Ни напретка ни реформи у БиХ

БиХ наредних година неће остварити битан напредак ни у политичком ни у економском смислу, а кључне реформе и даље ће бити одгађане, процијенио је у најновијој анализи "Бусинесс Монитор Интернатионал", једна од најугледнијих међународних компанија која се бави анализом и перспективом у развоју различитих земаља.

Босна и Херцеговина 15.12.2014 | 16:50
Ни напретка ни реформи у БиХ

Од марта ове године БМИ се налази у власништву једне од двије највеће америчке рејтинг агенције "Фитцх", а њени клијенти су половина од 500 најуспјешнијих свјетских компанија и њени аналитичари присутни су у 160 земаља свијета.

БМИ упозорава да изостанак структуралних реформи битних за европске интеграције земље, као и етничке подјеле унутар земље, доводе до застоја и немогућности да земља крене напријед.

"С врло мало знакова да би могло доћи до радикалних промјена, очекујемо да ће БиХ наставити животарити и наредних година уз наставак фрустрирајућег недостатка толико неопходних реформи", оцијенили су у агенцији у дијелу извјештаја који је доступан јавности. Комплетан извјештај заинтересована страна може откупити за 1.195 долара.

Истакли су да је почетком 2013. започео економски опоравак, који је заустављен због мајских поплава, које су изазвале великуе штету на имовини и инфраструктури. Оцијенили су да би до наставка економског опоравка могло доћи већ почетком 2015. године.

"На буџетску политику земље и даље ће кључно утицати Међународни монетарни фонд кроз стендбај аранжмане за које очекујемо да ће се наставити и иза јуна 2015. године, али ће извршење буџета идаље пратити политичке свађе", стоји у анализи.

Додали су да ће на динамику економског опоравка у 2015. највише утицати темпо опоравка од поплава и краткорочне посљедице на економију, те брзина формирања власти на свим нивоима, узимајући у обзир негативна искуства у протеклом мандату од 2010. до 2014.

Оцијенили су да ће дефицит у 2015. години бити чак 7,3 одсто бруто домаћег производа, односно за колико су процијенили да ће бити укупан дефицит за 2014. годину.

Додали су да су смањили раст БДП-а за 2014. годину са првобитних два одсто на 0,2 одсто због поплава које су погодиле индустријски и прехрамбени сектор, што је довело до смањења извоза и домаће потражње.

"Смањили смо и просјечну инфлацију за 2014. годину са 1,1 одсто на 0,3 одсто, јер су снажни дефлациони трендови настављени кроз цијелу 2014. годину", навели су они.

Додали су да је процијењени дефицит у 2013. износио 5,5 одсто и да ће се повећање дефицита наставити.

Са друге стране, у Делегацији ЕУ сматрају да БиХ има одлучујућу шансу да у наредне четири године направи кључни искорак ка европским интеграцијама ако се политичке структуре, које ће чинити власт на нивоу БиХ и ентитета, фокусирају на реформе.

"ЕУ је небројено пута до сада показала да стоји уз БиХ и да је спремна да јој пружи сваку врсту помоћи. То смо показали и онда када је организована донаторска конференција за помоћ БиХ и Србији за санирање посљедица од поплава. Ако се лидери и грађани ове земље усмјере на реформе, успјех неће изостати", навели су нам.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

15.12.2014 08:04

Неко ко је свој радни вијек провео у руднику једва има пензију 300 марака, али, нека, све док народ сути и трпи нама је лијепо. Битно је да ми дневно добијамо дозу национализма, а за оброк..........ма ко те пита, једи мање. Сто мање једес бит цес веци Босњак, Србин или Хрват !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нина

15.12.2014 08:06

Ко нас завадио о себи се бавио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напријед

15.12.2014 10:31

У устав треба унијети само три одредбе уз кривицну одговорност ако се прекрсе како би земља могла ици напријед 1. РС не мозе одрзати референдум о независности 2. БиХ не мозе укинути РС 3. Хрватски ентитет се не мозе формирати у БиХ Свако ко заговара несто контра ове 3 ствари иде на робију од 10 година. Оваква поставка би Додицима Изетбеговицима Цовицима итд избила из руку арсенал муниције који их све ове године одрзава на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

15.12.2014 15:36

Парламенти НСРС и Федерације, треба да пониште одлуке о безобразно високим примањима, белом хлебу те луксузном возном парку. Ту иницијативу треба да покрену Председници политичких партија (позиција-опозиција) Волио бих знати, која би то била уштеда: од општина до предсједништва БИХ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

АХМО

15.12.2014 15:46

УНИТАРНА БИХ ЈЕДАН ПРЕДСЈЕДНИК БЕЗ ЕНТИТЕТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ АХМО

15.12.2014 16:04

УНИТАРНА -Н И К А Д !!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тораби

16.12.2014 03:14

По мени БиХ треба укинути ентитете јер су прескупи, нефункционални и увести регије уско специјализиране за неку област: нпр: Тузланска -енергетика, рударство и теска хемија, Бања Лука - технологија, ИТ, трговина Сарајево- банкарство, трговина, туризам...итд и све овласти везане за индустрију, економију, закон, правосудје и остале темељне институције за здраво функционисање привреде и правде на дрзавни ниво. На нивоу регија бих оставио само органе који це стити народна обиљезја (језик, културу, вјеронауку и остало сто се тице образовања). Продисали би није мало...

ОДГОВОРИТЕ