Jama Radača krije stotine žrtava?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preuzelo je prije dvadeset dana istragu za ratne zločine na području Mostara u predmetu vezanom uz jamu Radača na Gorancima u kojoj se po informacija Tužilaštva nalazi veći broj žrtava, potvrdio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Bosna i Hercegovina 19.12.2014 | 22:43
Jama Radača krije stotine žrtava?

“Postoje informacija da se tu nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava s područja Hercegovine, među kojima je najveći broj žrtava srpske nacionalnosti”, kaže Grubešić.

On navodi da je problem u tome što je jama zatrpana, betonirana, a to područje je i minirano, pa će biti potrebna velika sredstva i angažman mnogih institucija u BiH kako bi se tu izvršila ekshumacija i utvrdio broj posmrtnih ostataka koji se tu nalaze i identifikovale žrtve.

“Imamo i značajnu saradnju s pravosuđem, odnosno Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije oko nekih podataka, tako da će se na toj lokaciji u budućnosti raditi”, rekao je Grubešić.

Informaciju o tome da je otvorena istraga o jami Radača prvo je objavilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, navodeći da se radi o vrlo opsežnoj potrazi koja se odnosi na veliki broj ratnih zločina počinjenih tokom 1993. i 1994. godine, nad više stotina žrtava.

Tužiteljka u Odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Vesna Pranjić kaže da je predmet vezan uz jamu Radača bio u nadležnosti ovog tužilaštva, te da su prije 20 dana dobili dopis da ga preuzima Tužilaštvo BiH.

Ona navodi da je istraživanje na toj lokaciji počelo 2008., te da se nakon toga u toj jami radilo 2009. i 2011.

“Stalo se raditi zbog nepovoljnih vremenskih uslova i nedostatka sredstava. Jama se radila do 50 metara dubine. Tu se naišlo na betonski zid i stalo. Naše tužilaštvo nema dovoljno sredstava za takve ekshumacije te stvari radi državno Tužilaštvo”, kazala je Pranjić.

Jama Radača duboka je 100 metara. Kada se 2008. počelo iskopavati, jama je bila puna minsko-eksplozivnih sredstava i otpada. Institut za traženje nestalih tada je imao informacije da se u toj jami nalaze tijela četiri osobe i to tri srpske i jedne osobe hrvatske nacionalnosti, pa su ekshumirani Slaviša Kandić, Vladimir Pavić, Gordan Zurovac i Dragomir Ilić, svi iz Mostara, i metodom DNK su identifikovani 2010. godine.

Oni su pronađeni na 25. metru jame. Jedan od njih nestao je 1992., a ostala trojica 1993.

Na lokaciji Goranaca kod Mostara istraživane su još dvije jame – Bahtijevica i Rimski bunar. Iz Bahtijevice su ekshumirana tijela četiri osobe srpske nacionalnost – svi iz porodice Vuković.

Iz jame Rimski bunar 2007. je ekshumirano 16 žrtava među kojima su bila tijela pripadnika Armije BiH koji su nestali 1993. iz zgrade Vranica u Mostaru gdje je bila komanda Četvrtog korpusa Armije BiH.

Što se tiče uloge Tužlaštva Srbije u ovom predmetu, ona se, kako se saznaje u Tužilaštvu BiH, veže zbog svjedoka koji se nalaze u Srbiji.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije Jasna Šarčević kaže da su informaciju o više stotina žrtava u jami Radača dobili iz Tužilaštva BiH.

“Kolege u Tužilaštvu BiH imaju te informacije ukoliko ih žele podijeliti s javnošću”, kaže Šarčević.


Izvor: Dnevni list

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milan Mostar

19.12.2014 21:58

Ma sve istražite i pohapsite sve počinioce! Ova zemlja se mora očistiti od zla koje je počinjeno, pravda da se zadovolji i neka više nikad ne udari brat na brata!

ODGOVORITE
Name

gromovnik

20.12.2014 16:28

Nikad to nece biti ocisceno to su prazne price

ODGOVORITE