Poskupljuje voda, moguće i grijanje

Banjaluka, Prijedor - Voda u nekoliko gradova u Republici Srpskoj od naredne godine će biti skuplja, a potrošači će se u nove cijene uvjeriti već na januarskim računima.

Republika Srpska 23.12.2014 | 13:14
Poskupljuje voda, moguće i grijanje

Prijedor je jedan od prvih koji je najavio korekciju cijena, a Marko Pavić, gradonačelnik, je kazao kako će voda poskupjeti za osam odsto, s tim da će cijene za privredne subjekte ostati nepromijenjene, pišu Nezavisne novine.

Vlado Reljić, direktor prijedorskog "Vodovoda", naveo je da će nova cijena vode biti primjenjivana od 1. januara, za šta je ovo preduzeće dobilo saglasnost Gradske uprave.

"Riječ je o minimalnom poskupljenju, gdje će kubik vode za domaćinstva ubuduće koštati 1,57 KM, umjesto dosadašnjih 1,45 KM", kazao je on.

Inače, cijena vode za industrijski i zanatski sektor ostaje 3,26 KM po kubiku, a za budžetske korisnike 2,48 KM.

Na adrese građana Bijeljine takođe bi od naredne godine mogli da stižu računi s višim cijenama za vodu, a da li će do toga i doći znaće se kada se izjasne gradski odbornici.

Predrag Perković, direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija", kazao je kako je cijena vode za domaćinstva u Bijeljini 1,49 KM po kubiku, a da je plan da ona bude povećana za tri feninga.

Kako je rekao, Gradskoj upravi je proslijeđen Prijedlog u vezi s usaglašavanjem cijene vode, koji je ugovorna obaveza preuzeta po kreditu za izgradnju kanalizacije u Bijeljini.

Naime, prema ovom prijedlogu, cijena kubika vode za privredu i ustanove u gradu biće niža za 10 do 15 feninga, jer je jedan od uslova iz kredita izjednačavanja cijene vode za sve korisnike u 2016. godini.

Sve je izvjesnije da će i Banjalučani u novoj godini morati izdvajati više novca za vodu, s obzirom na to da je gradski "Vodovod" takođe zatražio korekciju cijena, ali za koliko procenata bi voda mogla poskupjeti, u ovom preduzeću nam nisu otkrili.

"Koliko smo upućeni, Odjeljenje za privredu je zahtjev uputilo Komisiji za korporativno upravljanje, ali nemamo informaciju da li je usaglašen prijedlog otišao gradonačelniku na razmatranje", kazala nam je Branka Trninić, direktor "Vodovoda".

Inače, mimo vode, čija je trenutna cijena 1,08 KM po kubiku, u najvećem gradu RS mogli bi poskupjeti i grijanje i odvoz smeća, a sve zbog budžeta, za koji nadležni tvrde da ne može pokriti socijalne cijene komunalnih usluga.

Potrošači ocjenjuju kako nije vrijeme za bilo kakva poskupljenja, te da su više cijene vode nerealne.

Murisa Marić, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Don" iz Prijedora, kaže kako je poražavajuće da u cijelu priču u vezi s formiranjem cijena niko nije pozvao i uključio potrošače, iako je to bila zakonska obaveza.

'"Potrošači se uvijek dovode na svršen čin, a nigdje nema ni procjene da li je potrebno da cijena budu više. Ovo će samo ublažiti sve veća dugovanja koja imaju vodovodi, a najveću štetu će pretrpjeti potrošači, jer im neće biti poboljštati ni kvalitet vode u slavinama, kao ni dotok vode iz zastarjelih mreža", kazala je ona, ocijenivši da će i manje lokalne zajednice stihijski krenuti s višim cijenama komunalnih usluga.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

lol

23.12.2014 12:28

Novogodišnja čestitka !!!

ODGOVORITE
Name

Selekcija

23.12.2014 12:40

Neka se vodovodu u Banja Luci i Prijedoru prijave oni koji su glasali za (već devet godina) vladajuću koaliciju. Pa neka njima poskupe vodu. Ti glasači očigledno vole ovakvu vlast, pa neka za nju i plaćaju.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

23.12.2014 13:36

...TAKO I TREBA. MI SMO PAPCI KAKVIH NEMA NA BALKANU.

ODGOVORITE
Name

maskenbal

23.12.2014 14:41

Kad će Miloradov režim uvesti porez na vazduh?

ODGOVORITE
Name

BEMA

23.12.2014 19:55

Za Selekciju svaka ti cast svi ti koji su glasali za Dodika vecinom rade u Javnim firmama Vladi, Opstini, Elektro, Vodovodu,Vrticima itd. I svi vole ovu vlast,ne treba dozvoliti poskupljenje izaci na proteste Zamislite nk.radnik u vodovodu ima 4.primanja mjesecno 1.-ga plata 10.-ga topli obrok,15.-ga zimnica i 25.-ga prevoz,ukupno oko 800-900km.dok npr u Klinickom centru isti taj NK. radnik ima sa svim gore naveden im 380 km jer mu je sve gore navedeno uracunato u ovih 380km plate.Zato gospodo iz Gradske uprave i iz Vodovoda smanjite plate zaposlenima u Vodovodu i od tih para namirite pare za to poskupljenje pustite narod da prezivljava.

ODGOVORITE
Name

deki

23.12.2014 21:59

Pa kako još nije bila skupština grada moraju odbornici glasati pa nije tačno

ODGOVORITE