I na porodiljskom strahuju od otkaza

Plaćeno porodiljsko odsustvo trudnicama u BiH iznosi 365 dana i po dužini ove beneficije spadamo u top 10 zemalja svijeta, pokazuje istraživanje britanske organizacije za zaštitu radnog prava "Citation".

Bosna i Hercegovina 17.01.2015 | 11:07
I na porodiljskom strahuju od otkaza

Na listi ove organizacije BiH dijeli drugo mjesto rame uz rame sa zemljama poput Velike Britanije i Australije, a apsolutni rekorder je susjedna Hrvatska sa čak 406 dana plaćenog porodiljskog odsustva za majke.

Međutim, iz civilnog sektora poručuju da su ove beneficije samo formalne prirode i da postoje učestali slučajevi kršenja radnog prava žena po ovom pitanju.

Lana Jajčević, pravni savjetnik iz Organizacije "Udružene žene" Banjaluka, smatra da postoji bezbroj slučajeva u kojima trudnice ostaju bez posla baš u periodu kad ostanu u drugom stanju.

"Zakonom je predviđeno 365 dana plaćenog odsustva, ali veoma rijetko žene mogu to iskoristiti, osim onih koji rade u javnom sektoru gdje se ovi propisi najviše poštuju", kaže Jajčevićeva.

Dodaje da žene u većini zemalja imaju plaćeno odsustvo kraće nego što je ono u BiH, ali im se na neki drugi način pomaže i podstiče natalitet.

"Porodilje u razvijenijim državama imaju drugačije beneficije. Iako im je porodiljsko odsustvo kraće, na usluzi su im razni servisi za čuvanje djece koje zahvaljujući visokim primanjima i podsticaju za rađanje mogu plaćati", poručuje Jajčevićeva.

S druge strane, poslodavci smatraju da mlade žene dolaze u neravnopravan položaj zbog loših zakonskih rješenja.

"U većini država vlade refundiraju cijeli iznos plate dok su žene na porodiljskom odsustvu, a kod nas su poslodavci u obavezi isplatiti bruto iznos plate u prvom mjesecu porodiljskog bolovanja, a u preostalih 11 mjeseci plaćuju samo doprinose, a Vlada lični dohodak", potvrdio je Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

On kaže da poslodavci zbog ovako loših propisa izbjegavaju da zapošljavaju potencijalne porodilje i mahom primaju u radni odnos one u životnoj dobi od 35 i više godina.

Danko Ružičić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće Republike Srpske, podržava zahtjeve poslodavaca da troškovi trudničkog bolovanja idu na teret Fonda dječje zaštite, ali i da dužina plaćenog odsustva majki bude kao i do sada.

"Praksa je pokazala, naročito u tekstilnoj industriji gdje mahom rade žene, da pojedina preduzeća koja zapošljavaju i do 1.000 žena ne mogu izdržati da im u jednom trenutku na bolovanje ode i do 100 porodilja. To je onda i razlog zašto poslodavci 'važu' žene pri zapošljavanju jer im često, ako to procijene, daju samo ugovore na određeno", naglašava Ružičić.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

neinfomisani ste

17.01.2015 06:59

pogledajte Zakon o radu polupismeni i zlonamjerni novinari, Ko plaća porodilju platu a ko p plaća doprinose, Lopovija od zakona na evropskom kao putu a na štetu poslodavaca

ODGOVORITE
Name

Vladislav Mladjenovic

17.01.2015 08:08

A pita li se ko koliko ima zena koje su primljene da rade a vec bile trudne kao sto je jedan slucaj u Domu zdravlja u Bratuncu. Pocela da radi pa odmah na trudnicko.

ODGOVORITE
Name

Sime

17.01.2015 10:03

Trudna zena je svetinja, nasa populacija odumire, zato Vladislave da su trudne i da sjede kuci sve opstinske firme na celu sa opstinskim vlastima da im nadju pare i placaju plate i doprinose. Vi bi da se bogatite a nacija nam nestaje jel? Samo vas treba po dzepu za sve .... i puniti zatvore "ekspertima i papcima", prazni su a treba opravdati troskove....

ODGOVORITE
Name

Bojan

17.01.2015 11:20

Vladislave, to nema veze. Ja sam primio na posao zenu u trecem mjesecu trudnoce. Obecao sam i gotovo. Trudnica jeste svetinja. Dijete je nagrada, a ne kazna. Druga stvar je sto nas sistem opterecava neopravdano. Ali uskratiti nekome pravo na rad zato sto je u drugom stanju je zlocin protiv covjecnosti!

ODGOVORITE
Name

RN

17.01.2015 13:49

Sime,svaka cast na komentaru,suvisno je takvima kao Vladislav objasnjavati ista.

ODGOVORITE