Како Холивуд купује гласове за Златни глобус

латни глобус је одувек био црна овца међу наградама шуобизниса. Тако бар тврди један неименовани високопозиционирани шеф холивудске филмске индустрије Неw Yорк Посту.

Свијет 13.01.2015 | 12:05
Како Холивуд купује гласове за Златни глобус

Тај амерички дневни лист објавио је текст у ком се тврди да постоје добри разлози зашто се церемонија доделе Златног глобуса назива “Златним митом”.

Јер, припреме за доделу, наводе, осим одабира вечерњих тоалета познатих дизајнера, увежбавање поза за фотосешн на црвеном тепиху и писање дирљивих говора, укључује и “лобирање” гласача да номинују баш њих. А ту звезде не бирају средства и, према тврдњама Неw Yорк Поста, прилично су великодушне према онима који одлучују у чије ће руке доспети друга најважнија мејнстрим филмска награда, која од 1970. укључује и признања телевизијским делима, преноси јутарњи.хр.

Гласачко тело је Холлywоод Фореигн Пресс Ассоциатион у ком седе 93 страна новинара. Они су, према тврдњама Поста, често знали да доживе да им глумачке звезде за гласове нуде разноразне услуге или материјалну вредност.

На пример, Анђелина Џоли наводно се није устручавала 2011. лично да позове чланове ХФПА-е како би осигурала номинацију за свој филм “Туриста”. Међутим, колико год то било некоректно, Џоли је била још умерена у поређењу с неким другим својим колегама. Гласачи су се, наводно, од звезда и моћних филмских студија, што се готово подразумевало, добијали су новчане прилоге, егзотична путовања и луксузне поклоне.

На листи оних који су прибегли разноразним притисцима Неw Yорк Пост, осим Џолијеве, наводи се и Том Круз.

Добитник Златног глобуса 1997., наводно је слао гласачима личне божићне честитке, а Шерон Стон, која је статуу освојила годину дана раније, поклонила им је 1999. ручне сатове вредне 400 долара.

Комичар Крис Рок наградио их је ДВД плејерима, док је Пиа Задора 1982. победила након што је њен супруг почастио чланове ХФПА-е одмором.

То је наводно учинио и филмски студио за номинацију филма “Бурлесqуе” с Кристином Агилером и Шер у главним улогама 2010. године, па су тако “подстакли” гласаче викендом у Лас Вегасу.

Неw Yорк Пост највећи проблем у наводној корупцији Златног глобуса види у малом броју људи који одлучују о том признању. На пример , о Оскарима одлучује око 6000 чланова Америчке филмске академије, а о Сцреен Ацторс Гуилду више од 165 хиљада гласача, па је самим тим практично онемогућена могућност утицања на њихову одлуку.

Ко су 'осумњичени'?

ШЕРОН СТОУН Добитница ове награде 1996. године члановима Већа слала је скупоцене сатове

КРИС РОК Члановима ХЕПА слао је ДВД плејере како би могли да погледају његов филм за који је прижељкивао номинације

АНЂЕЛИНА ЏОЛИ Наводно је лично звала чланове жирија за свој филм ‘Тоуриста’у 2011. години

ТОМ КРУЗ Лично је потписивао божићне честитке

КРИСТИНА АГИЛЕРА и ШЕР Наводно су из филмског студија за филм ‘Бурлесqуе’ члановима Већа нудиле викенд-путовања у "Град греха" како би добиле гласове за номинације.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ниста ново

13.01.2015 11:25

И код њих има папака :)

ОДГОВОРИТЕ