Jači i jeftiniji telefoni u budućnosti

Pametni telefoni u budućnosti će biti kao pravi mali računari.

Informacione tehnologije 13.12.2014 | 09:46
Jači i jeftiniji telefoni u budućnosti

Na Svetskom ekonomskom forumu naučnici su procenili da će pametni telefoni biti značajno manji nego što su današnji.

Kao jedan od glavnih govornika pojavio se Kris Harison, asistent na Karnegi Melon univerzitetu, koji je objašnjavao koliko nas sadašnja tehnologija ograničava i kako naučnici pokušavaju „da izmisle” moderniji način upravranja uređajima.

On je za primer uzeo prošlogodišnji telefon kompanije Apple, iPhone 5S i uporedio ga sa računarima koji su bili aktuelni pre 20 godina. U tom periodu iPhone 5S bi bio u rangu trećeg najbržeg računara na svetu. Kao glavni problem današnjice istakao je to što proizvođači prave sve veće uređaje misleći da će povećavanjem dimenzija, povećati i njegove sposobnosti.

Ipak, niko od korisnika ne govori „želim veći telefon”, već govore „želim bolji telefon, koji će raditi sofisticirane stvari”. Stoga je on već nekoliko godina sa brojnim naučnicima istraživao kako da telefone još brže koristimo.

- Kada pogledate moderne telefone, sve je bazirano na broju prstiju koje koristimo. To se događa samo kod takvih uređaja. Sve ostalo što radimo, ne obraćamo pažnju koliko prstiju koristimo i mislim da u tome leži rešenje načina promene korišćenja telefona - objašnjava Harison.

Prema njegovim istraživanjima, ukoliko dođe do promene načina korišćenja telefona i procesorska snaga se povećava, a dimenzije smanjunju, očekuju nas veoma jaki telefoni poput računara i po ceni od oko 50 dolara. To je vizija kojoj on sa svojim istraživačkim timom stremi.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar