Месо у БиХ и даље прескупо

Појефтињење горива у БиХ није донело очекивани пад цена прехрамбених производа. И цене карата за превоз остале исте, иако су повезане са јефтинијим горивом.

Босна и Херцеговина 17.01.2015 | 12:55
Месо у БиХ и даље прескупо

Иако је вредност нафте на светским тржиштима пала и "повукла" за собом цену горива у просеку за 50 фенинга и у Републици Српској и у целој Босни и Херцеговини, то се није рефлектовало на цене прехрамбених производа, меса и градског превоза.

Тако грађани у Републици Српској, и сада кад литар дизела кошта 1,7 КМ плаћају прехрамбене производе по истој цени као кад је гориво коштало 2,4 марке по литри.

У месарама широм Српске и даље су исте цене меса и крећу се од 19 марака за килограм телетине без кости, за килограм јунетине треба издвојити око 10 марака и исто толико се креће и свињетина. Пилетина се продаје између 5 и 6 марака по килограму.

Кад се говори о цени аутобуских карата, и оне су за сада исте као и кад је гориво било скупље и износе за градски саобраћај око 1,8 марака. Превозници за сада не најављују појефтињења, јер како су сами поручили прошле године, имали су великих трошкова, па о мењању цена карата тренутно не размишљају.

Тако су, као и више пута до сада, грађани Републике Српске преварени, каже за "Новости" Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача Републике Српске.

"Дефинитивно, цене прехрамбених производа и превоза не прате пад цене нафте на светским тржиштима. Чим је нафта појефтинила, требало је да појефтине и карте градског и приградског превоза, јер је пад цене горива од 15 одсто морао да обори и цену карата. Али, трговци тешко обарају цене које су једном успоставили", наводи Петровић.

Исто је, каже Петровић, и кад су у питању прехрамбени производи. Њихова цена је порасла чим је порасла и цена нафте, али сада нема повратне реакције.

"Нижа цена горива просто мора да се рефлектује на цене прехрамбених производа. У пракси, трговци кад скочи цена горива правдају повећање цене скупљим превозом. А сада ћуте", каже Петровић.

Према његовим речима, за сада грађани у Српској појефтињење горива могу да "осете" само кад пуне свој аутомобил, све остале цене су остале исте.

Мишо Маљчић, председник Удружења узгајивача свиња Републике Српске, каже за "Новости" да нема ништа ни од појефтињења месних производа.

"Ми узгајивачи смо последњи у ланцу производње меса. Ту имате превознике и произвођаче хране за стоку, па тек онда нас. Све док они држе исте цене, не можемо ни ми да смањујемо цену меса", објашњава Маљчић.

НАФТА ЋЕ ОПЕТ ДА ПОЈЕФТИНИ

Вукашин Војиновић, председник Удружења увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата у РС, наглашава да се очекује да ће барел нафте коштати и испод 50 долара, а то ће, уверава, утицати на додатно појефтињење горива код нас.

"Ви сада имате гориво по цени између 1,73 и 1,75 КМ на бензинским пумпама у Бијељини и Брчком, јер је тамо конкуренција јака. Цена је пала онолико колико нико није очекивао. Ми сада, ипак, видимо да на неким бензинским пумпама гориво кошта и до две марке, али сада су се стекли услови да гориво буде 1,70 КМ на свим пумпама" оценио је Војиновић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

глупос до глупости

17.01.2015 12:08

Месо није скупо , него је проблем квалитет меса. Ако за све вазе закони понуде и потразње, нека неко купи јефтиније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рр

17.01.2015 13:44

Ја,се добро сјецам,када су пекари са 80 фенинга поскупили хљеб преко марке,због поскупљења нафте,то је био разлог.А сад кад је пала нафта,сад це се вадити на струју,тако је за све намирнице.Ово је висе преврсило сваку мјеру,нафта појефтинила,а цијене исте.А од политицара никог није брига сто поједини диригују цијене како хоце,битно је да су им плате на вријеме и добре,све го лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ