Предат извјештај о несрећи Трајковског

Шеф истражног тима за утврђивање узрока пада авиона са македонским званичницима 2004. године код Мостара, Омер Кулић предао је данас министру транспорта и комуникација БиХ Дамиру Хаџићу завршни извјештај о испитивању ове несреће у којој је погинуо и тадашњи македонски предсједник Борис Трајковски.

Босна и Херцеговина 09.01.2015 | 13:01
Предат извјештај о несрећи Трајковског

Из Министарства транспорта и комуникација БиХ саопштено је да је Кулић упознао Хаџића о раду и резултатима комисије задужене за утврђивање околности погибије македонског предсједника Бориса Трајковског.

Кулић је подсјетио да је ријеч о обновљеној истрази отвореној на захтјев Владе Републике Македоније.

Он је раније на конференцији за новинаре рекао да је главни узрок пада авиона, у којем је погинула вишечлана делегација Македоније предвођена предсједником Трајковским, чинило седам пилотских грешака, од којих је посљедња била кобна.

У току обновљене истраге, урађене на захтјев македонске Владе, која је била незадовољна првом истрагом, чланови комисије коју су чинили стручњаци из БиХ, Србије, Македоније и Хрватске, утврдили су да посада није смјела да полети из Скопља због лоше метеоролошке ситуације у Мостару.

Друга утврђена грешка је да посада није извршила адекватну припрему за слијетање, док је као сљедећу грешку Кулић навео чињеницу да је слијетање авиона настављено иако за то нису били повољни временски услови.

"Када је изгубљен сигнал, пилот није ишао на алтернативни прилаз аеродрому, затим је започето раније слијетање, деактивиран је аутопилот, а највећа грешка, која је у ствари била кобна, је та што није одржан хоризонтални лет, односно што су летјели испод 2.000 метара", навео је Кулић.

Према његовим ријечима, пилот, односно копилот који је тог дана летио није завршио адекватну обуку, односно није био школован за ову врсту летења.

Он је навео и да авион није испуњавао услове да буде пловидбен, што није био узрок његовог пада, те да "црна кутија" није била исправна. У супротном, данас би се тачно знало шта се догодило.

У авионској несрећи која се догодила 26. фебруара 2004. године, осим Трајковског, погинули су његови савјетници Димка Илкова-Бошковић, Ристо Блажевски и Анита Лозановска, радник македонског Министарства иностраних послова Миле Крстевски, чланови обезбјеђења Борис Велинов и Аце Велиновски, као и пилоти Марко Марковски и Бранко Ивановски.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

На Балкану, пропис је "про форма-е"

09.01.2015 12:27

Нисам прочитао извјештај, али ово што је новинар пренио, мени није прихватљиво. Испод којег линка је тај извјештај о том нежељеном догадјају? Новинар је требао поставити тај линк уз овакав чланак.

ОДГОВОРИТЕ