Линта: Шовинистичка изјава Китаровићеве

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта најоштрије је данас осудио изјаву новоизабране председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да све грађане Хрватске сматра Хрватима. Линта је у саопштењу оценио да је реч о провокативној и шовинистичкој изјави.

Регион 16.01.2015 | 11:30
Линта: Шовинистичка изјава Китаровићеве

"То практично значи да је Хрват и онај ко је православне вероисповести и ко је Србин по националности. Наведена изјава представља јасну поруку преосталим Србима у Хрватској да нису добродошли и да им је најбоље да се иселе или асимилују", рекао је Линта.

Он је навео и да се онда поставља питање за која права ће се Грабар Китаровић борити јер су "по истом аршину Хрвати који живе у Србији Срби, а Хрвати који живе у БиХ Босанци".

Линта је позвао представнике хрватске националне мањине у Србији, Славена Бачића, председника Хрватског националног вијећа, Петра Кунтића, председника Демократског савеза Хрвата у Војводини и Томислава Жигманова, директора Завода за културу војвођанских Хрвата да јавно кажу да ли подржавају став хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да су Срби у Хрватској Хрвати, што подразумева да су и Хрвати у Србији Срби или ипак осуђују наведени став.

"Ако Грабар Китаровић смета, како каже, ословљавање с грађанке и грађани онда би поред ословљавања са Хрватице и Хрвати требала истовремено да користи и термин припадници српске и других националних мањина", сматра Линта.

Линта је, такође, у саопштењу, оценио изјаву Грабар Китаровић - да би волела да и Влада Србије реши питање положаја хрватске мањине у Србији што спада, како наводи, у поглавље 23 „Правосуђе и људска права", лицемерном.

Он је у том контексту Грабар Китаровић подсетио да је Хрватска 30. јуна 2011. године затворила преговоре о поменутом поглављу 23, а да није решила већину проблема преосталих Срба у Хрватској и стотина хиљада протераних Срба који живе расејани широм света.

Председник Коалиције удружења избеглица позвао је председницу Хрватске да се јавно заложи за реализацију преузетих обавеза из уставног закона и да не дозволи да се "убице Срба слободно шетају у Хрватској или да се преосталим и протераним Србима врате одузета права".

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

босанац

16.01.2015 10:43

Разјасните вец једном дрзављанство националност и вјероисповјест

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

16.01.2015 10:55

МИСЛИМ ДА ЈЕ НАСА ПРЕДСЈЕДНИЦА ОВДЈЕ НАПРАВИЛА ГРЕСКУ.ВЕЦИНА СРБА У ХРВАТСКОЈ САМО ЗЕЛИ ДОБАР ПОЛОЗАЈ У ХРВАТСКОЈ ВЛАДИ И ДРУГИМ УСТАНОВАМА.ДА СУ ВОЉЕЛИ ХРВАТСКУ НЕ БИ ЈЕ РУСИЛИ.СВАКА ЦАСТ ОНИМА КОЈИ СУ СЕ БОРИЛИ ЗА ХРВАТСКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

несо

16.01.2015 11:18

Плавуса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

16.01.2015 12:35

ЗАШТО НАС ТОЛИКО МРЗИТЕ. ЗАШТО ТЕШКО ИЗГОВАРАТЕ РИЈЕЧ СРБИН. ЗАШТО НЕГИРАТЕ СРПСКИ ЈЕЗИК. ЗАТО ШТО НАЈЉЕПШЕ ЗВУЧИ СРБИНЕЕЕЕЕЕ, МНОГО ЉЕПШЕ НЕГО ХРВАТСКИ, ТУРСКИ ИЛИ МОЖДА БОШЊАЧКИ. ЗАТО ШТО ЈЕ СРПСКИ ЈЕЗИК И ЋИРИЛИЦА ПОНОС. ЗАТО ШТО ЈЕ СВЕТИ САВА И СВЕТОСАВЉЕ СВЈЕТСКО БОГАСТВО.

ОДГОВОРИТЕ