Većina vrsta raka je "samo loša sreća"

Uzročnik većine vrsta raka mogla bi da bude loša sreća, više nego drugi rizični faktori kao što je pušenje, potvrdila je nova studija, prenosi BBC.

Zdravlje 03.01.2015 | 07:00
Većina vrsta raka je "samo loša sreća"

Američki tim naučnika pokušavao je objasniti zašto su neka tkiva milion puta ranjivija od drugih. Rezultati objavljeni u časopisu Science pokazali su da je dvije trećine vrsta raka uzrokovala slučajna mutacija, a ne način života.

Međutim, neki od najčešćih i najsmrtonosnijih oblika raka još uvijek su pod velikim utjecajem načina života. Iz Cancer Research UK kažu da zdrav način života uveliko ide u korist čovjeka.

Element slučajnosti

Pa, je li vrijeme da se oraspoložimo, i bez razmišljanja pijemo i jedemo ono što nam je volja?

Svaki rak ima element slučajnosti - bacanje kockica koje odlučuju da li vaš DNA stiče mutaciju koja dovodi do raka. Studija pokazuje da su dvije trećine vrsta raka jednostavno slučajnosti. No, preostala trećina i dalje snažno zavisi od izbora koje donosimo.

Previše pića, vremena provedenog na suncu ili prekomjerna tjelesna težina znači da se igramo sa velikim brojem kockica te da izgledi u tom slučaju nisu na našoj strani. Zapamtite, pušenje uzrokuje petinu svih karcinoma u svijetu.

Ovi rezultati su podsjetnik da je rak često samo loša sreća i jedina opcija je rano otkrivanje. No, to nije razlog da se već sada odustane od novogodišnjih odluka.

U SAD-u 6,9% ljudi oboli od raka pluća, 0,6% od raka mozga i 0,00072% od raka grla.

Toksini iz duhanskog dima mogli bi biti objašnjenje zašto je rak pluća toliko učestao. No, probavni sistem izložen je više ekološkim toksinima od mozga, ali su tumori mozga trostruko veći od tumora tankog crijeva.

Korijen raka

Tim sa Medicinske škole Univerziteta Johns Hopkins vjeruje da se odgovor krije u načinu na koji se tkivo regenerira. Stare umorne stanice u tijelu stalno se zamjenjuju novim koje nastaju dijeljenjem matičnih stanica.

No, svaka podjela nosi rizik od opasne mutacije koja matične stanice odvodi na korak da postanu kancerogene.

Tempo prometa kroz tijelo varira zbog brzog prometa u sluznici crijeva i sporijeg tempa u mozgu.

Naučnici su usporedili učestalost podjele matičnih stanica u 31 tkivu u tijelu tokom života, s šansama za nastajanje raka u tim tkivima.

Zaključili su da dvije trećine vrsta raka uzrokuje "loša sreća" prilikom podjele matičnih stanica koje pokupe mutaciju koja se nije mogla spriječiti.

Ove vrste raka uključuju glioblastom (rak mozga), rak malog crijeva i rak gušterače.

Cristian Tomasetti, docent za onkologiju i jedan od istraživača izjavio je da fokusiranje na prevenciju ne bi spriječilo takve vrste raka.

"Ako se incidencija dvije trećine raka u tkivima objašnjava slučajnim DNA mutacijama koje se događaju kada se dijele matične stanice, onda će promjena našeg životnog stila i navika biti od velike pomoći u sprječavanju određenih vrsta raka, ali ne može biti učinkovito za razne druge vrste. Trebamo se usredotočiti na pronalaženje načina za otkrivanje takvih vrsta raka u ranim fazama."

Preostala trećina vrsta raka, koje uzrokuje način života, virusi ili genetske predispozicije su:

• Karcinom bazalnih stanica - vrsta raka kože koju uzrokuje previše UV zračenja

• Rak pluća - snažno povezan s pušenjem

• Rak debelog crijeva - u porastu zbog loše prehrane i genetike

 

Način života

Dvije najčešće vrste raka - dojke i prostate - nisu analizirani jer naučnici nisu mogli pronaći dosljednu stopu podjele matičnih stanica u tim tkivima.

Drugo istraživanje koje je proveo Cancer Research UK pokazuje da preko četiri od 10 vrsta karcinoma uzrokuje način života.

"Mi procjenjujemo da više od četiri od 10 vrsta raka može da se spriječi promjenom načina života, kao što je prestanak pušenja, održavanje zdrave tjelesne težine, zdrava prehrana i prestanak pijenja alkohola. Ove promjene nisu garant protiv raka, ali uveliko idu u našu korist", rekla je dr. Emma Smith za BBC

"Bitno je da napredujemo u otkrivanju raka u ranim fazama i boljem liječenju, no pomaganje ljudima da razumiju kako oni mogu da smanje rizik od razvoja raka i dalje je ključno u borbi protiv raka."

Izvor: Oslobođenje

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

s.

07.01.2015 10:19

Voljela bih da se svako preispita zašto je mamografija besplatnna i obavezna barem jednom godišnje? Zato jer kada vam svake godine od sise prave palacinak, i to besplatno, ima da 99% platite rakom koji se dugi niz godina bezuspešno tretira, tačnije razvlači, najskupljim lijekovima,isisavajući živote i novce do kraja. Rak jeste morbidna igra sreće, pa ko voli nek izvoli svoju nesreću mijenjati za tuđu sreću. Svako truljenje tkiva je - rak, koji se prevencijom može spriječiti, a to je prije svega zaštita od mehaničkih povreda mekih tkiva, i opšta psiho-fizička higijena.

ODGOVORITE