Како „преживјети“ празничну гозбу?

Гастритис не прашта неумереност, а када се баш претера не помажу ни лекови и сода бикарбона. Осећај надутости, бол у желуцу, мучнина, па чак и повраћање и дијареја, најчешћи су симптоми упалом узнемиреног желуца.

Здравље 05.01.2015 | 13:58
Како „преживјети“ празничну гозбу?

Претеривање у храни и пићу може прилично да упропасти празничне дане. Ретки су срећници којима неумерено понашање изазива само мамурлук и осећај надутости. Поред гастритиса, прекомерно уношење ђаконија и алкохола често изазива и бол у желуцу, мучнину, горушицу, појаву гасова, па чак и повраћање и дијареју.

- Иако је за појаву гастритиса, односно упалу слузокоже желуца у 40 одсто случајева одговорна бактерија хеликобактер пилори, постоје и други узрочници који изазивају овај облик запалења. Лекови, никотин, кофеин, стрес, алкохол, обилна масна храна, такође су озбиљни чиниоци у његовом настанку. А код обилних гозби готово имамо све то на једном месту, па са разлогом имамо и симптоме који умеју да упропасте слављен – каже професор др Радоје Додер начелник Клинике за гастроентерологију и хепатологију Војномедицинске академије.

Колико често се неумереност током празника отме контроли?

- Обилан унос хране и пића на организам може да делује шокантно, јер није у стању све те количине да савлада. Ако дође до повраћања, то је још и најбољи исход, јер се желудац спонтано испразни. Али овакво стање може да доведе и до панкреатитиса, односно запалења панкреаса, што представља озбиљно оболење, које често има и смртни исход. Панкреас је витални орган, јер лучи сок богат желудачним ензимима неопходним за варење хранљивих материја, али и животно важне хормоне инсулин, глукагон, соматостатин и панкреасни полипептид. Гастритично стање у оваквим околностима може да изазове и покретање каменаца кроз жучне путеве, њиховог запушавања или упале.

Шта је онда решење?

- Алкохол по могућству треба избегавати, јер он изазива хипогликемију и тражи храну. Наравно, може да се попије пиће као аперитив за добро расположење, али уз умерени унос хране. Уместо газираних напитака и воћних сокова који имају пуно калорија због присуства шећера, иритирају стомак и изазивају надимање, боље је узети минералну воду, јер помаже варењу, а нема калорија. У току обедовања не треба пити, јер се разблажују желудачни сокови и отежава варење. Савет је и да се избегава љуто, слано, конзерванси, али и слатко. Превише калорична храна подстиче лучење желудачне киселине.

Колико у оваквим ситуацијама могу да помогну лекови?

- Пацијенти најчешће посежу за содом бикарбоном која желудачну киселину само неутралише. На овај начин се, заправо, лечи последица, а не узрок. Исто се дешава узимањем на своју руку рупурута или гелусилака. Ранисан и слични лекови који представљају врсту блокатора за лучење желудачне киселине, такође могу да ублаже тегобе изазване гастритисом. Дају се и антациди, тренутно најбољи лекови блокатори, који неутралишу желудачну киселину. Међутим, сви они киселину не могу у потпуности да коригују, већ евентуално да смање њено лучење. Ако до лучења дође, ту помоћи са овим лековима нема. Зато је боље узети дигестал и сличне ензиме који помажу варењу, с обзиром на то да их панкреас у оваквим околностима нема у довољној количини.

Гастритис изазивају и одређени лекови?
- Узимање аспирина, ацетисала, андола, бруфена или диклофена често доведи до упалних процеса слузокоже и крварења. Невидљива крварења изазвана лековима могу да буду фатална. Трају више сати, а не постоји ниједан упозоравајући симптом. Процењује се да због оваквог крварења сваког дана умре једна особа, а више десетина се хоспитализује, као животно угрожене. Посебно би требало да се чувају особе старије од 60 година, које већином имају више удружених болести, па и гастритис. Њихова терапија лековима је често обилна и захтева строгу контролу лекара, да не би дошло до озбиљних нежељених последица.

Ипак, главни узрочник гастритиса је хеликобактер пилори?

- Не само гастритиса, већ у даљем току болести и чира на дванаестопалачном цреву. Уколико се гастритис не лечи и траје дуже, велика је вероватноћа да ће се појавити чир као компликација. Ствари могу да измакну контроли и да болест пређе у малигни лимфом са фаталним последицама. На хеликобактер пилори мора да се обрати посебна пажња, јер представља канцероген првог реда. Такође, потврђено је да ни гастритис, ни чир нису сезонске болести, као што се мислило. Ова бактерија је у 75 одсто случајева одговорна за појаву гастритиса и чира на желуцу, а чак у 95 одсто главни кривац за гастритис и чир на дванаестопалачном цреву. Према томе, ако су болести нешто и интензивније у пролеће, то је више због стреса и појачане активности хормона, које су својствене у овом добу године.

Колико је болест раширена међу становништвом?

- У свету данас готово сви имају гастритис, а од чира на дванаестопалачном цреву болује седам одсто укупне популације, у различитом животном добу. За млађе од 40 година ситуација је много повољнија и једноставније се лече без озбиљнијих процедура. Код старијих ситуација је сложенија, јер код њих болест, осим уобичајених симптома, може да прати и анемија, као и губитак телесне тежине. У таквим околностома болест захтева озбиљне процедуре и лечење.

ЗАБЛУДЕ КОД УКЛАЊАЊА ГОРУШИЦЕ

У жељи да се ослободе горушице, која је је чест симптом неконтролисаног и претераног уношења (нарочито масне, пржене и поховане) хране, као и велике количине алкохола, људи праве грешке у одабиру лечења.

Млеко против горушице је најчешћа заблуда, јер олакшање доноси само док се пије. Чим стигне до желуца, млечне масноће, калцијум и беланчевине изазивају појачано лучење киселине и горушицу потенцирају. Ментол бомбоне се врло често користе за ублажавање горушице, иако трајно не доводе до побољшања. Метвица, њихов главни састојак, доњи део једњака опушта, те на тај начин повећава опасност од горушице. Али зато, чај од ђумбира или камилице доноси олакшање.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

0 коментара

06.01.2015 10:02

Обзиром на број коментара нико се неце пренапунити за празник овај пут.

ОДГОВОРИТЕ