Јама Радача крије стотине жртава?

Тужилаштво Босне и Херцеговине преузело је прије двадесет дана истрагу за ратне злочине на подручју Мостара у предмету везаном уз јаму Радача на Горанцима у којој се по информација Тужилаштва налази већи број жртава, потврдио је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 22:43
Јама Радача крије стотине жртава?

“Постоје информација да се ту налазе посмртни остаци већег броја жртава с подручја Херцеговине, међу којима је највећи број жртава српске националности”, каже Грубешић.

Он наводи да је проблем у томе што је јама затрпана, бетонирана, а то подручје је и минирано, па ће бити потребна велика средства и ангажман многих институција у БиХ како би се ту извршила ексхумација и утврдио број посмртних остатака који се ту налазе и идентификовале жртве.

“Имамо и значајну сарадњу с правосуђем, односно Тужилаштвом за ратне злочине Републике Србије око неких података, тако да ће се на тој локацији у будућности радити”, рекао је Грубешић.

Информацију о томе да је отворена истрага о јами Радача прво је објавило Тужилаштво за ратне злочине Србије, наводећи да се ради о врло опсежној потрази која се односи на велики број ратних злочина почињених током 1993. и 1994. године, над више стотина жртава.

Тужитељка у Одјељењу за ратне злочине Тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона Весна Прањић каже да је предмет везан уз јаму Радача био у надлежности овог тужилаштва, те да су прије 20 дана добили допис да га преузима Тужилаштво БиХ.

Она наводи да је истраживање на тој локацији почело 2008., те да се након тога у тој јами радило 2009. и 2011.

“Стало се радити због неповољних временских услова и недостатка средстава. Јама се радила до 50 метара дубине. Ту се наишло на бетонски зид и стало. Наше тужилаштво нема довољно средстава за такве ексхумације те ствари ради државно Тужилаштво”, казала је Прањић.

Јама Радача дубока је 100 метара. Када се 2008. почело ископавати, јама је била пуна минско-експлозивних средстава и отпада. Институт за тражење несталих тада је имао информације да се у тој јами налазе тијела четири особе и то три српске и једне особе хрватске националности, па су ексхумирани Славиша Кандић, Владимир Павић, Гордан Зуровац и Драгомир Илић, сви из Мостара, и методом ДНК су идентификовани 2010. године.

Они су пронађени на 25. метру јаме. Један од њих нестао је 1992., а остала тројица 1993.

На локацији Горанаца код Мостара истраживане су још двије јаме – Бахтијевица и Римски бунар. Из Бахтијевице су ексхумирана тијела четири особе српске националност – сви из породице Вуковић.

Из јаме Римски бунар 2007. је ексхумирано 16 жртава међу којима су била тијела припадника Армије БиХ који су нестали 1993. из зграде Враница у Мостару гдје је била команда Четвртог корпуса Армије БиХ.

Што се тиче улоге Тужлаштва Србије у овом предмету, она се, како се сазнаје у Тужилаштву БиХ, веже због свједока који се налазе у Србији.

Портпарол Тужилаштва за ратне злочине Србије Јасна Шарчевић каже да су информацију о више стотина жртава у јами Радача добили из Тужилаштва БиХ.

“Колеге у Тужилаштву БиХ имају те информације уколико их желе подијелити с јавношћу”, каже Шарчевић.


Извор: Дневни лист

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милан Мостар

19.12.2014 21:58

Ма све истражите и похапсите све починиоце! Ова земља се мора очистити од зла које је почињено, правда да се задовољи и нека више никад не удари брат на брата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

громовник

20.12.2014 16:28

Никад то неце бити оцисцено то су празне прице

ОДГОВОРИТЕ