Meso u BiH i dalje preskupo

Pojeftinjenje goriva u BiH nije donelo očekivani pad cena prehrambenih proizvoda. I cene karata za prevoz ostale iste, iako su povezane sa jeftinijim gorivom.

Bosna i Hercegovina 17.01.2015 | 12:55
Meso u BiH i dalje preskupo

Iako je vrednost nafte na svetskim tržištima pala i "povukla" za sobom cenu goriva u proseku za 50 feninga i u Republici Srpskoj i u celoj Bosni i Hercegovini, to se nije reflektovalo na cene prehrambenih proizvoda, mesa i gradskog prevoza.

Tako građani u Republici Srpskoj, i sada kad litar dizela košta 1,7 KM plaćaju prehrambene proizvode po istoj ceni kao kad je gorivo koštalo 2,4 marke po litri.

U mesarama širom Srpske i dalje su iste cene mesa i kreću se od 19 maraka za kilogram teletine bez kosti, za kilogram junetine treba izdvojiti oko 10 maraka i isto toliko se kreće i svinjetina. Piletina se prodaje između 5 i 6 maraka po kilogramu.

Kad se govori o ceni autobuskih karata, i one su za sada iste kao i kad je gorivo bilo skuplje i iznose za gradski saobraćaj oko 1,8 maraka. Prevoznici za sada ne najavljuju pojeftinjenja, jer kako su sami poručili prošle godine, imali su velikih troškova, pa o menjanju cena karata trenutno ne razmišljaju.

Tako su, kao i više puta do sada, građani Republike Srpske prevareni, kaže za "Novosti" Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske.

"Definitivno, cene prehrambenih proizvoda i prevoza ne prate pad cene nafte na svetskim tržištima. Čim je nafta pojeftinila, trebalo je da pojeftine i karte gradskog i prigradskog prevoza, jer je pad cene goriva od 15 odsto morao da obori i cenu karata. Ali, trgovci teško obaraju cene koje su jednom uspostavili", navodi Petrović.

Isto je, kaže Petrović, i kad su u pitanju prehrambeni proizvodi. Njihova cena je porasla čim je porasla i cena nafte, ali sada nema povratne reakcije.

"Niža cena goriva prosto mora da se reflektuje na cene prehrambenih proizvoda. U praksi, trgovci kad skoči cena goriva pravdaju povećanje cene skupljim prevozom. A sada ćute", kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, za sada građani u Srpskoj pojeftinjenje goriva mogu da "osete" samo kad pune svoj automobil, sve ostale cene su ostale iste.

Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske, kaže za "Novosti" da nema ništa ni od pojeftinjenja mesnih proizvoda.

"Mi uzgajivači smo poslednji u lancu proizvodnje mesa. Tu imate prevoznike i proizvođače hrane za stoku, pa tek onda nas. Sve dok oni drže iste cene, ne možemo ni mi da smanjujemo cenu mesa", objašnjava Maljčić.

NAFTA ĆE OPET DA POJEFTINI

Vukašin Vojinović, predsednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata u RS, naglašava da se očekuje da će barel nafte koštati i ispod 50 dolara, a to će, uverava, uticati na dodatno pojeftinjenje goriva kod nas.

"Vi sada imate gorivo po ceni između 1,73 i 1,75 KM na benzinskim pumpama u Bijeljini i Brčkom, jer je tamo konkurencija jaka. Cena je pala onoliko koliko niko nije očekivao. Mi sada, ipak, vidimo da na nekim benzinskim pumpama gorivo košta i do dve marke, ali sada su se stekli uslovi da gorivo bude 1,70 KM na svim pumpama" ocenio je Vojinović.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

glupos do gluposti

17.01.2015 12:08

Meso nije skupo , nego je problem kvalitet mesa. Ako za sve vaze zakoni ponude i potraznje, neka neko kupi jeftinije.

ODGOVORITE
Name

rr

17.01.2015 13:44

Ja,se dobro sjecam,kada su pekari sa 80 feninga poskupili hljeb preko marke,zbog poskupljenja nafte,to je bio razlog.A sad kad je pala nafta,sad ce se vaditi na struju,tako je za sve namirnice.Ovo je vise prevrsilo svaku mjeru,nafta pojeftinila,a cijene iste.A od politicara nikog nije briga sto pojedini diriguju cijene kako hoce,bitno je da su im plate na vrijeme i dobre,sve go lopov do lopova.

ODGOVORITE