Одржана прва сједница Предсједништва БиХ

У Сарајеву је данас одржана прва редовна сједница новог сазива Предсједништва БиХ, на којој се није разговарало о мандатару за састав новог Савјета министара БиХ, јер надлежне агенције још увијек нису провеле неопходне, законске провјере Дениса Звиздића, којег је СДА предложила за мандатара.

Босна и Херцеговина 23.12.2014 | 18:00
Одржана прва сједница Предсједништва БиХ

Предсједавајући БХ Предсједништва Младен Иванић рекао је, након сједнице ,да се нада да ће до краја овог мјесеца, или најкасније у првим данима јануара, бити настављена процедура формирања Савјета министара у Парламентарној скупштини БиХ и да ће се тек тада разговарати и о подјели министарских ресора.

Упоредо са тим процесом Предсједништво БиХ, на основу договора са званичницима Европске уније, ради на документу за реформе у БиХ.
,,Постоји радна верзија документа, али обзиром да је Брисел захтијевао да и политички лидери потпишу тај документ, договорено је да сваки од три члана Предсједништва обави разговоре са одређеним политичким лидерима у циљу припреме завршног документа'', каже Иванић и додаје:

,,Ми ћемо то урадити у наредних 10-ак дана.Онда ћемо урадити завршну верзију која ће бити усвојена на сједници Предсједништва и која ће бити потписана од стране политичких лидера са којима имамо намјеру да се консултујемо. Очекујем да би документ могао бити на сједници Предсједништва БиХ након Божића, између 10. и 13. јануара.''

Иванић није желио да открије ко ће са ким разговарати и да ли ће он као српски члан Предсједништва обавити разговоре са лидером СНСД-а или је та част припала хрватском члану Драгану Човићу.

У сваком случају тај документ ће бити нека врста политичке декларације, доказ опредјељености за реформе, а тек након тога слиједи израда документа са практичним програмом реформи.

,,То ће бити први пут да домаће институције креирају програм реформи, а не као што је до сада било да Европска унија тражи нешто од БиХ, а ми као добри ђаци испуњавамо те захтјеве. Овај пут ће, са наше стране, биту упућен и захтјев да се јасно дефинише позитивна страна свега тога. Какве су користи које ће БиХ имати ако проведе те реформе и на какву подршку Европске уније може након тога рачунати?''

Иванић додаје да ће израда конкретног програма реформи у БиХ трајати знатно дуже од израде политичке декларације, а сам процес реформи трајаће више година.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

нисам гласо

23.12.2014 17:15

гдје ЗЕЉКА ЦВИЈАНОВИЦ,јесу ли поцели без ње да није отисла у РУСИЈУ,по јузни ток

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

23.12.2014 17:16

Па ово је ван сваке памети.ЧОВИЋ"треба" разговарати са ДОДИКОМ,вероватно ИВАНИЋ са ЉУБИЋЕМ,а ИЗЕТБЕГОВИЋ са ЕРДОГАНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

24.12.2014 11:46

Извиси Човић, ништа од очекиваног. Задеси га Иванић, а не Жељкица.

ОДГОВОРИТЕ