Linta: Šovinistička izjava Kitarovićeve

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta najoštrije je danas osudio izjavu novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da sve građane Hrvatske smatra Hrvatima. Linta je u saopštenju ocenio da je reč o provokativnoj i šovinističkoj izjavi.

Region 16.01.2015 | 11:30
Linta: Šovinistička izjava Kitarovićeve

"To praktično znači da je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i ko je Srbin po nacionalnosti. Navedena izjava predstavlja jasnu poruku preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju", rekao je Linta.

On je naveo i da se onda postavlja pitanje za koja prava će se Grabar Kitarović boriti jer su "po istom aršinu Hrvati koji žive u Srbiji Srbi, a Hrvati koji žive u BiH Bosanci".

Linta je pozvao predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, Slavena Bačića, predsednika Hrvatskog nacionalnog vijeća, Petra Kuntića, predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Tomislava Žigmanova, direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata da javno kažu da li podržavaju stav hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da su Srbi u Hrvatskoj Hrvati, što podrazumeva da su i Hrvati u Srbiji Srbi ili ipak osuđuju navedeni stav.

"Ako Grabar Kitarović smeta, kako kaže, oslovljavanje s građanke i građani onda bi pored oslovljavanja sa Hrvatice i Hrvati trebala istovremeno da koristi i termin pripadnici srpske i drugih nacionalnih manjina", smatra Linta.

Linta je, takođe, u saopštenju, ocenio izjavu Grabar Kitarović - da bi volela da i Vlada Srbije reši pitanje položaja hrvatske manjine u Srbiji što spada, kako navodi, u poglavlje 23 „Pravosuđe i ljudska prava", licemernom.

On je u tom kontekstu Grabar Kitarović podsetio da je Hrvatska 30. juna 2011. godine zatvorila pregovore o pomenutom poglavlju 23, a da nije rešila većinu problema preostalih Srba u Hrvatskoj i stotina hiljada proteranih Srba koji žive rasejani širom sveta.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica pozvao je predsednicu Hrvatske da se javno založi za realizaciju preuzetih obaveza iz ustavnog zakona i da ne dozvoli da se "ubice Srba slobodno šetaju u Hrvatskoj ili da se preostalim i proteranim Srbima vrate oduzeta prava".

Izvor: TANJUG

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

bosanac

16.01.2015 10:43

Razjasnite vec jednom drzavljanstvo nacionalnost i vjeroispovjest

ODGOVORITE
Name

mrsic

16.01.2015 10:55

MISLIM DA JE NASA PREDSJEDNICA OVDJE NAPRAVILA GRESKU.VECINA SRBA U HRVATSKOJ SAMO ZELI DOBAR POLOZAJ U HRVATSKOJ VLADI I DRUGIM USTANOVAMA.DA SU VOLJELI HRVATSKU NE BI JE RUSILI.SVAKA CAST ONIMA KOJI SU SE BORILI ZA HRVATSKU.

ODGOVORITE
Name

neso

16.01.2015 11:18

Plavusa...

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

16.01.2015 12:35

ZAŠTO NAS TOLIKO MRZITE. ZAŠTO TEŠKO IZGOVARATE RIJEČ SRBIN. ZAŠTO NEGIRATE SRPSKI JEZIK. ZATO ŠTO NAJLJEPŠE ZVUČI SRBINEEEEEE, MNOGO LJEPŠE NEGO HRVATSKI, TURSKI ILI MOŽDA BOŠNJAČKI. ZATO ŠTO JE SRPSKI JEZIK I ĆIRILICA PONOS. ZATO ŠTO JE SVETI SAVA I SVETOSAVLJE SVJETSKO BOGASTVO.

ODGOVORITE