Ni napretka ni reformi u BiH

BiH narednih godina neće ostvariti bitan napredak ni u političkom ni u ekonomskom smislu, a ključne reforme i dalje će biti odgađane, procijenio je u najnovijoj analizi "Business Monitor International", jedna od najuglednijih međunarodnih kompanija koja se bavi analizom i perspektivom u razvoju različitih zemalja.

Bosna i Hercegovina 15.12.2014 | 16:50
Ni napretka ni reformi u BiH

Od marta ove godine BMI se nalazi u vlasništvu jedne od dvije najveće američke rejting agencije "Fitch", a njeni klijenti su polovina od 500 najuspješnijih svjetskih kompanija i njeni analitičari prisutni su u 160 zemalja svijeta.

BMI upozorava da izostanak strukturalnih reformi bitnih za evropske integracije zemlje, kao i etničke podjele unutar zemlje, dovode do zastoja i nemogućnosti da zemlja krene naprijed.

"S vrlo malo znakova da bi moglo doći do radikalnih promjena, očekujemo da će BiH nastaviti životariti i narednih godina uz nastavak frustrirajućeg nedostatka toliko neophodnih reformi", ocijenili su u agenciji u dijelu izvještaja koji je dostupan javnosti. Kompletan izvještaj zainteresovana strana može otkupiti za 1.195 dolara.

Istakli su da je početkom 2013. započeo ekonomski oporavak, koji je zaustavljen zbog majskih poplava, koje su izazvale velikue štetu na imovini i infrastrukturi. Ocijenili su da bi do nastavka ekonomskog oporavka moglo doći već početkom 2015. godine.

"Na budžetsku politiku zemlje i dalje će ključno uticati Međunarodni monetarni fond kroz stendbaj aranžmane za koje očekujemo da će se nastaviti i iza juna 2015. godine, ali će izvršenje budžeta idalje pratiti političke svađe", stoji u analizi.

Dodali su da će na dinamiku ekonomskog oporavka u 2015. najviše uticati tempo oporavka od poplava i kratkoročne posljedice na ekonomiju, te brzina formiranja vlasti na svim nivoima, uzimajući u obzir negativna iskustva u proteklom mandatu od 2010. do 2014.

Ocijenili su da će deficit u 2015. godini biti čak 7,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno za koliko su procijenili da će biti ukupan deficit za 2014. godinu.

Dodali su da su smanjili rast BDP-a za 2014. godinu sa prvobitnih dva odsto na 0,2 odsto zbog poplava koje su pogodile industrijski i prehrambeni sektor, što je dovelo do smanjenja izvoza i domaće potražnje.

"Smanjili smo i prosječnu inflaciju za 2014. godinu sa 1,1 odsto na 0,3 odsto, jer su snažni deflacioni trendovi nastavljeni kroz cijelu 2014. godinu", naveli su oni.

Dodali su da je procijenjeni deficit u 2013. iznosio 5,5 odsto i da će se povećanje deficita nastaviti.

Sa druge strane, u Delegaciji EU smatraju da BiH ima odlučujuću šansu da u naredne četiri godine napravi ključni iskorak ka evropskim integracijama ako se političke strukture, koje će činiti vlast na nivou BiH i entiteta, fokusiraju na reforme.

"EU je nebrojeno puta do sada pokazala da stoji uz BiH i da je spremna da joj pruži svaku vrstu pomoći. To smo pokazali i onda kada je organizovana donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji za saniranje posljedica od poplava. Ako se lideri i građani ove zemlje usmjere na reforme, uspjeh neće izostati", naveli su nam.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

15.12.2014 08:04

Neko ko je svoj radni vijek proveo u rudniku jedva ima penziju 300 maraka, ali, neka, sve dok narod suti i trpi nama je lijepo. Bitno je da mi dnevno dobijamo dozu nacionalizma, a za obrok..........ma ko te pita, jedi manje. Sto manje jedes bit ces veci Bosnjak, Srbin ili Hrvat !!

ODGOVORITE
Name

nina

15.12.2014 08:06

Ko nas zavadio o sebi se bavio

ODGOVORITE
Name

Naprijed

15.12.2014 10:31

U ustav treba unijeti samo tri odredbe uz krivicnu odgovornost ako se prekrse kako bi zemlja mogla ici naprijed 1. RS ne moze odrzati referendum o nezavisnosti 2. BiH ne moze ukinuti RS 3. Hrvatski entitet se ne moze formirati u BiH Svako ko zagovara nesto kontra ove 3 stvari ide na robiju od 10 godina. Ovakva postavka bi Dodicima Izetbegovicima Covicima itd izbila iz ruku arsenal municije koji ih sve ove godine odrzava na vlasti.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

15.12.2014 15:36

Parlamenti NSRS i Federacije, treba da ponište odluke o bezobrazno visokim primanjima, belom hlebu te luksuznom voznom parku. Tu inicijativu treba da pokrenu Predsednici političkih partija (pozicija-opozicija) Volio bih znati, koja bi to bila ušteda: od opština do predsjedništva BIH????

ODGOVORITE
Name

AHMO

15.12.2014 15:46

UNITARNA BIH JEDAN PREDSJEDNIK BEZ ENTITETA

ODGOVORITE
Name

RE AHMO

15.12.2014 16:04

UNITARNA -N I K A D !!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Torabi

16.12.2014 03:14

Po meni BiH treba ukinuti entitete jer su preskupi, nefunkcionalni i uvesti regije usko specijalizirane za neku oblast: npr: Tuzlanska -energetika, rudarstvo i teska hemija, Banja Luka - tehnologija, IT, trgovina Sarajevo- bankarstvo, trgovina, turizam...itd i sve ovlasti vezane za industriju, ekonomiju, zakon, pravosudje i ostale temeljne institucije za zdravo funkcionisanje privrede i pravde na drzavni nivo. Na nivou regija bih ostavio samo organe koji ce stiti narodna obiljezja (jezik, kulturu, vjeronauku i ostalo sto se tice obrazovanja). Prodisali bi nije malo...

ODGOVORITE