Православље је данас у успону

Његово преосвештенство епископ бачки Иринеј оцијенио је да је, за разлику од духовне кризе у другим дијеловима хришћанске васељене, православље у успону у Русији и осталим земљама, гдје је православна вјера доминантна.

Регион 01.01.2015 | 17:45
Православље је данас у успону

Говорећи о православљу данас, епископ Иринеј навео је да је лично импресиониран муњевитом и свеобухватном обновом црквеног живота и црквене мисије у савременој Русији, али и осталим земљама православног "руског свијета", коју чине Украјина и Бјелорусија.

"Ово не говорим са свесном или подсвесном злурадошћу због духовне кризе у другим деловима хришћанске васељене. Њу ћемо тешко избећи и ми православни. Слутим да нам је већ пред вратима, а делимично и у кући, односно у нама самима. Зато треба пажљиво да ослушкујемо глас који опомиње - ко мисли да стоји, нека пази да не падне", нагласио је владика Иринеј.

Када је ријеч о односима Српске православне цркве и Руске православне цркве и односима двије државе, владика Иринеј је нагласио да у историјском контексту Русија и Србија никада нису једна другу изневјериле и да ће тако бити и у будућности.

"Нас везује заједничка вера, судбина, узајамно поверење. Никада до дана данашњег нисмо једни друге изневерили. Као цркве и народи нећемо, уверен сам, ни у будућности. Верујем да ће и државе, руска и српска, ићи свака за својом црквом и за својим народом", нагласио је епископ Иринеј.

Он је, говорећи о актуелној ситуацији на Западу и у Србији, констатовао да је "све исто као лане", а да једина новина долази са Истока - из Русије.

"На Западу ништа ново, код нас ништа ново. Само на Истоку има нешто ново - руско `њет`. Да ли ће то донети нешто ново било Западу било нама или и Западу и нама, остаје да се види. Са вером у Бога, надајмо се, упркос свему, добрим новостима", рекао је владика Иринеј.

Говорећи о Косову и Метохији у контексту евроинтеграција и о улози коју Њемачка има у томе, епископ Иринеј истакао је да је "Њемачка политика у првој половини 21. вијека, нажалост, наставак политике Њемачке из 20. вијека".

"Хвала Немачкој што и нама и свима саопштава да слоган ЕУ и Косово није друго до празна флоскула и узалудна ментра. Тиме је наша државна политика истерана на чистину, а ми као народ морамо да положимо историјски испит зрелости. Зар то није разлог да се и ми, тихо и срамежљиво, придружимо познатој песми из суседства `Данке, Дојчланд`", рекао је епископ Иринеј.

Он је указао да православни Срби не смију изгубити своје историјско памћење, јер то не би значило ништа друго него "духовно самоубиство".

Епископ Ириније изјавио је поводом предстојећег православног Божића да је вијест над вијестима да је Христос рођен и да онима који празнују доноси радост коју им нико и ништа не може одузети.

Он је рекао да да је порука Божића да је "Бог са нама и да међу људима треба владати Мир Божији".

"Вест над вестима гласи - Христос се роди! Наставак гласи - Са нама је Бог, а међу нама треба да влада мир Божији. Стога нам Божић, упркос свему, доноси радост коју нам нико и ништа не може одузети", поручио је епископ Иринеј.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

бн

01.01.2015 16:58

Треба само погледати колико се људи дрзе библије и онога ста у њој писе.Само погледати како дјевојке полуголе ходају и дали је то у складу са вјером

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бн

01.01.2015 17:13

Није у складу са вјером и то што ти гледаш у полуголе дјевојке. Нешто друго је проблем.Похлепа,алкохол,дрога,морално посрнуће у свим порама друштва, па и међу поједим свештеним лицима.Неприхватљива је појава да поједини свештеници без разумијевања, и у најтежим тренутцима када се вјерник опрашта од свог најмилијег члана породице,захтјевају нереалне износе новца за обављено опијело. Напросто у појединим светим храмовима постоји цјеновник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

01.01.2015 17:30

ЗАЛОСНО ЈЕ АЛИ СТЕ СЕ И ВИ КАО И НАСИ ПОЛИТИЦАРИ ДАЛЕКО ОД БОГА И ПРАВДЕ И СКРОМНОСТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

01.01.2015 18:21

Све је то у реду, волим своју вјеру, али да се сврштена лица небаве политиком, као 11. октобра у Бањалуци подијели нас Патријарх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грга

01.01.2015 23:23

Какав успон па синоћ се сви алкохолису и мрсе јел то успон или пад За ове што говоре о цјеновнику ....Да идете редовно у храм на богослужење вјеројатно не би за вас био цјеновник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јастерб

01.01.2015 23:51

Само се борите За неке успоне И петљате прсте у политике без вас се ништа неможе одиграти а све то преко Народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре грга

02.01.2015 20:31

Да ли ти подржаваш да свештеник за опијело умрлој мајци погинулог борца узме 100 км? Јели то јефтиније за оне који редовно иду у цркву, а скупље за оне који не иду редовно?Од чега свештеници мјењају скупоцијене аутомобиле ако су парохијани у биједи и сиромаштву?

ОДГОВОРИТЕ