Kako Holivud kupuje glasove za Zlatni globus

latni globus je oduvek bio crna ovca među nagradama šuobiznisa. Tako bar tvrdi jedan neimenovani visokopozicionirani šef holivudske filmske industrije New York Postu.

Svijet 13.01.2015 | 12:05
Kako Holivud kupuje glasove za Zlatni globus

Taj američki dnevni list objavio je tekst u kom se tvrdi da postoje dobri razlozi zašto se ceremonija dodele Zlatnog globusa naziva “Zlatnim mitom”.

Jer, pripreme za dodelu, navode, osim odabira večernjih toaleta poznatih dizajnera, uvežbavanje poza za fotosešn na crvenom tepihu i pisanje dirljivih govora, uključuje i “lobiranje” glasača da nominuju baš njih. A tu zvezde ne biraju sredstva i, prema tvrdnjama New York Posta, prilično su velikodušne prema onima koji odlučuju u čije će ruke dospeti druga najvažnija mejnstrim filmska nagrada, koja od 1970. uključuje i priznanja televizijskim delima, prenosi jutarnji.hr.

Glasačko telo je Hollywood Foreign Press Association u kom sede 93 strana novinara. Oni su, prema tvrdnjama Posta, često znali da dožive da im glumačke zvezde za glasove nude raznorazne usluge ili materijalnu vrednost.

Na primer, Anđelina Džoli navodno se nije ustručavala 2011. lično da pozove članove HFPA-e kako bi osigurala nominaciju za svoj film “Turista”. Međutim, koliko god to bilo nekorektno, Džoli je bila još umerena u poređenju s nekim drugim svojim kolegama. Glasači su se, navodno, od zvezda i moćnih filmskih studija, što se gotovo podrazumevalo, dobijali su novčane priloge, egzotična putovanja i luksuzne poklone.

Na listi onih koji su pribegli raznoraznim pritiscima New York Post, osim Džolijeve, navodi se i Tom Kruz.

Dobitnik Zlatnog globusa 1997., navodno je slao glasačima lične božićne čestitke, a Šeron Ston, koja je statuu osvojila godinu dana ranije, poklonila im je 1999. ručne satove vredne 400 dolara.

Komičar Kris Rok nagradio ih je DVD plejerima, dok je Pia Zadora 1982. pobedila nakon što je njen suprug počastio članove HFPA-e odmorom.

To je navodno učinio i filmski studio za nominaciju filma “Burlesque” s Kristinom Agilerom i Šer u glavnim ulogama 2010. godine, pa su tako “podstakli” glasače vikendom u Las Vegasu.

New York Post najveći problem u navodnoj korupciji Zlatnog globusa vidi u malom broju ljudi koji odlučuju o tom priznanju. Na primer , o Oskarima odlučuje oko 6000 članova Američke filmske akademije, a o Screen Actors Guildu više od 165 hiljada glasača, pa je samim tim praktično onemogućena mogućnost uticanja na njihovu odluku.

Ko su 'osumnjičeni'?

ŠERON STOUN Dobitnica ove nagrade 1996. godine članovima Veća slala je skupocene satove

KRIS ROK Članovima HEPA slao je DVD plejere kako bi mogli da pogledaju njegov film za koji je priželjkivao nominacije

ANĐELINA DŽOLI Navodno je lično zvala članove žirija za svoj film ‘Tourista’u 2011. godini

TOM KRUZ Lično je potpisivao božićne čestitke

KRISTINA AGILERA i ŠER Navodno su iz filmskog studija za film ‘Burlesque’ članovima Veća nudile vikend-putovanja u "Grad greha" kako bi dobile glasove za nominacije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nista novo

13.01.2015 11:25

I kod njih ima papaka :)

ODGOVORITE