"Министри ЕУ траже Специјални суд"

Шефови дипломатија држава ЕУ саопштиће закључке који укључују и Косово а у којима се тражи спровођење обавеза за оснивање Специјалног суда, пише Коха диторе

Србија 16.12.2014 | 12:10
"Министри ЕУ траже Специјални суд"

"Савет позива Косово да као приоритетно питање спроведе политичке обавезе за оснивање Специјалног суда, који ће разматрати случајеве проистекле из истраге Специјалних истражних оперативних снага, усвајањем свих неопходних законских измена", каже се у Нацрту закључака о Косову који ће данас бити објављени, пошто га министри буду усвојили, преноси "Коха диторе".

У нацртима закључака о Косову, поред осталих питања којима се бави ЕУ, очекује се позитвна оцена формирања косовских институција након шестомесечне блокаде, али и спровођење реформи у јавној администрацији, обезбеђивање независности судства, борба против корупције и организованог криминала, наставак дијалога са Београдом, као и спровођење свих досадашњих споразума.

Министри Европске уније дају сталну подршку проширивању, што ће се видети и из закључака који ће данас бити усвојени на крају састанка, а чији је нацрт набавила "Коха диторе”".

Из њих ће се јасно видети да више нема аутоматизма у том процесу и да ЕУ, осим припреме, од кандидата тражи и испуњење свих њихових обавеза које су постављене као услов, укључујући и припрему саме Европске уније за прихватање нових чланова.

До сада је по традицији на последњем састанку у децембру Савет ЕУ дискутовао о пакету за проширење, које је још у октобру усвајала Европска комисија према појединачним извештајима о напредовању.

У понедељак је дискусија о Балкану започела са Босном и Херцеговином, земљом која је због неадекватног функционисања државних институција заостала у процесу европских интеграција и у том процесу је само испред Косова, али заостаје за свим осталим земљама из региона.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раде

16.12.2014 11:16

То су играрије крваве шапе из Ватикана са Специјалним судом!

ОДГОВОРИТЕ