Ко плати више, путује безбедније

Главна рута за пребацивање илегалаца у ЕУ је Балкан, а највише њих жели да оде у Аустрију, каже Абу Али који организовано пребацује илегалце. Власти се не плаши јер, како тврди, полиција и цариници знају за његов посао.

Регион 16.12.2014 | 15:15
Ко плати више, путује безбедније

Абу Али каже да се већина илегалаца, претежно из Сирије и Ирака, пребацује најпре бродом од Турске до Грчке и потом даље копненим путем у Црну Гору, преноси Тањуг.

Одатле их преузимају даље групе које се баве пребацивањем илегалаца.

Али, који је прошле године више од 2.000 илегалаца пребацио у ЕУ, понајвише у Аустрију, рекао је у интервјуу британском Телеграфу да своје "клијенте" може да пребаци где год желе, преноси аустријска штампа.

Делује из Истанбула и, како тврди, не плаши се власти. Истиче да обавештајне службе знају за његов посао, као и већина шефова полиција и царина западних земаља.

"Без корупције пребацивање илегалаца не би било могуће", тврди Али.

За пребацивање у Европу тражи најмање 2.500 евра, а за Канаду чак 22.000 евра.

Тако за илегални пут од Турске до Црне Горе азиланти плаћају 1.000 евра, а за даље путовање од Црне Горе до Аустрије још 1.500 евра.

"У принципу важи: ко плати више, путује безбедније", објашњава Али.

Како каже, прошле године је "свега" 14 "клијената" умрло на путу, пошто су се угушили у контејнерима на бродској рути до Италије.

Одскора се његова клијентела, како тврди, проширила, па сада пребацује и џихадисте у Сирију.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

007

16.12.2014 14:57

Зато је ЂУКАНОВИЋ престао радити са цигаретама и нафтом!

ОДГОВОРИТЕ