Gdje su milioni od njemačke donacije?

Kako uplaćeno, tako i potrošeno. Pet miliona evra koje je njemačka vlada dala Bosni i Hercegovini za poplavljena domaćinstva, već je uplaćeno na račune pojedinaca, a da se o tome nije mnogo ni znalo. 

Bosna i Hercegovina 19.12.2014 | 10:43
Gdje su milioni od njemačke donacije?

Početna stanica je bila njemačka razvojna banka koja je novac uplatila putem Ministarstva finansija i trezora BiH.

Nakon toga su mikrokreditne organizacije Mikrofin iz Banja Luke i Partner iz Tuzle davali kredite poplavljenom stanovništvu, ali bez kamata. U Mikrofinu poručuju da su odobrili 1800 zahtjeva za kredit, i da je potražnja za novcem bila ogromna. A reklame tvrde, nije falilo.

Najviše para je otišlo u Doboj, oko milion maraka. Banja Luka je dobila 606 hiljada maraka, a jedna od rijetkih koja je čula za ovaj beskamatni kredit je i Marina Janjić iz banjalučkog naselja Lazarevo. Poplava je nanijela štetu od 8 hiljada, a odobren joj je kredit od 5 hiljada maraka.

Ekonomistima je ova pomoć od Njemačke nepoznata. Zoran Pavlović tvrdi da su krediti plasirani bez mnogo pompe, ali i bez raspoloživosti informacija svima kojima bi kredit bez ikakve kamate dobro došao.

Prema ugovoru od šestog oktobra ove godine, ovaj novac je poklonjen Bosni i Hercegovini. Novac od kredita koji se budu vraćali, ići će direktno u kasu Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu, a ne Njemačkoj.

Ipak, detalje transfera novca i ugovora koje je Ministarstvo finansija potpisalo sa njemačkom bankom nismo saznali, jer se ministar Nikola Špirić nije javljao na telefon. 

 

 

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

nece da se javi

19.12.2014 09:54

Kada je lova u pitanju Spirke se ne javlja ni majci rođenoj

ODGOVORITE
Name

Василије

19.12.2014 10:11

Још једна откривена превара,ја шта ли ћемо видјети кад се буде системски радило на откривању свих лоповија наше претходне ,уједно и садашње ,власти.Недостајао је и Шпирке на састанку чувеног тројца у Београду.

ODGOVORITE
Name

odgovor

19.12.2014 11:00

Kod lopova !!!

ODGOVORITE
Name

Seka Ćutanova

19.12.2014 11:42

Tim parama Dodikovci kupovali glasove i PAPKE iz NDP-a

ODGOVORITE
Name

Neko iz Svajcarske

19.12.2014 11:49

A gdje je donacija švajcarske vlade od 50 miliona za ugrožena lica od poplava? Neko je strpao na žiro-račune i sad se smijulji i misli kad će ta poplava opet.

ODGOVORITE