Nafta u tankerima čeka bolju cijenu

Konstantan pad cijene nafte na svjetskom tržištu natjerao je velike trgovce da počnu skladištenje "crnog zlata" u supertankere, koje sidre na otvorenom moru, stvarajući zalihe u iščekivanju veće cijene.

Svijet 15.01.2015 | 17:46
Nafta u tankerima čeka bolju cijenu

U velikim rezervoarima u priobalju, prema procjenama analitičara, trenutne zalihe se kreću između 12 i 20 miliona barela nafte.

Veliki svjetski trgovci angažuju supertankere na otvorenom moru za skladištenje viška sirove nafte iščekujući stabilizaciju svjetske cijene na višem nivou od sadašnje, a kako prenosi Rojters, to podsjeća na situaciju iz 2009. godine kada je na ovaj način uskladišteno više od 100 miliona barela sirove nafte.

Tada su vijesti o skladištenju sirove nafte izazvale talas ogorčenja protiv naftnih "špekulanata", koji su na taj način čekali povoljnije vrijeme za prodaju nafte po višim cijenama.

Naftni gigant Shell i veliki svjetski trgovci Trafigura i Vitol već sada rezervisali su pretakališta sirove nafte u narednih 12 mjeseci, prenio je Rojters, pozivajući se na liste brokera o rasporedu punjenja tankera za trgovce naftom.

Shell je, navodno, već dobio "žuti" karton zbog dva tankera, kao i Vitol, najveći sjvetski nezavisni trgovac naftom, koji je dobio "žuti" karton zbog ultravelikog tankera Okeanija, jednog od najvećih na svijetu sa kapacitetom od tri miliona barela.

Veliki svjetski trgovci iznajmljuju velike supertankere za manje od 40.000 dolara dnevno, u poređenju sa 60.000 do 70.000 dolara, koliko se inače traži unapred po utvrđenim spiskovima za spot isporuke nafte.

Trgovci naftom do sada su kažnjeni zbog 12 do 15 miliona barela nafte koji plutaju na moru uskladišteni u tankerima.

Nafta tipa brent danas se može kupiti za manje od 51 dolara po barelu, dok barel za isporuku u avgustu ugovara se za više od 57 dolara, podsjeća Rojters.

Odluka zemalja OPEK da ne smanjuju obim proizvodnje nafte, u situaciji sporijeg rasta tražnje i veće proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, stvara probleme trgovcima da unovče uloženi novac u taj energent.

U mjesecima velike potražnje za domaćom naftom iz Sjeverne Amerike, rafinerije su spriječile stvaranje velikih zaliha, tako da su danas veliki obalni rezervoari popunjeni na oko trećinu kapaciteta ili ukupno nešto ispod 150 miliona barela, imajući u vidu da je njihov pun kapacitet oko 439 miliona barela, navodi se u analizi Rojtersa za koju je koristio zvanične američke podatke.

"Ajkule pored britanske obale:Tankeri odbijaju da istovare dok ne porastu cijene," piše britanski Fajnenšel tajms, poistovjećujući ovu situaciju sa događajima iz 2009. kada su najveći svjetski trgovci naftom i neke investicione banke kupile desetine miliona barela nafte po nižoj cijeni da bi je skladištili u tankerima, u nadi da će profitirati od buduće prodaje po višim cijenama.

Analitičar kompanije Genskejp, Sajmon Toin procijenio je da se danas skoro 20 miliona barela nafte čuva u plutajućim skladištima na moru, u iščekivanju pada cijene vozarine i da se otvore nove mogućnosti za zaradu.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar