Održana prva sjednica Predsjedništva BiH

U Sarajevu je danas održana prva redovna sjednica novog saziva Predsjedništva BiH, na kojoj se nije razgovaralo o mandataru za sastav novog Savjeta ministara BiH, jer nadležne agencije još uvijek nisu provele neophodne, zakonske provjere Denisa Zvizdića, kojeg je SDA predložila za mandatara.

Bosna i Hercegovina 23.12.2014 | 18:00
Održana prva sjednica Predsjedništva BiH

Predsjedavajući BH Predsjedništva Mladen Ivanić rekao je, nakon sjednice ,da se nada da će do kraja ovog mjeseca, ili najkasnije u prvim danima januara, biti nastavljena procedura formiranja Savjeta ministara u Parlamentarnoj skupštini BiH i da će se tek tada razgovarati i o podjeli ministarskih resora.

Uporedo sa tim procesom Predsjedništvo BiH, na osnovu dogovora sa zvaničnicima Evropske unije, radi na dokumentu za reforme u BiH.
,,Postoji radna verzija dokumenta, ali obzirom da je Brisel zahtijevao da i politički lideri potpišu taj dokument, dogovoreno je da svaki od tri člana Predsjedništva obavi razgovore sa određenim političkim liderima u cilju pripreme završnog dokumenta'', kaže Ivanić i dodaje:

,,Mi ćemo to uraditi u narednih 10-ak dana.Onda ćemo uraditi završnu verziju koja će biti usvojena na sjednici Predsjedništva i koja će biti potpisana od strane političkih lidera sa kojima imamo namjeru da se konsultujemo. Očekujem da bi dokument mogao biti na sjednici Predsjedništva BiH nakon Božića, između 10. i 13. januara.''

Ivanić nije želio da otkrije ko će sa kim razgovarati i da li će on kao srpski član Predsjedništva obaviti razgovore sa liderom SNSD-a ili je ta čast pripala hrvatskom članu Draganu Čoviću.

U svakom slučaju taj dokument će biti neka vrsta političke deklaracije, dokaz opredjeljenosti za reforme, a tek nakon toga slijedi izrada dokumenta sa praktičnim programom reformi.

,,To će biti prvi put da domaće institucije kreiraju program reformi, a ne kao što je do sada bilo da Evropska unija traži nešto od BiH, a mi kao dobri đaci ispunjavamo te zahtjeve. Ovaj put će, sa naše strane, bitu upućen i zahtjev da se jasno definiše pozitivna strana svega toga. Kakve su koristi koje će BiH imati ako provede te reforme i na kakvu podršku Evropske unije može nakon toga računati?''

Ivanić dodaje da će izrada konkretnog programa reformi u BiH trajati znatno duže od izrade političke deklaracije, a sam proces reformi trajaće više godina.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

nisam glaso

23.12.2014 17:15

gdje ZELJKA CVIJANOVIC,jesu li poceli bez nje da nije otisla u RUSIJU,po juzni tok

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

23.12.2014 17:16

Pa ovo je van svake pameti.ČOVIĆ"treba" razgovarati sa DODIKOM,verovatno IVANIĆ sa LJUBIĆEM,a IZETBEGOVIĆ sa ERDOGANOM.

ODGOVORITE
Name

ha ha ha

24.12.2014 11:46

Izvisi Čović, ništa od očekivanog. Zadesi ga Ivanić, a ne Željkica.

ODGOVORITE