И на породиљском страхују од отказа

Плаћено породиљско одсуство трудницама у БиХ износи 365 дана и по дужини ове бенефиције спадамо у топ 10 земаља свијета, показује истраживање британске организације за заштиту радног права "Цитатион".

Босна и Херцеговина 17.01.2015 | 11:07
И на породиљском страхују од отказа

На листи ове организације БиХ дијели друго мјесто раме уз раме са земљама попут Велике Британије и Аустралије, а апсолутни рекордер је сусједна Хрватска са чак 406 дана плаћеног породиљског одсуства за мајке.

Међутим, из цивилног сектора поручују да су ове бенефиције само формалне природе и да постоје учестали случајеви кршења радног права жена по овом питању.

Лана Јајчевић, правни савјетник из Организације "Удружене жене" Бањалука, сматра да постоји безброј случајева у којима труднице остају без посла баш у периоду кад остану у другом стању.

"Законом је предвиђено 365 дана плаћеног одсуства, али веома ријетко жене могу то искористити, осим оних који раде у јавном сектору гдје се ови прописи највише поштују", каже Јајчевићева.

Додаје да жене у већини земаља имају плаћено одсуство краће него што је оно у БиХ, али им се на неки други начин помаже и подстиче наталитет.

"Породиље у развијенијим државама имају другачије бенефиције. Иако им је породиљско одсуство краће, на услузи су им разни сервиси за чување дјеце које захваљујући високим примањима и подстицају за рађање могу плаћати", поручује Јајчевићева.

С друге стране, послодавци сматрају да младе жене долазе у неравноправан положај због лоших законских рјешења.

"У већини држава владе рефундирају цијели износ плате док су жене на породиљском одсуству, а код нас су послодавци у обавези исплатити бруто износ плате у првом мјесецу породиљског боловања, а у преосталих 11 мјесеци плаћују само доприносе, а Влада лични доходак", потврдио је Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Он каже да послодавци због овако лоших прописа избјегавају да запошљавају потенцијалне породиље и махом примају у радни однос оне у животној доби од 35 и више година.

Данко Ружичић, предсједник Синдиката текстила, коже и обуће Републике Српске, подржава захтјеве послодаваца да трошкови трудничког боловања иду на терет Фонда дјечје заштите, али и да дужина плаћеног одсуства мајки буде као и до сада.

"Пракса је показала, нарочито у текстилној индустрији гдје махом раде жене, да поједина предузећа која запошљавају и до 1.000 жена не могу издржати да им у једном тренутку на боловање оде и до 100 породиља. То је онда и разлог зашто послодавци 'важу' жене при запошљавању јер им често, ако то процијене, дају само уговоре на одређено", наглашава Ружичић.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

неинфомисани сте

17.01.2015 06:59

погледајте Закон о раду полуписмени и злонамјерни новинари, Ко плаћа породиљу плату а ко п плаћа доприносе, Лоповија од закона на европском као путу а на штету послодаваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владислав Младјеновиц

17.01.2015 08:08

А пита ли се ко колико има зена које су примљене да раде а вец биле трудне као сто је један слуцај у Дому здравља у Братунцу. Поцела да ради па одмах на трудницко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

17.01.2015 10:03

Трудна зена је светиња, наса популација одумире, зато Владиславе да су трудне и да сједе куци све опстинске фирме на целу са опстинским властима да им надју паре и плацају плате и доприносе. Ви би да се богатите а нација нам нестаје јел? Само вас треба по дзепу за све .... и пунити затворе "експертима и папцима", празни су а треба оправдати троскове....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

17.01.2015 11:20

Владиславе, то нема везе. Ја сам примио на посао зену у трецем мјесецу трудноце. Обецао сам и готово. Трудница јесте светиња. Дијете је награда, а не казна. Друга ствар је сто нас систем оптерецава неоправдано. Али ускратити некоме право на рад зато сто је у другом стању је злоцин против цовјецности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РН

17.01.2015 13:49

Симе,свака цаст на коментару,сувисно је таквима као Владислав објасњавати иста.

ОДГОВОРИТЕ