Поскупљује вода, могуће и гријање

Бањалука, Приједор - Вода у неколико градова у Републици Српској од наредне године ће бити скупља, а потрошачи ће се у нове цијене увјерити већ на јануарским рачунима.

Република Српска 23.12.2014 | 13:14
Поскупљује вода, могуће и гријање

Приједор је један од првих који је најавио корекцију цијена, а Марко Павић, градоначелник, је казао како ће вода поскупјети за осам одсто, с тим да ће цијене за привредне субјекте остати непромијењене, пишу Независне новине.

Владо Рељић, директор приједорског "Водовода", навео је да ће нова цијена воде бити примјењивана од 1. јануара, за шта је ово предузеће добило сагласност Градске управе.

"Ријеч је о минималном поскупљењу, гдје ће кубик воде за домаћинства убудуће коштати 1,57 КМ, умјесто досадашњих 1,45 КМ", казао је он.

Иначе, цијена воде за индустријски и занатски сектор остаје 3,26 КМ по кубику, а за буџетске кориснике 2,48 КМ.

На адресе грађана Бијељине такође би од наредне године могли да стижу рачуни с вишим цијенама за воду, а да ли ће до тога и доћи знаће се када се изјасне градски одборници.

Предраг Перковић, директор предузећа "Водовод и канализација", казао је како је цијена воде за домаћинства у Бијељини 1,49 КМ по кубику, а да је план да она буде повећана за три фенинга.

Како је рекао, Градској управи је прослијеђен Приједлог у вези с усаглашавањем цијене воде, који је уговорна обавеза преузета по кредиту за изградњу канализације у Бијељини.

Наиме, према овом приједлогу, цијена кубика воде за привреду и установе у граду биће нижа за 10 до 15 фенинга, јер је један од услова из кредита изједначавања цијене воде за све кориснике у 2016. години.

Све је извјесније да ће и Бањалучани у новој години морати издвајати више новца за воду, с обзиром на то да је градски "Водовод" такође затражио корекцију цијена, али за колико процената би вода могла поскупјети, у овом предузећу нам нису открили.

"Колико смо упућени, Одјељење за привреду је захтјев упутило Комисији за корпоративно управљање, али немамо информацију да ли је усаглашен приједлог отишао градоначелнику на разматрање", казала нам је Бранка Трнинић, директор "Водовода".

Иначе, мимо воде, чија је тренутна цијена 1,08 КМ по кубику, у највећем граду РС могли би поскупјети и гријање и одвоз смећа, а све због буџета, за који надлежни тврде да не може покрити социјалне цијене комуналних услуга.

Потрошачи оцјењују како није вријеме за било каква поскупљења, те да су више цијене воде нереалне.

Муриса Марић, предсједник Удружења за заштиту потрошача "Дон" из Приједора, каже како је поражавајуће да у цијелу причу у вези с формирањем цијена нико није позвао и укључио потрошаче, иако је то била законска обавеза.

'"Потрошачи се увијек доводе на свршен чин, а нигдје нема ни процјене да ли је потребно да цијена буду више. Ово ће само ублажити све већа дуговања која имају водоводи, а највећу штету ће претрпјети потрошачи, јер им неће бити побољштати ни квалитет воде у славинама, као ни доток воде из застарјелих мрежа", казала је она, оцијенивши да ће и мање локалне заједнице стихијски кренути с вишим цијенама комуналних услуга.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

лол

23.12.2014 12:28

Новогодишња честитка !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селекција

23.12.2014 12:40

Нека се водоводу у Бања Луци и Приједору пријаве они који су гласали за (већ девет година) владајућу коалицију. Па нека њима поскупе воду. Ти гласачи очигледно воле овакву власт, па нека за њу и плаћају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

23.12.2014 13:36

...ТАКО И ТРЕБА. МИ СМО ПАПЦИ КАКВИХ НЕМА НА БАЛКАНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маскенбал

23.12.2014 14:41

Кад ће Милорадов режим увести порез на ваздух?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЕМА

23.12.2014 19:55

За Селекцију свака ти цаст сви ти који су гласали за Додика вецином раде у Јавним фирмама Влади, Опстини, Електро, Водоводу,Вртицима итд. И сви воле ову власт,не треба дозволити поскупљење изаци на протесте Замислите нк.радник у водоводу има 4.примања мјесецно 1.-га плата 10.-га топли оброк,15.-га зимница и 25.-га превоз,укупно око 800-900км.док нпр у Клиницком центру исти тај НК. радник има са свим горе наведен им 380 км јер му је све горе наведено урацунато у ових 380км плате.Зато господо из Градске управе и из Водовода смањите плате запосленима у Водоводу и од тих пара намирите паре за то поскупљење пустите народ да презивљава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деки

23.12.2014 21:59

Па како још није била скупштина града морају одборници гласати па није тачно

ОДГОВОРИТЕ