Ускоро предсједавајући Савјета министара

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић и бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић најавили су да би предсједавајући новог сазива Савјета министара БиХ могао да буде именован наредне седмице.

Босна и Херцеговина 05.01.2015 | 21:56
Ускоро предсједавајући Савјета министара

"Ове седмице ћемо послати име кандидата на провјеру у Агенцију за истраге и заштиту БиХ и Централну изборну комисију БиХ. Након тога ћемо га именовати, а то би, реално, могло да буде идуће седмице", рекао је Иванић новинарима у Сарајеву на пријему који је организовао поводом православног Божића.

Он је истакао да ће предсједавајући Савјета министара бити именован када буду створени услови да буде именован предсједник Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, разговори о министарским позицијама у Савјету министара почеће када буде именован предсједавајући.

Говорећи о Приједлогу текста заједничке изјаве о опредијељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ ЕУ, Иванић је рекао да ту не види ништа штетно по Републику Српску.

"Интерес је и Републике Српске да се БиХ отвори ка Европи, да добијемо финансијске фондове, да се одмакнемо од прича о Уставу, да се бавимо економијом и отварањем радних мјеста", истакао је Иванић.

Према његовим ријечима, прошло је пет дана од када је изјава коју је сачинило Предсједништво БиХ достављена лидерима парламентарних странака и нико до сада није имао примједби.

"Не очекујем да ће и имати јер је ово начелна изјава. Далеко већу расправу очекујем када буде прављен програм конкретних реформи и ту би сви требало да дају допринос", навео је Иванић, који је и предсједник ПДП-а.

Он сматра да ће се након формирања Савјета министара БиХ покушати "откочити процес координације". "Наша је обавеза да то урадимо и интерес свих, јер нас иза тога чека ратификација Споразума о стабилизацији и придруживању и значајнија финансијска подршка из ЕУ", нагласио је Иванић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, такође, очекује да ће предсједавајући новог сазива Савјета министара БиХ бити именован наредне седмице.

Изетбеговић, који је замјеник предсједника СДА, ракао је да Приједлог текста заједничке изјаве о опредијељености политичких лидера у БиХ за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ ЕУ није по принципу "узми или остави", него се она може даље модификовати.

Он је најавио да ће се на питању механизма координације радити у фебруару или марту. "Очекујемо да ће нам требати два мјесеца да договоримо механизам координације. Он је један од битних елемената на који смо се изјавом обавезали", нагласио је Изетбеговић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цицвара

06.01.2015 23:26

20 година.

ОДГОВОРИТЕ