Kako poboljšati SP klubova?

FIFA Svetsko prvenstvo za klubove retko kada završi se iznenađujućim ishodom i zbog toga ima veoma lošu gledanost, posebno u Evropi. Postoje, međutim, načini da se to promeni...

Fudbal 24.12.2014 | 11:20
Kako poboljšati SP klubova?

Od kada je formirano 2000. godine, FIFA Svetsko prvenstvo za klubove osvajalo je šest evropskih timova (Barselona dva puta) i tri brazilska (Korintijans dva puta).

Klubovi van Evrope i Južne Amerike samo dva puta uspeli su da stignu do finala (afrički Mazembe 2010. i Radža Kazablanka 2013).

Zbog lako predvidivog raspleta da će se u utakmici za trofej sastati osvajači Lige šampiona i Kopa Libertadoresa, ovo takmičenje mnogi smatraju za najbeznačajnije u svetu fudbala.

Osim atraktivnih putovanja i određene satisfakcije za pobednika, jer je zvanično najbolji na svetu, FIFA se nije mnogo potrudila da klupski Mundijal postane bitan učesnicima, a interesantan gledaocima širom sveta.

Sve do polufinalnih mečeva, kada se uključuju šampioni Evrope i Juže Amerike, na tribinama bude tek po nekoliko stotina gledalaca, dok se TV prenosi verovatno ne prate van država iz kojih dolaze preostali učesnici.

Da bi se to promenilo i da bi takmičenje postalo atraktivnije, Eurosport je izneo pet odličnih predloga. Teško da će ih FIFA uopšte i razmatrati, ali mi vam ih predstavljamo:

1. Napraviti od Svetskog prvenstva za klubove "Ol star" utakmicu nacionalnih liga.

Predlog je da se oforimi Svetsko prvenstvo liga, što bi značilo da umesto pobednika najjačih kontinentalnih takmičenja, na turniru učestvuju najbolji igrači iz nacionalnih liga.

Zamislite samo duele timova sastavljenih od zvezda Bundeslige, Premijer lige, Serije A, Primere, brazilskog ili argentinskog šampionata...

Učešće bi moglo da se zaslužuje na osnovu plasmana reprezentacija na FIFA rang listi.

Kod ovog predloga, međutim, veliki je problem uskladiti termine sa nacionalnim prvenstvima i tražiti od klubova da ustupe svoje igrače.

2. Povećati nagradni fond.

Ukupan nagradni fond klupskog Mundijala iznosi 4 miliona evra. Imajući u vidu da je Real Madrid osvajanjem Lige šampiona za prošlu sezonu zaradio 57.4 miliona evra, jasno je da se radi o mizernoj sumi koja bi trebalo da motiviše igrače.

S obzirom na finansije kojima FIFA raspolaže, mnogo produktivnije bilo bi da se svakom učesniku podeli po, na primer, 4 miliona, a da pobednik osvoji recimo deset puta veću sumu.

Zamislite šta bi to značilo za neki klub iz Okeanije, Afrike, Centralne Amerike...

3. Proširiti takmičenje.

Imajući u vidu da je Evropa fudbalski najatraktivniji i najkvalitetniji kontinent, trebalo bi i da ima najviše predstavnika. Po mišljenju Eurosporta čak osam (svi četvrtfinalisti Lige šampiona). Isto tako i Južna Amerika bi dobila veći broj učesnika - čeitiri (svi polufinalisti Kopa Libertadores), dok bi sa ostalih kontinenata mogli da učestvuju, na primer, finalisti međunarodnih turnira.

4. Uticati na žreb.

Pravilima je određeno da takmičenje počne duelom kluba iz nacionalnog prvenstva zemlje domaćina i šampiona Okeanije, zatim se uključuju šampioni Azije, Afrike i CONCACAF zone (Severna i Centralna Amerika i Karibi). Tek onda, od polufinala, počinju najbolji klubovi Evrope i Južne Amerike.

Na taj način mnogi praktično završe takmičenje pre nego što je ono i počelo.

Time se, takođe, gubi atraktivnost i popularnost, jer je potencijal publike mnogo veći u Severnoj Americi nego u nekoj od država Centralne Amerike, odakle češće dolaze timovi kada je u pitanju taj deo sveta, odnosno CONCACAF zona. Zato bi se mogao promeniti i sistem kvalifikacija.

5. Promeniti kalendar takmičenja.

Termin održavanja Svetskog prvenstva za klubove je decembar, mesec u kojem se i dalje igraju mečevi Lige šampiona i nacionalnih prvenstava. Zbog toga bi trebalo pronaći novi datum održavanja, a on bi mogao da bude na kraju nacionalnih prvenstava ili uoči njihovog početka. I svake druge godine, pre nego svake godine, da ne bi došlo do prezasićenosti...

Sve ovo su samo neke od ideja kojih sigurno ne manjka i za koje je veliko pitanje da li uopšte mogu da utiču na FIFA, ali ako se fudbal igra zbog navijača, onda su navijači ti koji imaju pravo na svoje mišljenje.

Šta vi mislite, koji predlog vam se najviše dopao. Ako imate i vi svoj, napišite ga u komentaru.

Komentari / 0

Ostavite komentar