Јачи и јефтинији телефони у будућности

Паметни телефони у будућности ће бити као прави мали рачунари.

Информационе технологије 13.12.2014 | 09:46
Јачи и јефтинији телефони у будућности

На Светском економском форуму научници су проценили да ће паметни телефони бити значајно мањи него што су данашњи.

Као један од главних говорника појавио се Крис Харисон, асистент на Карнеги Мелон универзитету, који је објашњавао колико нас садашња технологија ограничава и како научници покушавају „да измисле” модернији начин управрања уређајима.

Он је за пример узео прошлогодишњи телефон компаније Аппле, иПхоне 5С и упоредио га са рачунарима који су били актуелни пре 20 година. У том периоду иПхоне 5С би био у рангу трећег најбржег рачунара на свету. Као главни проблем данашњице истакао је то што произвођачи праве све веће уређаје мислећи да ће повећавањем димензија, повећати и његове способности.

Ипак, нико од корисника не говори „желим већи телефон”, већ говоре „желим бољи телефон, који ће радити софистициране ствари”. Стога је он већ неколико година са бројним научницима истраживао како да телефоне још брже користимо.

- Када погледате модерне телефоне, све је базирано на броју прстију које користимо. То се догађа само код таквих уређаја. Све остало што радимо, не обраћамо пажњу колико прстију користимо и мислим да у томе лежи решење начина промене коришћења телефона - објашњава Харисон.

Према његовим истраживањима, уколико дође до промене начина коришћења телефона и процесорска снага се повећава, а димензије смањуњу, очекују нас веома јаки телефони попут рачунара и по цени од око 50 долара. То је визија којој он са својим истраживачким тимом стреми.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар