Termoelektrana Stanari uspješno prošla hidrotest kotla

Kotlovsko postrojenje buduće Termoelektrane Stanari uspešno je prošlo hidrotest, kao jednu od bitnijih provera izdržljivosti i ispravnosti ključnih delova za proizvodnju električne energije.

Republika Srpska 23.12.2014 | 16:07
Termoelektrana Stanari uspješno prošla hidrotest kotla

S obzirom na činjenicu da je oprema za Termoelektranu Stanari isporučena u delovima i montirana na samom gradilištu, hidrotest kojem je podvrgnut kotao TE Stanari bio je prvo ispitivanje rada integrisanog sistema pod pritiskom.

Test je trajao ukupno 15,5 sati. Za hidraulično testiranje korišćeno je oko 1000 m3 demineralizovane vode i provereno je više od 22 450 varova koji su urađeni tokom montaže.
 
Pod velikim pritiskom od 296 bar, proverena je zaptivenost i mehanička čvrstoća svih delova kotla kako bi se osigurao bezbedan i pouzdan rad samog kotla, a time i čitavog postrojenja. Testom su obuhvaćeni svi elementi pod pritiskom, od sistema napajanja vodom do izlaza pare. Hidrotest ili hidraulička proba je deo obavezne tehničke kontrole prema važećim tehničkim normativima u Republici Srpskoj.

Kotlovsko postrojenje će biti konzervirano do puštanja Termoelektrane Stanari u probni rad, u drugoj polovini  2015. godine. Sledeći koraci u izgradnji Termoelektrane jesu montiranje turbogeneratorskog postrojenja, sistema za dopremanje uglja i pomoćne opreme u kotlovnici, izolacioni radovi na kotlovskim površinama i parovodima, instalacija opreme za regulaciju rada postrojenja, i ostali završni radovi na pomoćnim objektima.
 
EFT - Rudnik i Termoelektrana Stanari je članica EFT grupe. EFT grupa se bavi trgovinom i investicijama u energetskom sektoru, posebno u zapadnoj, srednjoj i jugoistočnoj Evropi. Projekat u Stanarima je najveća investicija u energetski sektor u Bosni i Hercegovini u poslednje tri decenije.

Ukupna vrijednost investicije za rudnik i termoelektranu iznosi 560 miliona evra. Od 2005. do danas u projekte u Stanarima uloženo je 399 miliona evra, zaposleno 277 novih radnika, što danas čini kolektiv od 566 zaposlenih.  Sa početkom komercijalnog rada, tokom 2016. godine, predviđa se da će stalno zaposlenih biti više d 900.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Doboj

23.12.2014 15:33

Pozitivan primjer uspješne kompanije.

ODGOVORITE
Name

Stanari

23.12.2014 15:49

Lako je biti veliki kad ti garanciju za kredit da Vlada RS

ODGOVORITE
Name

Doboj

23.12.2014 16:05

Ne piši glupost, kredit EFT grupe nema nikakve veze sa vladom RS.

ODGOVORITE