Нафта у танкерима чека бољу цијену

Константан пад цијене нафте на свјетском тржишту натјерао је велике трговце да почну складиштење "црног злата" у супертанкере, које сидре на отвореном мору, стварајући залихе у ишчекивању веће цијене.

Свијет 15.01.2015 | 17:46
Нафта у танкерима чека бољу цијену

У великим резервоарима у приобаљу, према процјенама аналитичара, тренутне залихе се крећу између 12 и 20 милиона барела нафте.

Велики свјетски трговци ангажују супертанкере на отвореном мору за складиштење вишка сирове нафте ишчекујући стабилизацију свјетске цијене на вишем нивоу од садашње, а како преноси Ројтерс, то подсјећа на ситуацију из 2009. године када је на овај начин ускладиштено више од 100 милиона барела сирове нафте.

Тада су вијести о складиштењу сирове нафте изазвале талас огорчења против нафтних "шпекуланата", који су на тај начин чекали повољније вријеме за продају нафте по вишим цијенама.

Нафтни гигант Схелл и велики свјетски трговци Трафигура и Витол већ сада резервисали су претакалишта сирове нафте у наредних 12 мјесеци, пренио је Ројтерс, позивајући се на листе брокера о распореду пуњења танкера за трговце нафтом.

Схелл је, наводно, већ добио "жути" картон због два танкера, као и Витол, највећи сјветски независни трговац нафтом, који је добио "жути" картон због ултравеликог танкера Океанија, једног од највећих на свијету са капацитетом од три милиона барела.

Велики свјетски трговци изнајмљују велике супертанкере за мање од 40.000 долара дневно, у поређењу са 60.000 до 70.000 долара, колико се иначе тражи унапред по утврђеним списковима за спот испоруке нафте.

Трговци нафтом до сада су кажњени због 12 до 15 милиона барела нафте који плутају на мору ускладиштени у танкерима.

Нафта типа брент данас се може купити за мање од 51 долара по барелу, док барел за испоруку у августу уговара се за више од 57 долара, подсјећа Ројтерс.

Одлука земаља ОПЕК да не смањују обим производње нафте, у ситуацији споријег раста тражње и веће производње нафте из шкриљаца у САД, ствара проблеме трговцима да уновче уложени новац у тај енергент.

У мјесецима велике потражње за домаћом нафтом из Сјеверне Америке, рафинерије су спријечиле стварање великих залиха, тако да су данас велики обални резервоари попуњени на око трећину капацитета или укупно нешто испод 150 милиона барела, имајући у виду да је њихов пун капацитет око 439 милиона барела, наводи се у анализи Ројтерса за коју је користио званичне америчке податке.

"Ајкуле поред британске обале:Танкери одбијају да истоваре док не порасту цијене," пише британски Фајненшел тајмс, поистовјећујући ову ситуацију са догађајима из 2009. када су највећи свјетски трговци нафтом и неке инвестиционе банке купиле десетине милиона барела нафте по нижој цијени да би је складиштили у танкерима, у нади да ће профитирати од будуће продаје по вишим цијенама.

Аналитичар компаније Генскејп, Сајмон Тоин процијенио је да се данас скоро 20 милиона барела нафте чува у плутајућим складиштима на мору, у ишчекивању пада цијене возарине и да се отворе нове могућности за зараду.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар