Термоелектрана Станари успјешно прошла хидротест котла

Котловско постројење будуће Термоелектране Станари успешно је прошло хидротест, као једну од битнијих провера издржљивости и исправности кључних делова за производњу електричне енергије.

Република Српска 23.12.2014 | 16:07
Термоелектрана Станари успјешно прошла хидротест котла

С обзиром на чињеницу да је опрема за Термоелектрану Станари испоручена у деловима и монтирана на самом градилишту, хидротест којем је подвргнут котао ТЕ Станари био је прво испитивање рада интегрисаног система под притиском.

Тест је трајао укупно 15,5 сати. За хидраулично тестирање коришћено је око 1000 м3 деминерализоване воде и проверено је више од 22 450 варова који су урађени током монтаже.
 
Под великим притиском од 296 бар, проверена је заптивеност и механичка чврстоћа свих делова котла како би се осигурао безбедан и поуздан рад самог котла, а тиме и читавог постројења. Тестом су обухваћени сви елементи под притиском, од система напајања водом до излаза паре. Хидротест или хидрауличка проба је део обавезне техничке контроле према важећим техничким нормативима у Републици Српској.

Котловско постројење ће бити конзервирано до пуштања Термоелектране Станари у пробни рад, у другој половини  2015. године. Следећи кораци у изградњи Термоелектране јесу монтирање турбогенераторског постројења, система за допремање угља и помоћне опреме у котловници, изолациони радови на котловским површинама и пароводима, инсталација опреме за регулацију рада постројења, и остали завршни радови на помоћним објектима.
 
ЕФТ - Рудник и Термоелектрана Станари је чланица ЕФТ групе. ЕФТ група се бави трговином и инвестицијама у енергетском сектору, посебно у западној, средњој и југоисточној Европи. Пројекат у Станарима је највећа инвестиција у енергетски сектор у Босни и Херцеговини у последње три деценије.

Укупна вриједност инвестиције за рудник и термоелектрану износи 560 милиона евра. Од 2005. до данас у пројекте у Станарима уложено је 399 милиона евра, запослено 277 нових радника, што данас чини колектив од 566 запослених.  Са почетком комерцијалног рада, током 2016. године, предвиђа се да ће стално запослених бити више д 900.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Добој

23.12.2014 15:33

Позитиван примјер успјешне компаније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станари

23.12.2014 15:49

Лако је бити велики кад ти гаранцију за кредит да Влада РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

23.12.2014 16:05

Не пиши глупост, кредит ЕФТ групе нема никакве везе са владом РС.

ОДГОВОРИТЕ