Како побољшати СП клубова?

ФИФА Светско првенство за клубове ретко када заврши се изненађујућим исходом и због тога има веома лошу гледаност, посебно у Европи. Постоје, међутим, начини да се то промени...

Фудбал 24.12.2014 | 11:20
Како побољшати СП клубова?

Од када је формирано 2000. године, ФИФА Светско првенство за клубове освајало је шест европских тимова (Барселона два пута) и три бразилска (Коринтијанс два пута).

Клубови ван Европе и Јужне Америке само два пута успели су да стигну до финала (афрички Мазембе 2010. и Раџа Казабланка 2013).

Због лако предвидивог расплета да ће се у утакмици за трофеј састати освајачи Лиге шампиона и Копа Либертадореса, ово такмичење многи сматрају за најбезначајније у свету фудбала.

Осим атрактивних путовања и одређене сатисфакције за победника, јер је званично најбољи на свету, ФИФА се није много потрудила да клупски Мундијал постане битан учесницима, а интересантан гледаоцима широм света.

Све до полуфиналних мечева, када се укључују шампиони Европе и Јуже Америке, на трибинама буде тек по неколико стотина гледалаца, док се ТВ преноси вероватно не прате ван држава из којих долазе преостали учесници.

Да би се то променило и да би такмичење постало атрактивније, Еуроспорт је изнео пет одличних предлога. Тешко да ће их ФИФА уопште и разматрати, али ми вам их представљамо:

1. Направити од Светског првенства за клубове "Ол стар" утакмицу националних лига.

Предлог је да се офорими Светско првенство лига, што би значило да уместо победника најјачих континенталних такмичења, на турниру учествују најбољи играчи из националних лига.

Замислите само дуеле тимова састављених од звезда Бундеслиге, Премијер лиге, Серије А, Примере, бразилског или аргентинског шампионата...

Учешће би могло да се заслужује на основу пласмана репрезентација на ФИФА ранг листи.

Код овог предлога, међутим, велики је проблем ускладити термине са националним првенствима и тражити од клубова да уступе своје играче.

2. Повећати наградни фонд.

Укупан наградни фонд клупског Мундијала износи 4 милиона евра. Имајући у виду да је Реал Мадрид освајањем Лиге шампиона за прошлу сезону зарадио 57.4 милиона евра, јасно је да се ради о мизерној суми која би требало да мотивише играче.

С обзиром на финансије којима ФИФА располаже, много продуктивније било би да се сваком учеснику подели по, на пример, 4 милиона, а да победник освоји рецимо десет пута већу суму.

Замислите шта би то значило за неки клуб из Океаније, Африке, Централне Америке...

3. Проширити такмичење.

Имајући у виду да је Европа фудбалски најатрактивнији и најквалитетнији континент, требало би и да има највише представника. По мишљењу Еуроспорта чак осам (сви четвртфиналисти Лиге шампиона). Исто тако и Јужна Америка би добила већи број учесника - чеитири (сви полуфиналисти Копа Либертадорес), док би са осталих континената могли да учествују, на пример, финалисти међународних турнира.

4. Утицати на жреб.

Правилима је одређено да такмичење почне дуелом клуба из националног првенства земље домаћина и шампиона Океаније, затим се укључују шампиони Азије, Африке и ЦОНЦАЦАФ зоне (Северна и Централна Америка и Кариби). Тек онда, од полуфинала, почињу најбољи клубови Европе и Јужне Америке.

На тај начин многи практично заврше такмичење пре него што је оно и почело.

Тиме се, такође, губи атрактивност и популарност, јер је потенцијал публике много већи у Северној Америци него у некој од држава Централне Америке, одакле чешће долазе тимови када је у питању тај део света, односно ЦОНЦАЦАФ зона. Зато би се могао променити и систем квалификација.

5. Променити календар такмичења.

Термин одржавања Светског првенства за клубове је децембар, месец у којем се и даље играју мечеви Лиге шампиона и националних првенстава. Због тога би требало пронаћи нови датум одржавања, а он би могао да буде на крају националних првенстава или уочи њиховог почетка. И сваке друге године, пре него сваке године, да не би дошло до презасићености...

Све ово су само неке од идеја којих сигурно не мањка и за које је велико питање да ли уопште могу да утичу на ФИФА, али ако се фудбал игра због навијача, онда су навијачи ти који имају право на своје мишљење.

Шта ви мислите, који предлог вам се највише допао. Ако имате и ви свој, напишите га у коментару.

Коментари / 0

Оставите коментар