Гдје су милиони од њемачке донације?

Како уплаћено, тако и потрошено. Пет милиона евра које је њемачка влада дала Босни и Херцеговини за поплављена домаћинства, већ је уплаћено на рачуне појединаца, а да се о томе није много ни знало. 

Босна и Херцеговина 19.12.2014 | 10:43
Гдје су милиони од њемачке донације?

Почетна станица је била њемачка развојна банка која је новац уплатила путем Министарства финансија и трезора БиХ.

Након тога су микрокредитне организације Микрофин из Бања Луке и Партнер из Тузле давали кредите поплављеном становништву, али без камата. У Микрофину поручују да су одобрили 1800 захтјева за кредит, и да је потражња за новцем била огромна. А рекламе тврде, није фалило.

Највише пара је отишло у Добој, око милион марака. Бања Лука је добила 606 хиљада марака, а једна од ријетких која је чула за овај бескаматни кредит је и Марина Јањић из бањалучког насеља Лазарево. Поплава је нанијела штету од 8 хиљада, а одобрен јој је кредит од 5 хиљада марака.

Економистима је ова помоћ од Њемачке непозната. Зоран Павловић тврди да су кредити пласирани без много помпе, али и без расположивости информација свима којима би кредит без икакве камате добро дошао.

Према уговору од шестог октобра ове године, овај новац је поклоњен Босни и Херцеговини. Новац од кредита који се буду враћали, ићи ће директно у касу Европског фонда за Босну и Херцеговину, а не Њемачкој.

Ипак, детаље трансфера новца и уговора које је Министарство финансија потписало са њемачком банком нисмо сазнали, јер се министар Никола Шпирић није јављао на телефон. 

 

 

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

неце да се јави

19.12.2014 09:54

Када је лова у питању Спирке се не јавља ни мајци рођеној

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

19.12.2014 10:11

Још једна откривена превара,ја шта ли ћемо видјети кад се буде системски радило на откривању свих лоповија наше претходне ,уједно и садашње ,власти.Недостајао је и Шпирке на састанку чувеног тројца у Београду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

одговор

19.12.2014 11:00

Код лопова !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека Ћутанова

19.12.2014 11:42

Тим парама Додиковци куповали гласове и ПАПКЕ из НДП-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из Свајцарске

19.12.2014 11:49

А гдје је донација швајцарске владе од 50 милиона за угрожена лица од поплава? Неко је стрпао на жиро-рачуне и сад се смијуљи и мисли кад ће та поплава опет.

ОДГОВОРИТЕ