Анализа: Ова ЛШ - једна од најдосаднијих!

Превише предвидљивости. Најбољи су најбољи. Они мало бољи су довољно бољи од осталих. А, они који не могу да им парирају су испали, на време...

Фудбал 12.12.2014 | 12:00
Анализа: Ова ЛШ - једна од најдосаднијих!

Да ли је Лига шампиона веома лако предвидљиво такмичење и пре њеног почетка?

Није!

Није, јер претходних година поредак тимова уочи жреба за групну фазу такмичења уопште није личио на поредак тимова на крају групне фазе. Прошле сезоне, рецимо, 15 од 32 тима завршила су тамо где су били и пре жреба, а у сезони 2012/13 свега десет...

Дакле, било је тумбања, изнанађења, шокантних испадања, итд.

Али, да ли је Лига шампиона ове сезоне предвидљива? Веома!

На крају прве фазе, чак 22 од 32 тима завршила су тамо где су и била уочи жребања, ако коначан пласман упоредимо са сврставањем у шешире! Још горе, само ДВА тима из трећег и четвртог шешира успела су да прођу међу 16 најбољих, и то у истој групи, Бајер Леверкузен из трећег и Монако из четвртог шешира.

То у исто време значи да су само два клуба из првог и другог шешира елиминисани после прве фазе, такође тимови из те најуједначеније групе, Бенфика из првог шешира и Зенит из другог.

У осталих седам група, даље су отишли тимови из првог и другог шешира и то по правилу тим редоследом. Само је Борусија из Дортмунда успела да спусти носиоца групе Арсенал у групу подређених. Досадно? Прилично... Али, то не значи да се играо и гледао лош фудбал, већ да је ове сезоне јаз између најбољих и мало мање најбољих - приличан.

Историјски гледано, ово је ипак инцидент, који се у претходних десет сезона догодио само једном, у сезони 2006/07, а ако ћемо по овим критеријумима најзанимљивија прва фаза Лиге шампиона свих времена одиграна је у сезони 2004/05, када је само пет тимова завршило такмичење тамо где је и почело.

А, како је почело, тако се и завршило, вероватно најзанимљивијим финалом од када је оформљена Лига шампиона: Ливерпул - Милан у Истанбулу, од 0:3 до 3:3, па победа "редса" на пенале.

И ви, вероватно колико и ми, пратили сте утакмице Лиге шампиона ове јесени и могли бисмо да се сложимо да је мало било оних спектакуларних. Незванично, најатрактивнија утакмица прве фазе била је она у Паризу, када је Пари Сен Жермен победио Барселону 3:2, с тим да су ова два тима одиграла и добар меч синоћ, на затварању, када је било 3:1 за Каталонце.

Леп је био и меч између Манчестер ситија и Бајерна (3:2 у надокнади времена), али су у том тренутку Баварци већ били сигурни освајачи групе, па није значило и једнима и другима исто...

Реал - Ливерпул? Ни близу неизвесности у оба случаја. Бајерн - Рома? Далеко од занимљивог. Борусија и Арсенал су одиграли два лепа меча за гледање, али су им ривали у групи били до колена, па је само било питање ко ће даље као први, а ко други...

Остаје нам да се надамо да ће "нокаут" фаза донети и узбуђења, а не само сув квалитет. Да ће имати ко да парира Реалу, Бајерну, Барселони, Челсију, да ће неко тестирати војничку дисциплину Атлетика, да ће неко пореметити "жабарску" смиреност Јувентуса, изазвати клиначку наивност Арсенала, непредвидивост Пари Сен Жермена...

У најмању руку, заслужили смо то!

У понедељак је жреб за осмину финала, која је на програму ТЕК у марту. Када буду извучене куглице, за које многи тврде да су вреле и ледене, знаћемо шта да очекујемо. Не би било лоше да Јуве "улети" некоме од фаворита, као "коска" или да Арсенал изазове нечију снагу до горњих лимита.

Шпански фудбалски занесењаци, позабавили су се историјом жребања за "нокаут" фазу Лиге шампиона и у сложену математичку једначину унели и утицај земље из које долазе тимови и број бодова освојен у првој фази и многе друге параметре, после чега су израчунали да је највероватнији пар осмине финала:

Челси - Бајер Леверкузен (28,7% вероватноће да се оствари)

Према овом истраживању, изгледно је да ће играти:

Борусија Дортмунд - Манчестер сити (24,0%)
Бајерн Минхен - Арсенал (24.0%)
Монако - Шалке (23,8%)

Реал, Барселона, Порто и Бајерн с једне, односно Јувентус, Пари Сен Жермен, Шахтјор и Базел с друге стране имају готово идентичне шансе да сретну једни друге (11-14%), с тим да се зна да у осмини финала не могу да играју екипе из: а) исте групе у првој фази, б) исте земље.

Ако је ова једначина тачна, биће забаве! Коначно...

ШЕШИР 1: Реал Мадрид, Барселона, Бајерн Минхен, Челси, Бенфика, Атлетико Мадрид, Арсенал, Порто.

ШЕШИР 2: Шалке, Борусија Дортмунд, Јувентус, Пари Сен Жермен, Шахтјор, Базел, Зенит, Манчестер сити.

ШЕШИР 3: Бајер Леверкузен, Олимпијакос, ЦСКА Москва, Ајакс, Ливерпул, Спортинг, Галатасарај, Атлетик Билбао.

ШЕШИР 4: Андерлехт, Рома, АПОЕЛ, БАТЕ, Лудогорец, Марибор, Монако, Малме.

КОНАЧАН ПЛАСМАН:

ПОБЕДНИЦИ: Реал Мадрид, Барселона, Бајерн Минхен, Челси, МОНАКО, Атлетико Мадрид, Борусија, Порто.

ДРУГОПЛАСИРАНИ: Шалке, Арсенал, Јувентус, Пари Сен Жермен, Шахтјор, Базел, БАЈЕР ЛЕВЕРКУЗЕН, Манчестер сити.

ЛИГА ЕВРОПЕ:Зенит, Олимпијакос, РОМА, Ајакс, Ливерпул, Спортинг, АНДЕРЛЕХТ, Атлетик Билбао.

ИСПАЛИ:Бенфика, ЦСКА, Галатасарај, АПОЕЛ, БАТЕ, Лудогорец, Марибор, Малме.

СТАТИСТИКА

* Реал Мадрид једини има перфектан учинак у првој фази, са шест победа (18 бодова). Бајерн и Челси имају по пет.

* Монако и Атлетико Мадрид имају најчвршће одбране тренутно и без примљеног гола су у пет од шест утакмица прве фазе.

* Најефикаснији тим прве фазе је Челси са 17 голова, једним више од Реала, Бајерна и Порта.

* Монако има најбољу одбрану у Лиги шампиона, само један гол су примили, а до последње утакмице са Зенитом били су у ситуацији да прођу даље са два постигнута гола. На тој утакмици дали су два, па чекају жреб са гол-разликом 4:1.

* Реал, Челси и Порто једини су непоражени тимови за сада у Лиги шампиона.

* Марибор, АПОЕЛ и Галатасарај нису забележили ниједну победу.

* АПОЕЛ је дао само један гол у првој фази.

* БАТЕ Борисов нови је рекордер Лиге шампиона по броју примљених голова у првој фази, 24.

* АПОЕЛ и Галатасарај најлошији су учесници ове сезоне у Лиги шампиона, са једним освојеним бодом.

Коментари / 0

Оставите коментар