega da nas predvodi . Niko

ODGOVORITE
Name

Snagovo

18.01.2015 16:15

Daj Mladene ko boga te molimo ne osvrći se na bivše političare tipa Dodika, Pavića i ostale boranije. Oni su prošlost. Uzmite stvari u svoje ruke i vodite nas iz ovog mraka.

ODGOVORITE
Name

Kumašin

18.01.2015 16:17

Vođe kumašin iz Inđije. Ne dirajte mi kuma baju inače ćete imati posla sa zatvorskim čuvarima koji su mu već spremili luđačku (zatvorsku) košulju

ODGOVORITE
Name

Jedna lasta

18.01.2015 16:30

Nadamo se da nećeš stati na tome i da neće biti jedna lasta ne čini proljeće. Okupi pristalice pa pravac u Evropu ne čekajući da prođe 20 godina kako nam neki zlurado prognoziraju.

ODGOVORITE
Name

Evropejac

18.01.2015 16:36

jes da ni u evropi trenutno ne teku med i mlijeko, ali je 500 godina ispred nas. Zato ne oklevajte i činite sve da nas tamo odvedete, ali ne prodajite veru za večeru. imajte dostojanstvo i ponos i svi će nas cijeniti.

ODGOVORITE
Name

KRUŽNI TOK

18.01.2015 16:40

Šta ovaj Alija napisa za rudnik olova i cinka. Da li je to tačno. Zna li neko. Pa ljudi to je kriminal.

ODGOVORITE
Name

RE Alija Sirotanović

18.01.2015 16:47

Kako ti to vidiš Alija iz rudnika, ili je površinski kop. Neko te dobro instruirao. Samo, da li je to tačno. Vidim da citiraš izvore, što je dobar znak. Kažu da ovo čita policija i tužioci. Da li će neko od njih na ovo reagovati.

ODGOVORITE
Name

lolek

18.01.2015 21:44

Treba usvojiti sve sto je dzaba.

ODGOVORITE
Name

branic

18.01.2015 22:29

Evrointegracije??? Kome???

ODGOVORITE
Name

Ljut

19.01.2015 07:58

KAD CE VISE HAPSENJA. NE VIDIMO DA JE IKO UHAPSEN.

ODGOVORITE
Name

damir-tuzla

19.01.2015 18:28

PUNA PODRŠKA GOSP.IVANIĆU MOM NAŠEM I VAŠEM PREDSJEDNIKU MOJ JE PREDSJEDNIK KOJI OVOM NARODU OMOGUĆI DA BOLJE ŽIVI APSOLUTNO NEBITNO KAKO SE ON ZOVE.NAROD KAŽEM NAROD NAŠ BOSANSKO-HERCEGOVAČKI VAPI ZA BOLJIM ŽIVOTOM KO MU GOD TO OMOGUĆI TREBA POTPUNO PODRŽATI.

ODGOVORITE