Uskoro predsjedavajući Savjeta ministara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavili su da bi predsjedavajući novog saziva Savjeta ministara BiH mogao da bude imenovan naredne sedmice.

Bosna i Hercegovina 05.01.2015 | 21:56
Uskoro predsjedavajući Savjeta ministara

"Ove sedmice ćemo poslati ime kandidata na provjeru u Agenciju za istrage i zaštitu BiH i Centralnu izbornu komisiju BiH. Nakon toga ćemo ga imenovati, a to bi, realno, moglo da bude iduće sedmice", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu na prijemu koji je organizovao povodom pravoslavnog Božića.

On je istakao da će predsjedavajući Savjeta ministara biti imenovan kada budu stvoreni uslovi da bude imenovan predsjednik Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, razgovori o ministarskim pozicijama u Savjetu ministara počeće kada bude imenovan predsjedavajući.

Govoreći o Prijedlogu teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU, Ivanić je rekao da tu ne vidi ništa štetno po Republiku Srpsku.

"Interes je i Republike Srpske da se BiH otvori ka Evropi, da dobijemo finansijske fondove, da se odmaknemo od priča o Ustavu, da se bavimo ekonomijom i otvaranjem radnih mjesta", istakao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, prošlo je pet dana od kada je izjava koju je sačinilo Predsjedništvo BiH dostavljena liderima parlamentarnih stranaka i niko do sada nije imao primjedbi.

"Ne očekujem da će i imati jer je ovo načelna izjava. Daleko veću raspravu očekujem kada bude pravljen program konkretnih reformi i tu bi svi trebalo da daju doprinos", naveo je Ivanić, koji je i predsjednik PDP-a.

On smatra da će se nakon formiranja Savjeta ministara BiH pokušati "otkočiti proces koordinacije". "Naša je obaveza da to uradimo i interes svih, jer nas iza toga čeka ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i značajnija finansijska podrška iz EU", naglasio je Ivanić.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, takođe, očekuje da će predsjedavajući novog saziva Savjeta ministara BiH biti imenovan naredne sedmice.

Izetbegović, koji je zamjenik predsjednika SDA, rakao je da Prijedlog teksta zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU nije po principu "uzmi ili ostavi", nego se ona može dalje modifikovati.

On je najavio da će se na pitanju mehanizma koordinacije raditi u februaru ili martu. "Očekujemo da će nam trebati dva mjeseca da dogovorimo mehanizam koordinacije. On je jedan od bitnih elemenata na koji smo se izjavom obavezali", naglasio je Izetbegović.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cicvara

06.01.2015 23:26

20 godina.

ODGOVORITE