Већина врста рака је "само лоша срећа"

Узрочник већине врста рака могла би да буде лоша срећа, више него други ризични фактори као што је пушење, потврдила је нова студија, преноси ББЦ.

Здравље 03.01.2015 | 07:00
Већина врста рака је "само лоша срећа"

Амерички тим научника покушавао је објаснити зашто су нека ткива милион пута рањивија од других. Резултати објављени у часопису Сциенце показали су да је двије трећине врста рака узроковала случајна мутација, а не начин живота.

Међутим, неки од најчешћих и најсмртоноснијих облика рака још увијек су под великим утјецајем начина живота. Из Цанцер Ресеарцх УК кажу да здрав начин живота увелико иде у корист човјека.

Елемент случајности

Па, је ли вријеме да се орасположимо, и без размишљања пијемо и једемо оно што нам је воља?

Сваки рак има елемент случајности - бацање коцкица које одлучују да ли ваш ДНА стиче мутацију која доводи до рака. Студија показује да су двије трећине врста рака једноставно случајности. Но, преостала трећина и даље снажно зависи од избора које доносимо.

Превише пића, времена проведеног на сунцу или прекомјерна тјелесна тежина значи да се играмо са великим бројем коцкица те да изгледи у том случају нису на нашој страни. Запамтите, пушење узрокује петину свих карцинома у свијету.

Ови резултати су подсјетник да је рак често само лоша срећа и једина опција је рано откривање. Но, то није разлог да се већ сада одустане од новогодишњих одлука.

У САД-у 6,9% људи оболи од рака плућа, 0,6% од рака мозга и 0,00072% од рака грла.

Токсини из духанског дима могли би бити објашњење зашто је рак плућа толико учестао. Но, пробавни систем изложен је више еколошким токсинима од мозга, али су тумори мозга троструко већи од тумора танког цријева.

Коријен рака

Тим са Медицинске школе Универзитета Јохнс Хопкинс вјерује да се одговор крије у начину на који се ткиво регенерира. Старе уморне станице у тијелу стално се замјењују новим које настају дијељењем матичних станица.

Но, свака подјела носи ризик од опасне мутације која матичне станице одводи на корак да постану канцерогене.

Темпо промета кроз тијело варира због брзог промета у слузници цријева и споријег темпа у мозгу.

Научници су успоредили учесталост подјеле матичних станица у 31 ткиву у тијелу током живота, с шансама за настајање рака у тим ткивима.

Закључили су да двије трећине врста рака узрокује "лоша срећа" приликом подјеле матичних станица које покупе мутацију која се није могла спријечити.

Ове врсте рака укључују глиобластом (рак мозга), рак малог цријева и рак гуштераче.

Цристиан Томасетти, доцент за онкологију и један од истраживача изјавио је да фокусирање на превенцију не би спријечило такве врсте рака.

"Ако се инциденција двије трећине рака у ткивима објашњава случајним ДНА мутацијама које се догађају када се дијеле матичне станице, онда ће промјена нашег животног стила и навика бити од велике помоћи у спрјечавању одређених врста рака, али не може бити учинковито за разне друге врсте. Требамо се усредоточити на проналажење начина за откривање таквих врста рака у раним фазама."

Преостала трећина врста рака, које узрокује начин живота, вируси или генетске предиспозиције су:

• Карцином базалних станица - врста рака коже коју узрокује превише УВ зрачења

• Рак плућа - снажно повезан с пушењем

• Рак дебелог цријева - у порасту због лоше прехране и генетике

 

Начин живота

Двије најчешће врсте рака - дојке и простате - нису анализирани јер научници нису могли пронаћи досљедну стопу подјеле матичних станица у тим ткивима.

Друго истраживање које је провео Цанцер Ресеарцх УК показује да преко четири од 10 врста карцинома узрокује начин живота.

"Ми процјењујемо да више од четири од 10 врста рака може да се спријечи промјеном начина живота, као што је престанак пушења, одржавање здраве тјелесне тежине, здрава прехрана и престанак пијења алкохола. Ове промјене нису гарант против рака, али увелико иду у нашу корист", рекла је др. Емма Смитх за ББЦ

"Битно је да напредујемо у откривању рака у раним фазама и бољем лијечењу, но помагање људима да разумију како они могу да смање ризик од развоја рака и даље је кључно у борби против рака."

Извор: Ослобођење

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

с.

07.01.2015 10:19

Вољела бих да се свако преиспита зашто је мамографија бесплатнна и обавезна барем једном годишње? Зато јер када вам сваке године од сисе праве палацинак, и то бесплатно, има да 99% платите раком који се дуги низ година безуспешно третира, тачније развлачи, најскупљим лијековима,исисавајући животе и новце до краја. Рак јесте морбидна игра среће, па ко воли нек изволи своју несрећу мијењати за туђу срећу. Свако труљење ткива је - рак, који се превенцијом може спријечити, а то је прије свега заштита од механичких повреда меких ткива, и општа психо-физичка хигијена.

ОДГОВОРИТЕ