Ko plati više, putuje bezbednije

Glavna ruta za prebacivanje ilegalaca u EU je Balkan, a najviše njih želi da ode u Austriju, kaže Abu Ali koji organizovano prebacuje ilegalce. Vlasti se ne plaši jer, kako tvrdi, policija i carinici znaju za njegov posao.

Region 16.12.2014 | 15:15
Ko plati više, putuje bezbednije

Abu Ali kaže da se većina ilegalaca, pretežno iz Sirije i Iraka, prebacuje najpre brodom od Turske do Grčke i potom dalje kopnenim putem u Crnu Goru, prenosi Tanjug.

Odatle ih preuzimaju dalje grupe koje se bave prebacivanjem ilegalaca.

Ali, koji je prošle godine više od 2.000 ilegalaca prebacio u EU, ponajviše u Austriju, rekao je u intervjuu britanskom Telegrafu da svoje "klijente" može da prebaci gde god žele, prenosi austrijska štampa.

Deluje iz Istanbula i, kako tvrdi, ne plaši se vlasti. Ističe da obaveštajne službe znaju za njegov posao, kao i većina šefova policija i carina zapadnih zemalja.

"Bez korupcije prebacivanje ilegalaca ne bi bilo moguće", tvrdi Ali.

Za prebacivanje u Evropu traži najmanje 2.500 evra, a za Kanadu čak 22.000 evra.

Tako za ilegalni put od Turske do Crne Gore azilanti plaćaju 1.000 evra, a za dalje putovanje od Crne Gore do Austrije još 1.500 evra.

"U principu važi: ko plati više, putuje bezbednije", objašnjava Ali.

Kako kaže, prošle godine je "svega" 14 "klijenata" umrlo na putu, pošto su se ugušili u kontejnerima na brodskoj ruti do Italije.

Odskora se njegova klijentela, kako tvrdi, proširila, pa sada prebacuje i džihadiste u Siriju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

007

16.12.2014 14:57

Zato je ĐUKANOVIĆ prestao raditi sa cigaretama i naftom!

ODGOVORITE