Pravoslavlje je danas u usponu

Njegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej ocijenio je da je, za razliku od duhovne krize u drugim dijelovima hrišćanske vaseljene, pravoslavlje u usponu u Rusiji i ostalim zemljama, gdje je pravoslavna vjera dominantna.

Region 01.01.2015 | 17:45
Pravoslavlje je danas u usponu

Govoreći o pravoslavlju danas, episkop Irinej naveo je da je lično impresioniran munjevitom i sveobuhvatnom obnovom crkvenog života i crkvene misije u savremenoj Rusiji, ali i ostalim zemljama pravoslavnog "ruskog svijeta", koju čine Ukrajina i Bjelorusija.

"Ovo ne govorim sa svesnom ili podsvesnom zluradošću zbog duhovne krize u drugim delovima hrišćanske vaseljene. Nju ćemo teško izbeći i mi pravoslavni. Slutim da nam je već pred vratima, a delimično i u kući, odnosno u nama samima. Zato treba pažljivo da osluškujemo glas koji opominje - ko misli da stoji, neka pazi da ne padne", naglasio je vladika Irinej.

Kada je riječ o odnosima Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve i odnosima dvije države, vladika Irinej je naglasio da u istorijskom kontekstu Rusija i Srbija nikada nisu jedna drugu iznevjerile i da će tako biti i u budućnosti.

"Nas vezuje zajednička vera, sudbina, uzajamno poverenje. Nikada do dana današnjeg nismo jedni druge izneverili. Kao crkve i narodi nećemo, uveren sam, ni u budućnosti. Verujem da će i države, ruska i srpska, ići svaka za svojom crkvom i za svojim narodom", naglasio je episkop Irinej.

On je, govoreći o aktuelnoj situaciji na Zapadu i u Srbiji, konstatovao da je "sve isto kao lane", a da jedina novina dolazi sa Istoka - iz Rusije.

"Na Zapadu ništa novo, kod nas ništa novo. Samo na Istoku ima nešto novo - rusko `njet`. Da li će to doneti nešto novo bilo Zapadu bilo nama ili i Zapadu i nama, ostaje da se vidi. Sa verom u Boga, nadajmo se, uprkos svemu, dobrim novostima", rekao je vladika Irinej.

Govoreći o Kosovu i Metohiji u kontekstu evrointegracija i o ulozi koju Njemačka ima u tome, episkop Irinej istakao je da je "Njemačka politika u prvoj polovini 21. vijeka, nažalost, nastavak politike Njemačke iz 20. vijeka".

"Hvala Nemačkoj što i nama i svima saopštava da slogan EU i Kosovo nije drugo do prazna floskula i uzaludna mentra. Time je naša državna politika isterana na čistinu, a mi kao narod moramo da položimo istorijski ispit zrelosti. Zar to nije razlog da se i mi, tiho i sramežljivo, pridružimo poznatoj pesmi iz susedstva `Danke, Dojčland`", rekao je episkop Irinej.

On je ukazao da pravoslavni Srbi ne smiju izgubiti svoje istorijsko pamćenje, jer to ne bi značilo ništa drugo nego "duhovno samoubistvo".

Episkop Irinije izjavio je povodom predstojećeg pravoslavnog Božića da je vijest nad vijestima da je Hristos rođen i da onima koji praznuju donosi radost koju im niko i ništa ne može oduzeti.

On je rekao da da je poruka Božića da je "Bog sa nama i da među ljudima treba vladati Mir Božiji".

"Vest nad vestima glasi - Hristos se rodi! Nastavak glasi - Sa nama je Bog, a među nama treba da vlada mir Božiji. Stoga nam Božić, uprkos svemu, donosi radost koju nam niko i ništa ne može oduzeti", poručio je episkop Irinej.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

bn

01.01.2015 16:58

Treba samo pogledati koliko se ljudi drze biblije i onoga sta u njoj pise.Samo pogledati kako djevojke polugole hodaju i dali je to u skladu sa vjerom

ODGOVORITE
Name

ре бн

01.01.2015 17:13

Није у складу са вјером и то што ти гледаш у полуголе дјевојке. Нешто друго је проблем.Похлепа,алкохол,дрога,морално посрнуће у свим порама друштва, па и међу поједим свештеним лицима.Неприхватљива је појава да поједини свештеници без разумијевања, и у најтежим тренутцима када се вјерник опрашта од свог најмилијег члана породице,захтјевају нереалне износе новца за обављено опијело. Напросто у појединим светим храмовима постоји цјеновник.

ODGOVORITE
Name

kondor

01.01.2015 17:30

ZALOSNO JE ALI STE SE I VI KAO I NASI POLITICARI DALEKO OD BOGA I PRAVDE I SKROMNOSTI...

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

01.01.2015 18:21

Sve je to u redu, volim svoju vjeru, ali da se svrštena lica nebave politikom, kao 11. oktobra u Banjaluci podijeli nas Patrijarh.

ODGOVORITE
Name

grga

01.01.2015 23:23

Kakav uspon pa sinoć se svi alkoholisu i mrse jel to uspon ili pad Za ove što govore o cjenovniku ....Da idete redovno u hram na bogosluženje vjerojatno ne bi za vas bio cjenovnik

ODGOVORITE
Name

Jasterb

01.01.2015 23:51

Samo se borite Za neke uspone I petljate prste u politike bez vas se ništa nemože odigrati a sve to preko Naroda

ODGOVORITE
Name

re grga

02.01.2015 20:31

Da li ti podržavaš da sveštenik za opijelo umrloj majci poginulog borca uzme 100 km? Jeli to jeftinije za one koji redovno idu u crkvu, a skuplje za one koji ne idu redovno?Od čega sveštenici mjenjaju skupocijene automobile ako su parohijani u bijedi i siromaštvu?

ODGOVORITE