Predat izvještaj o nesreći Trajkovskog

Šef istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona sa makedonskim zvaničnicima 2004. godine kod Mostara, Omer Kulić predao je danas ministru transporta i komunikacija BiH Damiru Hadžiću završni izvještaj o ispitivanju ove nesreće u kojoj je poginuo i tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Bosna i Hercegovina 09.01.2015 | 13:01
Predat izvještaj o nesreći Trajkovskog

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH saopšteno je da je Kulić upoznao Hadžića o radu i rezultatima komisije zadužene za utvrđivanje okolnosti pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog.

Kulić je podsjetio da je riječ o obnovljenoj istrazi otvorenoj na zahtjev Vlade Republike Makedonije.

On je ranije na konferenciji za novinare rekao da je glavni uzrok pada aviona, u kojem je poginula višečlana delegacija Makedonije predvođena predsjednikom Trajkovskim, činilo sedam pilotskih grešaka, od kojih je posljednja bila kobna.

U toku obnovljene istrage, urađene na zahtjev makedonske Vlade, koja je bila nezadovoljna prvom istragom, članovi komisije koju su činili stručnjaci iz BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske, utvrdili su da posada nije smjela da poleti iz Skoplja zbog loše meteorološke situacije u Mostaru.

Druga utvrđena greška je da posada nije izvršila adekvatnu pripremu za slijetanje, dok je kao sljedeću grešku Kulić naveo činjenicu da je slijetanje aviona nastavljeno iako za to nisu bili povoljni vremenski uslovi.

"Kada je izgubljen signal, pilot nije išao na alternativni prilaz aerodromu, zatim je započeto ranije slijetanje, deaktiviran je autopilot, a najveća greška, koja je u stvari bila kobna, je ta što nije održan horizontalni let, odnosno što su letjeli ispod 2.000 metara", naveo je Kulić.

Prema njegovim riječima, pilot, odnosno kopilot koji je tog dana letio nije završio adekvatnu obuku, odnosno nije bio školovan za ovu vrstu letenja.

On je naveo i da avion nije ispunjavao uslove da bude plovidben, što nije bio uzrok njegovog pada, te da "crna kutija" nije bila ispravna. U suprotnom, danas bi se tačno znalo šta se dogodilo.

U avionskoj nesreći koja se dogodila 26. februara 2004. godine, osim Trajkovskog, poginuli su njegovi savjetnici Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, radnik makedonskog Ministarstva inostranih poslova Mile Krstevski, članovi obezbjeđenja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Na Balkanu, propis je "pro forma-e"

09.01.2015 12:27

Nisam pročitao izvještaj, ali ovo što je novinar prenio, meni nije prihvatljivo. Ispod kojeg linka je taj izvještaj o tom neželjenom dogadjaju? Novinar je trebao postaviti taj link uz ovakav članak.

ODGOVORITE